3 egyszerű interjúkérdés, ami teljesen lemezteleníti az álláskeresőt

szerző: Jobline
2014 október 29. Szóljon hozzá

Minden évben összeállítják a bizarr interjúkérdések listáját, amelyekkel kétségbeesésbe lehet kergetni a jelentkezőket. Egy amerikai kiválasztási szakember viszont roppant egyszerű, mégis rendkívül hatékony módszert dolgozott ki a jelölt megismerésére. Három szimpla kérdést tesz fel, igaz, ezeket sokszor.

John Younger módszerére a LinkedIn állandó szerzője, Jeff Haden hívta fel a figyelmet. Younger, aki egy cloud recruiting szolgáltatásokat nyújtó cég vezérigazgatója, több ezer jelöltet interjúztatott már, és az évek során tökéletesre csiszolódott a technikája. Ennek lényege az, hogy sorra veszi, milyen korábbi állásai voltak a jelöltnek, és mindegyikkel kapcsolatban felteszi ugyanazt a három kérdést. Gyorsan halad, a részletekbe nem megy bele, erre lehetőség lesz később, ha úgy látja, van értelme.

NE HALOGASD! Állíts be Álláspostát a friss pozíciókról, most még egy Sony Xperia Z2-t is nyerhetsz!

A következő három kérdést teszi fel az önéletrajzban szereplő minden állással kapcsolatban:

Hogyan értesült az állásról?

Mi tetszett meg benne?

Miért lépett ki onnan?

„Elképesztő – mondja Younger –, hogy pár perc alatt mindig kiderül a jelöltről valami – pozitív vagy negatív dolog –, amiről egyébként nem szerezhetnél tudomást.”

Hogy miért?

Forrás: Jobline

 

Hogyan értesült az állásról?
Aki munkát keres, az feliratkozik nagy állásportálokra, általános hirdetéseket böngész, állásbörzékre jár, és így tud elhelyezkedni az első néhány alkalommal.
Az a jelölt azonban, aki sorra valamennyi állását általános hirdetések segítségével találta meg, valószínűleg nem tudja, pontosan mit akar, és hol akar dolgozni. Egyszerűen csak keres egy munkát, mert dolgozni muszáj, kell a megélhetéshez.
Ez viszont azt sugallja, hogy nem is kifejezetten a mi cégünknél akar dolgozni, bármi megfelel neki, csak vegyék fel valahová, amíg nem talál esetleg valami jobbat – állítja Younger.
„Ráadásul ha a negyedik-ötödik álláshoz nem úgy jutsz, hogy valaki közvetített, az már komoly bajt jelez – mondja Younger. – Azt, hogy nem építesz kapcsolatokat, nem alakítasz ki bizalmi viszonyt másokkal, nem mutatkozol annyira kompetensnek, hogy valakinek megérje bevonni téged a hálózatába.”
Másfelől, ha valaki ajánlás révén kapott meg egy munkát, az a lehető legjobb referencia.

Mi tetszett meg benne?
A jó jelöltnek erre összetett választ kell adnia, kerülve a sablonokat (például „megláttam benne a nagy lehetőséget, nagyszerű állomásnak ígérkezett a pályafutásomon, mélyebb betekintést nyerhettem az adott területen folyó tevékenységbe”).
A kiváló munkavállalók nem csak a gyors előmenetel és a nagy fizetés reményében dolgoznak keményen. Hanem mert szeretik a vállalati környezetet és élvezik, amit csinálnak. (Az előmenetel és a sok pénz már csak hab a tortán.)
Ezt az jelenti, hogy a kiváló munkavállaló tudja, milyen környezetben tud fejlődni, és milyen munka jelent számunkra igazi kihívást. Nem csupán le tudja írni ezeket a tényezőket, de tudatosan keresi azokat az állásokat, amelyek megfelelnek az igényeinek.

Miért lépett ki?
Sokan a nagyobb perspektívát nyújtó másik állás vagy a vonzóbb juttatási csomag miatt mennek el.
Mások azért, mert a főnök túl sokat követelt, vagy mert nem jöttek ki vele, esetleg a kollégákkal sem.  
Younger arra figyelmeztet, hogy ilyen esetekben nem szabad rákérdezni a részletekre, bármilyen nagy a kísértés, hanem tartani kell az interjú ritmusát. Ennek köszönhetően a jelölt nyitott és őszinte tud maradni, és valószínűleg magától is el fog mondani olyan dolgokat, amelyek hasznos információkkal szolgálnak róla (kritizálja a cégvezetést, mesél a kollégáival kialakult konfliktusokról, kiderül, mi a helyzet nála személyes felelősség dolgában).
„Ha sikerül kiderítened, hogy a jelölt miért hagyta ott a korábbi munkahelyeit, gyorsan megtudhatod, milyen csapatjátékos és képes-e személyes felelősséget vállalni – mondja Younger. – Van, aki utóbbira képtelen, és minden problémát mások nyakába varr. És ha a jelöltnek az összes főnökével konfliktusa volt, az arra utal, hogy veled sem fog kijönni.”   
 
Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!  

hr  •  interjúkérdés  •  LinkedIn  •  állásinterú
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)