6 súlyos indok, amiért a beosztottaid titokban már más állást keresnek

szerző: Jobline
2016 április 01.

Néhányan a legjobb munkavállalóid közül titokban épp felmondani készülnek. De vajon miért? Ez a 6 pont megmagyarázza a miérteket, és tippet is ad arra, hogyan tarthatod vissza őket ettől a lépéstől.

1. A felvételi folyamat félrevezető volt
Az állás nagyon jól mutat papíron, de a tényleges munka messze nem olyan, ahogy ígérted. Ha a napi feladat többnyire adatbevitelből áll, a munka 90%-a adminisztratív jellegű, akkor egy kicsit sem tudunk kreatívak lenni egy „kreatívnak” hirdetett munkakörben. Ne vezesd félre a jelentkezőket, amikor meghirdeted a pályázatot, mert gyorsabban mondanak fel, minthogy észbe kapnál, visszatartani őket pedig sok időbe és pénzbe kerül majd.

2. Belefulladnak az esztelen mennyiségű munkába
Sokan szeretik a kihívásokat, de nem a teljesíthetetlen mennyiségű feladatokat, melyeknek tetemes hányadát kénytelenek hazavinni, és a szabadidejüket is rááldozni. Az ideális munkaterhelés az, ami megvalósítható, kihívást jelent, hagyja, hogy kamatoztassuk a készségeinket. Ne felejtsd el, hogy a lényeg a teljesíthetőségen van. Ha nem tudod, hogy az embereid miért égnek ki, kérdezd meg őket. Kérd, hogy mutassák meg, mennyi munkát kell elvégezniük, az apró-cseprő adminisztratív feladatokat is beleértve, melyek mindig több időbe kerülnek, mint ahogy elsőre gondolnád. Lehet, itt az ideje újra leosztani a feladatokat, vagy kiírni egy új pályázatot.


 

3. Úgy érzik, nem becsülik meg őket
Senki sem lesz hálás azért, ha nem köszönöd meg a munkáját. Még ha szépen meg is fizeted a jó dolgozókat, az embereknek leginkább egy apró szóra van szükségük: „köszönöm”. A köszönettel egyben jelzed a munkavállalónak, hogy figyelsz rá, észreveszed és megjegyzed, menyit fektet a munkájába, és megbecsülöd ezért. Az emberek szeretik, ha megértik őket. Lehet, hogy munkáltatóként sem kapod meg azt a megbecsülést, amit érdemelnél, de akkor is szakíts időt arra, hogy kifejezd őszinte köszönetedet a csapatodnak. Hidd el, kifizetődő.

4. Túl merev vagy
Sokszor fordul elő, hogy a munkáltatók elvárják, hogy a beosztottak akár késő estig is dolgozzanak, de ha épp ezért kicsit később szeretnének másnap az irodába jönni, olyan a főnökök olyan szigorúak lesznek, mint a spanyol inkvizítorok. Az emberek nem azt bánják, ha keményen kell dolgozniuk, hanem azt, ha ezek után merev követelményekkel találják szembe magukat, ráadásul mindezt csak a látszat kedvéért. Sok felesleges szabály veszi körbe az embert, ne ezért mondjanak fel a legjobbak. Légy kicsit rugalmas, engedékenyebb velük. Ettől ráadásul sokkal produktívabbak lesznek.

5. Nem látják a távlati célokat
A dolgozóknak szükségük van arra, hogy átláthatóbb, távlati képünk legyen arról, amit csinálnak. Nem elég, ha csak az orrukig látnak el. Az emberek, akik nekünk dolgoznak, szeretnék tudni, számít-e a munkájuk, ezért meg kell ismertetetnünk velük a munkafolyamat részleteit annyira, amennyire a színfalak mögött zajló titkosabb üzleti folyamatok megengedik. Engedjünk nekik nagyobb betekintést a projektekbe, hiszen a legnagyobb motiváció az, ha tudják, van értelme annak, amit csinálnak.

6. Ellopjátok az ötleteiket
A csapatmunka nem egyenlő azzal, hogy mások munkáját a magunkénak tulajdonítjuk. Ez jelentheti azt, hogy valakinek a kiváló ötletét sajátodnak vallod, vagy, hogy egy nagy projektet egy egész csapatod munkájának tekinted, miközben azon csupán egy ember dolgozott. Az emberek azt akarják, hogy elismerjék őket a munkájuk alapján, és ennek számos módja lehet: akár úgy, hogy megemlíted a nevüket a nagy fejesek előtt, akár úgy, hogy nyilvánosan elismered őket, vagy csak megengeded nekik, hogy maguk mutassák be a munkájukat. Ha ezeket elmulasztod megtenni, a tehetséges dolgozó egyszer csak nem fog több erőfeszítést beletenni a munkájába, visszatartja az ötleteit, és felmond, hiszen soha nem kapta meg tőled a kellő támogatást.

A Business Insider cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen