Felejtsd el a depressziót! Így tiszteld önmagad!

szerző: Jobline
2019 december 19.

Rengetegen szenvednek alacsony önértékeléstől. A depresszió, a szorongás, a függőség, a szociális elszigeteltség járványai egyre csak terjednek. Miért olyan nehéz becsülnünk önmagunkat? A gyenge önértékelés nem annyira nyilvánvaló, az önmagunkról alkotott egészségtelen vélemények alattomosabb módokon nyilvánulnak meg, például depresszióként, szorongásként és testkép problémákként vagy perfekcionizmusként.

Utóbbi nem abból fakad, hogy magas színvonalon teljesítünk, hanem abból, hogy függünk mások jóváhagyásától. Ennek a viselkedésnek a kudarca az, hogy a hibátlanságra való törekvés folyamatos hibákat von maga után. A gyenge önértékelés az állandó haragban is megnyilvánulhat, hiszen az emberek gyakran haragot használnak a fájdalom elfedésére. Ha mérgesek vagyunk, akkor nem kell foglalkoznunk a szégyenünkkel, a bántalmazással vagy a bűntudattal. Ez egy remek módja annak, hogy úgy tegyünk, nem zavar minket mások véleménye. Az önbizalomhiány testet ölthet abban is, hogy mások elismerésére vágyakozunk, ezért állandóan segítünk másokon, és kétségbeesett kísérleteket teszünk mások szeretetének megszerzésére. Az alacsony önértékelésű emberek gyakran néznek szembe a függőség démonjaival, például az alkoholizmussal vagy más destruktív, önromboló viselkedéssel. A túl sok „önpromóció”, a nárcizmus is lehet az önbizalom probléma jele, hiszen ez legtöbbször az elégtelenség mély érzésének fedezésére szolgál.

Ha felismerünk egy vagy két tulajdonságot magunkban a fentiek közül, megpróbálhatjuk megváltoztatni ezeket, vagy elkezdeni gyakorolni önmagunk szeretetét. Nézzük, milyen szokásokat kell a mindennapjainkba bevezetnünk, hogy kicsit jobban szeressük önmagunkat, és ezáltal sikeresebb és egészségesebb emberekké váljunk.

Forrás: Jobline


Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK

#1. szokás: Önmagunkkal való beszélgetés

Legtöbbünk úgy beszél magával, ahogy más emberrel soha nem merne. Ha értékelni szeretnénk magunkat, akkor kezdjük azzal, hogy normális hangnemben beszélünk önmagunkhoz is. Ez a gondolkodásmód valóságot teremt: ha szépen beszélsz, az élet is szépnek tűnik, míg a negatív gondolatok negatív érzelmeket okoznak, és pokollá teszik az életünket. A negatív önbeszélgetések jellemzője a mindent vagy semmit gondolkodásmód, az általánosítás, vagy a mentális szűrők használata, melyek mindig a kudarcra összpontosítanak, és figyelmen kívül hagyják a sikert. Gyakori rossz szokás az is, amikor úgy teszünk, mintha tudnánk, mire gondol a másik, és emiatt hamis következtetéseket vonunk le róluk és önmagunkról is. Ahogy az is jellemző, amikor negatív eseményeket vetítünk a jövőbe. Az alacsony önértékelés mindig negatív önbeszélgetéssel kezdődik, ezért érdemes magunkat rajtakapni ezeken a gondolati mintákon.

#2. szokás: Öngondoskodás

Cselekvésnek kell követniük a szavakat. A pozitív önbeszélgetés az egészséges önértékelés alapja, erre kell aztán építkezni. Az öngondoskodás olyan, mint egy tartály feltöltése. Intuitív módon tudjuk, mire van szükségünk. Az öngondoskodás nem önfenntartás, és nem is egyenlő a rendszeres egészségügyi szűrésekkel. Az öngondoskodás olyan tevékenységeket foglal magában, melyek örömöt okoznak, és újratöltenek minket energiával. Receptre nem írható fel, ennek ellenére létezik néhány stratégia, amely segít helyet teremteni az öngondoskodásnak.

Hetente legalább két óra teljen énidővel. Az egyetlen szabály, hogy egyedül kell lennünk, és a tevékenységnek szórakoztatónak kell lennie. Hallgassuk meg belső hangunkat, mit súg, hogyan lehetnénk jók önmagunkhoz. Álljunk meg, és mérlegeljük az erőfeszítéseinket, amiket nap mint nap teszünk, találjuk meg az egyensúlyt munka és pihenés között. Legyen a naptárunkban egy kijelölt időpont a feltöltődésre. Mindezek mellett ne felejtsünk el játszani, hiszen a legtöbb probléma feloldódik az önfeledt játék idejére, és esetleg más világításba kerül a játék végeztével. Lehetetlen negatív érzéseket éreznünk, amikor hálásak vagyunk. Ilyenkor pozitív eustresszt tapasztalunk meg, ami energizál minket. Minden héten legyen időnk a játékra. Albert Einstein például, ha elakadt egy problémával, hegedűzni kezdett.

Azok számára, akik úgy gondolják, hogy a munka adja meg az emberi értéküket, eleinte talán nehéz, bűntudattal teli lehet az énidő biztosítása. Az „önzőség” melletti döntés először mentális ellenállást válthat ki. Ilyenkor gondoljunk arra, hogy az öngondoskodás minden más alapja is, hiszen nem tölthetünk tápláló italt üres edényből. Mindenki kamatozni fog abból, ha boldogabbak, elégedettebbek és sokkal hatékonyabbak vagyunk.

A Recruiter cikke nyomán

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen