8 tévhit, ami miatt nem mered delegálni a feladatot

szerző: Jobline
2016 június 16.

Nagyon sok olyan menedzser van, aki hajlamos meggyőzni magát arról, hogy nem szabad delegálnia a feladatot. Érveik általában tévhiteken alapulnak. Íme 8 közülük.

Nem delegálom a feladatot, mert a csapat úgysem tudna megbirkózni vele
A csapat leginkább azért nem tud megbirkózni a feladatattal, mert nem delegálják. Inkább abból a feltételezésből érdemes kiindulni, hogy menni fog nekik. Kapják csak meg a feladatot, és valószínűleg sikerrel fognak járni. Lehet, hogy az elején kicsit döcögni fog a dolog, de minél többször kapnak feladatot, annál inkább belejönnek, és a végén egészen kiváló lesz a kompetenciájuk.

Nem delegálom a feladatot, mert túl bonyolult lenne elmagyarázni
Kezdetben talán tényleg bonyolult lenne, de idővel megint csak egyre kompetensebbé válnak a kollégák, hatékonyan megoldják a problémákat, és nem kell összeroskadnod a terhek alatt, mert mindent te csinálsz.

Nem delegálom a feladatot, mert úgysem fogják úgy megcsinálni, ahogy kell
Ez kétrétegű probléma. Egyrészt attól még, hogy nem úgy csinálják, ahogyan te szeretnéd vagy ahogyan megszoktad, még nem biztos, hogy rossz munkát fognak végezni. Lehet, hogy lesz egy remek ötletük, amitől hamarabb és költséghatékonyabban el tudnak készülni. Másfelől ha tényleg nem jól csinálják, valószínűleg a képzéssel van a baj, tehát ezen a téren be kell hozni a lemaradást. De ahhoz, hogy ez kiderüljön, bizony delegálni kell.

Nem delegálom a feladatot, mert félek, hogy kirúgnak
Vannak, akik azért nem delegálnak, mert attól félnek, hogy ha más végzi el helyettük a munkát, kiderül, hogy rájuk már nincs is szükség, és a következő leépítésnél repülnek. Valójában azonban ha valaki jól menedzsel egy csapatot, azzal bizonyítja, hogy értékes munkaerő, és inkább előléptetésre lehet számítani.

 

 


 

Nem delegálom a feladatot, mert szeretem, ha minden az én kezemben fut össze
Ha abszolút kontrollra vágysz, valószínűleg nem vagy alkalmas a menedzseri pozícióra (és érdemes lenne kicsit rendet rakni a fejedben). Bízni kell a csapat képességeiben, megfelelő képzést kell nekik biztosítani ahhoz, hogy jól végezhessék a munkájukat.

Nem delegálom a feladatot, mert a beosztottaim félnek a felelősségtől
Ez egyszerűen nem igaz (az esetek többségében). Az emberek sikerre vágynak, bizonyítani akarják a rátermettségüket és szeretnének felfelé haladni a vállalati ranglétrán. Mindenkinek jót tesz, ha a dolgozók esélyt kapnak – és elnézik nekik, ha netán valamit elrontanak.

Nem delegálok, mert a beosztottaim már amúgy is túlterheltek
Ha a dolgozók túlterheltek, az azt jelenti, hogy rosszul menedzselik őket. És valószínűleg azért menedzselik rosszul őket, mert leginkább te vagy az, aki túlterhelt, mivel nem delegálod a feladatokat, így minden a te nyakadba szakad. A delegálás lényege a hatékonyság és a szinergia. Ha megfelelően delegálod a feladatokat, sokkal jobban fogtok működni csapatként, mintha mindenki külön-külön küszködne a tengernyi tennivalóval.

Nem delegálom a feladatot, mert ha a többiek valamit elrontanak, annak én iszom meg a levét
Ez technikailag valószínűleg igaz, mégis érdemes kicsit mélyebben megvizsgálni ezt az érvet. Egyrészt ha delegálod a feladatot, nem leszel annyira felelős a kudarcért, mintha egyedül szúrtad volna el. Másfelől ez az állítás inkább arról tanúskodik, hogy te nem vagy képes megfelelően delegálni és kellően színvonalas képzést nyújtani, semmint arról, hogy a csapat inkompetens, ezért fennáll a kudarc lehetősége.

Tehát félre a kifogásokkal, tessék megtanulni a delegálás tudományát, és mindenki profitálni fog belőle – te, a csapatod és az egész cég.


A Careerealism cikke nyomán.


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen