Így viselkedj, ha sikeres nő akarsz lenni!

szerző: Jobline
2014 április 07. Szóljon hozzá

A siker egyik alappillére az önbizalom. Különösen így van ez, ha előbbre szeretnél jutni a szakmádban, és hatványozottan igaz, ha nő vagy. Szerencsére ezt is meg lehet tanulni.

Már sokak számára unalmas lehet, de sajnos nem lehet elégszer ismételni: a nők hátrányban vannak a munka világában és nem csak ott. Álljon itt néhány adat:

Több a férfi vezető. Idén márciusban Magyarországon a cégtulajdonosok nem egészen 40, a cégvezetők 33 százaléka nő (a Bisnode cégminősítő adata).

Kisebb fizetés. Folyamatosan csökken ugyan a nők bérhátránya a férfiakkal szemben, de így is 20 százalék körüli most Magyarországon (Eurostat).

Zaklatás. Az EU országaiban a nők 18 százalékát érte szexuális zaklatás a munkahelyén főnök, kolléga, beosztott vagy ügyfél részéről (EU Alapjogi Ügynökség).

Kevés nő a döntéshozók között. A frissen megválasztott magyar parlamentben 199 képviselő közül 180-an férfiak.

Történnek kormányzati intézkedések a nők munkaügyi helyzetének javítására, egyes multik tréningekkel, mentorálási programokkal támogatják őket, civil szervezetek is csatasorba állnak. Ám mindez vajmi kevésnek bizonyulhat, ha hiányzik a nőkből az egyik legfontosabb tulajdonság, ami a boldoguláshoz elengedhetetlen: az önbizalom.

 

Forrás: Jobline

 

Senki nem úgy születik, hogy eleve magabiztos, hanem az évek során megtanulja. Ha összeszoruló gyomorral lépsz be a munkahelyed kapuján, és egy értekezleten nem mersz előállni az ötleteiddel, mert félsz a kudarctól, kezdetnek íme néhány jó tanács.

Állj ki az ötleteidért. Ne „bocsánat, hogy élek” típusú bevezetővel ellátott e-mailekben küldözgesd a főnöknek az ötleteidet, hanem bátran add elő őket a megbeszélésen. Azért ülsz az asztalnál, hogy hallasd a hangodat.

Legyen meggyőző a belépőd. Amikor belépsz a szobába – vagy akár az ebédlőbe egy konferencián – mosolyogj, emeld föl a fejed, létesíts szemkontaktust, a kézfogásod legyen határozott, és ne babráld a ruhádat. Az első benyomások másodpercek alatt kialakulnak, és meghatározzák a rólad kialakított véleményt.

Beszélj kerek mondatokban. Ha nem fejezed be a mondatot, hanem csak tétován felviszed a hangodat, és hagyod lógni a levegőben, olyan hatást keltesz, mintha azt várnád, hogy valaki más majd besegít. A szabatos beszéddel azt kell kifejezned, hogy rend van a fejedben, és ennek hangot is tudsz adni.

Felejtsd el, hogy „szerintem”, amikor válaszolsz egy kérdésre, vagy pusztán előadod a mondandódat. A „szerintem” azt sugallja, hogy nem vagy biztos a véleményed megalapozottságát illetően. Amit mondasz, tényként közöld, és mindenki komolyan fogja venni.

Ne zavarjon a csend. Ha hozzászóltál egy témához a megbeszélésen, és mások egy ideig hallgatásba burkolóznak, ne kezdj el zavartan csicseregni, hogy kitöltsd az űrt. Adj időt, hadd hulljon termékeny talajra, amit mondtál.

Szokd meg, hogy közönség előtt beszélsz. Ha először a nyakad, aztán a fejed is piros lesz, esetleg kicsit dadogsz is, amikor prezentálnod kell, csak egy dolgot tehetsz: meg kell szoknod. Minél többször csinálod, annál jobban megy majd, és egy idő után már alig fogod várni, hogy megjelenj a hallgatóság előtt.

Készülj fel alaposan. A megbeszélések témáit tudni lehet előre, nézz hát utána a tényeknek és összefüggéseknek. Ha mindent fontos ismeret a birtokodban van, az magabiztossá tesz, és súlya lesz annak, amit mondasz.

Légy önmagad. Ne próbálj férfiként viselkedni és ne vedd föl a sikeres üzletasszony szerepét sem. Akkor vagy hiteles, ha önmagadat adod. Amit el akarsz mondani, add elő a saját szavaiddal.

Ne kezdj zavartan magyarázkodni, ha kritizálnak. Csak akkor védekezz, amikor hibáztál, egyébként ne hátrálj védekező pozícióba. Figyelmesen hallgasd meg, mit kifogásol a másik, és nyugodtan világítsd meg neki a saját álláspontodat.

Nem baj, ha nem tudod. Előfordul, hogy az ember nem ismeri a választ. Senki feje nem káptalan, nem szégyen bevallani. Még mindig sokkal jobb, mint rémülten hímezni-hámozni. Persze tíz esetből kilencszer igenis tudni kell a választ!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)