Legyél profi bértárgyaló!

szerző: Jobline
2014 április 01. Szóljon hozzá

Nagyot nyel a legtöbb álláskereső, amikor a HR-es rákérdez: milyen fizetést képzel el magának? Pedig bárkiből lehet profi bértárgyaló, kezdetnek elég megfogadni a Forbes magazin tanácsait.

Amikor belépünk egy új munkahelyre, a kezdőfizetés hatással lehet arra, később milyen bért és egyéb juttatásokat sikerül kapnunk, miközben mászunk felfelé a céges szamárlétrán. Csakhogy a munkavállalók jó része ódzkodik attól, hogy rögtön az elején alkudozni kezdjen pénzügyi dolgokról. E félelem leküzdéséhez szemléletváltásra van szükség. A HR-sel folytatott tárgyalást olyan interakcióként kell felfogni, amelynek során mindkét fél optimális eredmény elérésére törekszik, logikusan érvel és ellenérvel, s ha jól működik a kommunikáció, végül kölcsönösen kielégítő eredményt sikerül elérni.

Íme 7 tipp, mi kell a sikeres bértárgyaláshoz!

  • Legyél képben a feladatokat illetően! Alaposan térképezd fel, milyen elvárásokat támasztanak a meghirdetett munkával kapcsolatban, és mekkora a vele járó felelősség.
  • Ismerd meg a céget! Szerezz be minél több információt arról, milyen módszerekkel értékeli a cég az alkalmazottak teljesítményét, hogyan zajlik az előléptetés és a fizetésemelés. (Erre kiváló alkalom az a telefonbeszélgetés, amikor a HR-es első körben behív személyes interjúra.)
  • Nézz körül, milyenek a bérek a szektorban! Ne sajnáld az időt arra, hogy megtudd, az adott területen (az iparágban és a földrajzi térségben, illetve a szakmai tapasztalatokat figyelembe véve) mekkorák a fizetések. Kiindulópontnak néhány hasznos honlap: fizetesek.hu, frissdiplomas.hu, mennyitkeresel.hu, http://www.mfor.hu/dossziek/24.html.
  • Gondold végig, miért te vagy az alkalmas pályázó! Mindenkinek vannak erősségei, különleges képességei és gyenge pontjai. Ezeket szépen vedd sorra (nem szégyen, ha jegyzetelsz!), és emeld ki azokat a pozitívumokat, amelyek vonzóvá tesznek a cég számára. Miután ezek megvannak, magabiztosabban tárgyalhatsz a HR-sel az optimális fizetésért.
  • Döntsd el, mennyit szeretnél keresni! Vedd számba, mekkora volt a béred a korábbi munkahelyeiden, milyen összegekkel találkoztál az interneten az adott szektort illetően, és milyen pozitívukat tudsz kiemelni magaddal kapcsolatban. Ezek alapján már meg tudod határozni, mekkora a jogos bérigényed.
  • Határozd meg, mikor állsz fel az asztaltól! Miután belőtted, mekkora fizetésre vágysz, döntsd el azt is, mennyi a minimum. Vedd sorra az okokat is, miért nem mehetsz az adott összeg alá. Megint csak írd le szép sorban, hátha szükség lesz rájuk, amikor a HR-esnek érvelsz az igényedet illetően.
  • Csiszold a tárgyalási stílusodat! Kérd meg egy barátodat vagy egy családtagodat, hogy ugorjon be a HR-es szerepébe, és próbáljátok el a felvételi interjút. Játsszátok el, hogy a HR-es kisebb bért kínál, mint amit szeretnél, és meg kell győznöd arról, hogy az a reális összeg, amit te javasolsz.

Még néhány szempont a bértárgyalás logikájának megértéséhez. A HR-esnek elemi érdeke, hogy optimális fizetéssel vegye fel a pályázót. Garantálnia kell ugyanis, hogy a kialkudott bér cégen belül és kívül egyaránt versenyképes, vagyis sem túl magas, sem túl alacsony. A legtöbb cégnél rengeteg időt és energiát fordítanak arra, hogy meghatározzák az optimális bérajánlatot.
Mindez nem azt jelenti, hogy nem érdemes magasabb bérért küzdeni – bátran vágj bele, ha úgy érzed, komoly esélyeid vannak. Kivált akkor érdemes így tenned, ha olyan különleges képességeid vannak, amelyekből az adott szektorban hiány mutatkozik.
A bértárgyalás azért is izgalmas játszma, mert a legtöbb HR-es először alacsonyabb fizetést kínál, mint amekkorát hajlandó megadni. Arra számít ugyanis, hogy bizonyára megpróbálod felsrófolni az összeget. Vesd bele magad a játékba, és ne feledd, ha felvértezted maga a szükséges tudással, tőled függ majd, mekkora lesz a fizetésed!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

fizetés  •  álláskeresés  •  béralku  •  HR-es  •  hasznos tippek
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)