Ideje a szemléletváltásnak: a nők legalább olyan jó vezetők, mint a férfiak

szerző: Jobline
2016 június 24.

Jobban odafigyelnek, nyitottabbak, empatikusabbak, nem az egójukat akarják táplálni.

Az amerikai elnökválasztás nyomán, Hillary Clinton jelölése kapcsán vita indult arról, hogy egy női elnök vajon hatékony vezetője lehet-e egy országnak. Az amerikai lakosság felében még mindig rengeteg sztereotípia él a női vezetőkkel kapcsolatban, de nálunk sem más, sőt, mondjuk ki bátran, sokkal rosszabb a helyzet. A magyar parlamentben a képviselők csupán 9 százaléka nő, és ezzel országunk a nők politikai reprezentációját mérő világranglista 120-adik helye körül kullog, valahol Gambia és Elefántcsontpart mellett.

Ezért érdemes megvizsgálni, melyek azok a vonások, amelyek pozitívan különböztetik meg a női vezetőket férfi társaikhoz képest:

1. A nők együttműködőek
Az együttműködési képesség egyre fontosabbá válik azok számára, akik szeretnék lerombolni a merev hierarchikus rendszereket, és fontosnak tartják az emberekkel való közvetlenséget, bárhol is legyenek a ranglétrán. Manapság a cégek jobban támogatják a csapatépítést, mind eddig bármikor, és ez igencsak kedvez a nőknek, akik sokkal inkább előnyben részesítik a csapatjátékot, és a döntéshozatalban mindig nagy szerepet játszik náluk az együttműködés. Ez a kooperatív csapatdinamizmus pedig sokkal hatásosabb annál, mintha valaki magányos farkasként dolgozik, hiszen – több szem többet lát alapon – sokkal jobb eredményeket érhetünk el, ha másokat is bevonunk a munkába.

2. A nők jobban odafigyelnek
Egyre több szervezet ismeri fel az érzelmi intelligencia fontosságát, és az úgynevezett puha faktorok (empátia, megértés, csapatorientáció, kommunikációs készségek, szervezőképesség, flexibilitás, mobilitás, motiválhatóság, kreativitás) szerepét. Ezek a képességek a szakmai tudáson felül alapvetően határozzák meg a munkavállalók beilleszkedését, motiválhatóságát, kezelhetőségét és kreativitását. A sikerorientált cégek számára ezért sokkal fontosabbak a pályázók attitűdjei, mint az elméleti ismereteik. A nők empatikussága például lehetővé teszi egy-egy szituáció értékelését más emberek szemszögéből, és segít betekintést nyerni a versenytársak nézőpontjába is. Az aktív odafigyelés szintén magas szintje az érzelmi intelligenciának: a nők többsége először inkább hallgat, megfigyel, majd csak utána ad választ a kérdésekre, ezáltal pedig egy-egy tárgyalás végkimenetele is sokkal kedvezőbb lehet, ráadásul a figyelem lehetővé teszi a gyors tanulást is a változó környezetben.

 

 3. A nők nyitottabbak
A multikulturális környezetben való helytállás megköveteli a cégek vezetőitől, hogy nyissanak a különféle kulturális csoportok felé. Azok a vezetők, akik továbbra is fogékonyak a különféle kultúrából származó emberekre, sokkal hatékonyabban tudják menedzselni az alkalmazottaikat. A nők már csak azért is profibbak ebben, mert maguk is megtapasztalhatták a diszkrimináció, a kirekesztő, sztereotípiákon alapuló gondolkodás negatív hatásait. A nők emiatt jobban tudják értékelni az emberekben lévő sokszínűséget, ezért sokkal heterogénebb összetételű csapatot tudnak összehozni, melynek tagjai változatos, széles körű tapasztalattal és különböző háttérrel rendelkeznek.

4. Az ego nem hátráltatja őket
Egy erősen maszkulin munkakultúrában nehézzé válik a női vezető dolga, hiszen ott a siker, a versengés és az eredmény képvisel értéket, nem pedig az empátia vagy az együttműködési készség. Holott a modern vezetéstudomány szerint a vezetői siker leginkább a szociális készségeken múlik, a jó vezető pedig az, aki felismeri az egyéni motivációs, viselkedésbeli különbségeket, és egyénre szabottan képes bánni a beosztottjaival. Ennek ellenére nagyon sok női vezető az érvényesülés érdekében megpróbál férfias lenni, pedig nőiességük vállalásával sokkal jobb vezetőkké válhatnának.

5. A nők felismerik a mentorálás értékét
Sok nő előrejutása jobban függ a mentorálástól és a kapcsolatoktól. Ellenkező esetben nagyon sok akadályon kell átevickélniük a karrierjük érdekében. A nők fontos szerepet tulajdonítanak annak is, hogy ők mentoráljanak másokat, emiatt pedig a pártfogoltak számos előnyhöz jutnak: különböző perspektívából láthatnak meg dolgokat, több kapcsolatot építhetnek egy biztonságot nyújtó, támogató környezetben. A szervezet pedig szintén jól jár, hiszen nő az elkötelezettség, javul a kommunikáció a különféle generációk között, a vállalati stratégia és a dolgozók jobban összhangba kerülnek.

A Recruiter cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen