7 kreatív ötlet a dolgozók jutalmazására – nem csak karácsonykor

szerző: Jobline
2018 december 11.

Az év végi bónusz juttatások nálunk is egyre inkább elterjedtebbé válnak, de még van hova fejlődnünk az angolszász, a német vagy az osztrák tulajdonú cégekhez képest. A Fizetesek.hu felmérése szerint minden tízedik magyar munkavállaló kap 13. havi, karácsonyi, plusz havi bruttó bért, átlagosan 275 ezer forint értékben. Ez az arány nem túl magas, pedig a dolgozók teljesítményének elismerése nem feltétlenül kerül pénzbe…

Ne csak karácsonykor jutalmazzunk – 7 kreatív ötlet egész évre

A szakemberek szerint az átgondolt jutalmazási rendszer komoly megtartó erővel bír, ezzel szemben az ad-hoc, az eseti teljesítmény értékelés alapján történő jutalmazás jóval több csapdát rejt magában. „Tévedés, hogy az év végi jutalmazás önmagában elég eszköz a jó munkaerő megtartásához, motiválásához, hiszen az elkötelezettség elérése ennél jóval komplexebb feladat. A megfelelően átgondolt és hosszú-, stratégiai távra tervezett értékelési rendszerek komoly motivációs erővel bírnak, építik a cégkultúrát és erősítik a lojalitást” – véli például Simonyiné Tóth Judit, aki több mint 20 éve foglalkozik vezető kiválasztással a Simonyi & Tóth Személyzeti Tanácsadó Iroda vezetőjeként.

A CareerBuilder és a Badgeville felmérése is alátámasztják, hogy a folyamatos pozitív visszajelzés növeli az elkötelezettséget: a felmérésben megkérdezett munkavállalók 50%- a úgy véli, hogy a megnövekedett elismerést csökkentené a fluktuációt; a nem elismert dolgozók 40%-a pedig egyáltalán nem vállalna többet napi kötelezettségein túl.

Az itt következő hét kreatív ötlet segít a jó munkahelyi légkör kialakításában, és a munkavállalók elégedettségének fokozásában. Nem csak karácsonykor…:

1. Szociális elismerés

Lépj be a vállalat Facebook, Twitter vagy LinkedIn oldalára, és írj értékelést a dolgozóidról: kik ők, mit csinálnak, és miért remek munkavállalók.

2. Off-site nap

Az egész csapattal menjetek el egy kávézóba, könyvtárba, vagy bárhová, ahol van wifi. Egy sikeres off-site nap lehetőséget adhat a csapattagoknak arra, hogy megtörjék a régi, már nem működő mintákat, és új módon kezdjenek el kommunikálni és együttműködni egymással, ami az egész csapat dinamikáját megváltoztathatja.  Meg fogsz lepődni, hogy a megszokott környezetből való kiszakításuk mennyire megnöveli majd az irodában nyújtott teljesítményüket is.

3. Cetlizés

Hagyj egy kézzel írt „köszönöm” feliratú post-it cetlit a dolgozók számítógépén, és egy két mondatban írd le azt is, miért vagy hálás. Így amikor másnap beérkeznek a munkába, igazán meg fognak lepődni a kellemes meglepetésen.

 


4. Vándortrófea

Keress egy trófeát vagy egy figurát, és add oda egy olyan dolgozónak, aki a szervezeti értékeket képviseli, majd hagyd, hogy egy hétig az asztalán tarthassa. A következő héten add egy másik dolgozónak a trófeát, és így tovább.

5. Az elismerés napja

Rendezz egy hivatalos dolgozói elismerés napot a munkahelyen, állófogadással, díjátadóval és csapatépítő játékokkal.

6. Fali képcsarnok

Fényképezd le a kollégákat munka közben, majd készíts kolázsokat a munkafolyamatukról, hogy megmutasd másoknak is, milyen keményen dolgoznak.

7. Kreatív nap

Se e-mailezés, se laptop, se ügyfelek, se szokványos napi rutin – egyszer egy hónapban a dolgozók félbehagyhatják aktuális munkájukat, és közösen, egy feladatra fókuszálva, csapatokra bontva dolgozhatnak a megoldáson. A kreatív nap célja, hogy a dolgozók valami hasznosat alkossanak, és a nap végén bemutassák a munkájukat. A Google csapatánál hetente tartanak kreatív napot, amikor a dolgozók saját kreatív projektjeiken dolgozhatnak. Hasznosságát mi sem bizonyítja jobban, hogy így jött létre például a Google Maps is.Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen