Egységben az erő! – A női vezetők ezeket a tulajdonságokat keresik

szerző: Jobline
2016 február 26.

Magabiztosság, rugalmasság, figyelem – a női vezetők olyan képességeket keresnek nőtársaikban, amelyek rájuk is jellemzőek. Egy jó női vezetőnek nem érdeke a rivalizálás. Ha önmaga képességeit fedezi fel beosztottjaiban, tudja, hogy a siker garantált lesz.

Egy amerikai üzleti iskola kíváncsi volt arra, hogy a női vezetők milyen tulajdonságok alapján választják ki az azonos nemű jelentkezőiket. Az interjú egyik alanya Amy Palmer volt, a Katonák Angyalai (Soldiers’ Angels) nevű nonprofit egyesület elnök-ügyvezetője, amely az amerikai hadsereg, haditengerészet és légierő katonáit és családjait támogatja. A másik megkérdezett Jennifer Windsor, a világ háborús övezeteiben élő nőket támogató Nők a Nőkért (Women for Women International) nemzetközi egyesület elnöke volt. Az interjúk során a két vezető elárulta, milyen tulajdonságokkal kell minden nőnek rendelkeznie ahhoz, hogy felvételt nyerjen. Talán meglepő: az a tanulság vonható le, hogy a féltékenység és rivalizálás nem jellemző a női vezetőkre, épp ellenkezőleg: a pályázónak pont olyan személyiségjegyekkel kell rendelkeznie, mint női felettesének. Ezzel persze nem lett könnyebb a dolgunk. Azonban az itt felsorolt 6 tulajdonság fontosságát nemcsak a személyes elfogultság mondatja velük, hanem tanulmányok is alátámasztják.

1. Magabiztosság
Palmer szerint az önbizalom a kulcs: „Olyan nőket keresek, akik hisznek magukban, és abban, hogy ugyanolyan minőségű munkát érdemelnek, mint férfitársaik”. „Emellett legyenek kreatívak, keressék az újszerű megoldásokat, és legyenek elkötelezettek a célkitűzéseik iránt” – teszi hozzá. Ezt azonban könnyebb mondani, mint megtenni. Tanulmányok kimutatták, hogy önbizalom tekintetében makacs szakadék tátong nők és férfiak között, még akkor is, ha a női kollégák szakértelme sokkal magasabb. Ez a tendencia annak is köszönhető, hogy a férfiak bérezése sokszor jóval kedvezőbb, mint a nőké.

2. Rugalmasság
Bár Windsor tanácsai a vállalkozói szféra dolgozóira vonatkoznak, a rugalmasság követelménye a beosztottak esetében is elsőrendű. A céltudatosság és a támogatói hozzáállás a jó jelentkező fontos tulajdonsága: „Nem számít, milyen területen dolgozol, a vezetés higgadtságot, céltudatosságot és erős támogatói hálózatot követel”. Windsor állításai nem légből kapottak, hanem egy tanulmány is alátámasztja őket, mely 20 ország több mint 524 ügyvezetőjének válaszain alapul. A válaszadók kétharmada a rugalmasságot jelölte meg döntő szempontként a kiválasztási folyamatban.

3. Figyelem
Windsor kiemeli a hallgatás képességének szükségességét és ennek pozitív következményeit. „Számomra a vezetés arról szól, mennyire vagyunk hajlandóak másokat meghallgatni, figyelni és tanulni, mennyire tudunk azonosulni csapatunk erősségeivel, és inspirálni őket abban, hogy higgyenek magukban és a munkában, amin közösen dolgozunk” – mondja. A másokra való odafigyelés képessége nemcsak a jó vezető fő tulajdonsága, hanem segíti abban is, hogy kapcsolatba lépjünk a munkavállalókban rejlő lehetőségekkel, és segítsük ezeket sikerre vinni.


 

4. Kapcsolat a személyes feladattal
Palmer szerint fontos, hogy személyes feladatnak tekintsük a munkánkat, mert ez olyan motivációt tud adni, ami folyton mozgásban tart minket. „Szeretem azokat szolgálni, akik a hazánkért dolgoznak. Egy-egy náluk tett látogatás mindig emlékeztet arra, miért csinálom ezt. Amikor felismered, hogy amit csinálsz, hatással van másokra is, az lendületet ad a további munkához”. Mások munkájának megbecsülése a siker egyik záloga, és a munkavállalókat is lojalitásra ösztökéli.

5. Humorérzék
A humorérzék segítheti a nőt abban, hogy jól boldoguljon a munkahelyén, ráadásul újabb fontos vezetői készség. Windsor egyetért ezzel, azt mondja, hogy a humor és mások megnevettetése nagyon fontos. „A vezetés arról is szól, hogyan tegyük jókedvűvé a környezetünket. Imádok nevetni, és fontosnak tartom, hogy minden egyes nap élvezzem, amit csinálok.”

6. Vállalkozói gondolkodásmód
A rátermett női jelentkezők gyakran gondolkodnak úgy, mint egy vállalkozó, és ez hasznára válhat a cégnek. A vezetői gondolkodásmód arról szól, hogyan kezeled a felmerülő helyzeteket, és hogyan találsz új utakat – esetleg kombinálod a régi módszereket – ahhoz, hogy valami többet és jobbat érj el. Windsor szerint a vállalkozói gondolkodásmód elsajátítása leginkább a jó oktatásnak köszönhető: „Az oktatásnak tudatformáló szerepe van abban, hogy a nők magabiztossá váljanak a kockázatok vállalásához, ezáltal pedig jobbak legyenek”.

A Recruiter cikke nyomán

 


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen