A 4 legfontosabb készség, amelyet a munkáltatók elengedhetetlennek tartanak

szerző: Jobline
2015 október 12.

Tovább erősödik a trend, amelynek jegyében a puha faktorok egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a munkáltatók szempontjából. Az Adecco és a The Economist Intelligence Unit új felmérései is ezt támasztják alá.

Az amerikai felsővezetők 44 százaléka úgy találja, hogy a munkavállalók nem lehetnek büszkék magukra, ami a puha faktorokat illet, derül ki az Adecco felméréséből. 22 százalékuk vélekedik úgy, hogy a technikai készségek terén is hiányosságok mutatkoznak, és a vezetők mindössze 12 százaléka állítja, hogy a dolgozók nem elég jártasak a különféle szoftverek alkalmazásában.

Az igazi behoznivaló tehát a puha faktorok területén mutatkozik.

Biztos, hogy jó helyen vagy? Merj továbblépni és nyerj>> 

Íme a négy legfontosabb puha faktor, amelyek a vezetők szerint elengedhetetlenek, és amelyeket ezek szerint a munkavállalóknak tökéletesíteniük kell, ha elképzeléseiknek megfelelő állást szeretnének találni.

1. Vezetői készségek
Az említett Adecco-kutatás szerint a felsővezetők 14 százaléka úgy véli, a mai munkavállalók körében nem fejlődtek ki a megfelelő vezetői készségek. Fontos leszögezni, hogy a vezetői készségek nem keverendők össze a menedzseri készségekkel.

A menedzseri készségek a vezetés technikai alapjai, és olyan elemi dolgok tartoznak ide, mint a teljesítményértékelés levezetése, tárgyalások megszervezése, menedzsment-szoftverek használata. Amit azonban a megérdezettek igazán elvárnak a munkavállalóktól, azok a vezetés puha faktorai – például nehéz döntések meghozatalának képessége, a munkavállalók inspirálása, az elvégzendő feladatok fontossági sorrendjének megállapítása.

2. Együttműködésre való képesség
A The Economist Intelligence Unit felmérése szerint a felsővezetők 63 százaléka úgy gondolja, hogy a mai munkavállalókból hiányoznak az együttműködésre és a csapatmunka végzésére való készségek. Hogyan állapítható meg, ha mi is ebbe a körbe tartozunk? Tegyük fel magunknak a következő kérdéseket:

- Úgy gondolod-e, hogy mindig a te módszered a legjobb?

- Utálod-e, ha mások megkérdőjelezik a módszered helyességét?

- Utálsz-e olyan feladokat elvégezni, amelyhez mások közreműködésére is feltétlenül szükség van?

Ha bármelyik kérdésre igen volt a válasz, élhetünk a gyanúperrel, hogy belőlünk is hiányoznak az együttműködésre való készségek.

 

Forrás: Jobline

 

3. Kritikus gondolkodás és problémamegoldó készségek
Mind a két idézett felmérés arra az eredményre jutott, hogy a felsővezetők szerint a dolgozókból hiányzik a kritikus gondolkodás, akárcsak a problémamegoldó készségek.

Céges környezetben folyamatosan jelentkeznek olyan problémák, amelyek eltérítik a projekteket vagy azt eredményezik, hogy a feladatok összetorlódnak. Ennek következtében a munkáltatóknak olyan kreatív problémamegoldó személyiségekre van szükségük, akik bátran szembeszállnak a kihívásokkal. Olyan embereket keresnek, akik a legnagyobb gondok esetén is pozitívan állnak a dolgokhoz, és sikert tudnak aratni.

4. Kommunikációs készségek
Kommunikáció alatt nem elég annyit érteni, hogy valaki információt tud cserélni a kollégáival szemtől szemben, telefonon, emialben és írott jelentésekben. Erre nagyjából bárki képes.

A munkáltatók magasabb szintű kommunikációs készségeket keresnek, különösen a STEM szektorokban (tudomány, technológia, mérnöki szakmák, matematika). Olyan munkavállalókra van szükség, akik komplex gondolatokat képesek tisztán kommunikálni a betanított munkásnak és a jól képzett szakértőnek egyaránt, a legkülönfélébb médiumokon keresztül. E tekintetben kulcsfontosságúak a meggyőzési és tárgyalási készségek. Aki azt szeretné, hogy a munkáltatók két kézzel kapkodjanak utána, és gyorsan fejlődő szakemberré akar válni, annak ezeket a magasabb szintű kommunikációs készségeket kell tökéletesítenie.

Az ideális jelölt tehát igen fejlett a puha faktorok terén, amelyek kiegészítik a szektorhoz kötődő technikai készségeket. Aki sikeres karriert szeretne befutni, folyamatosan munkálkodnia kell e készségek tökéletesítése érdekében – érdemes a fenti négy kategóriával kezdeni.

 A két felmérés eredményeit a Recruiter foglalta össze.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! Ráadásul most értékes ajándékokat is nyerhetsz. Regisztrálj itt>>
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen