Ilyen a jó álláshirdetés

szerző: Jobline
2017 február 09.

Álláshirdetésed a legjobb munkavállalót vonzza be a cégedhez? Ha nem, itt az idő átalakítanod úgy, hogy tényleg csak a legjobbak figyelmét ragadd meg vele.

Gondold csak át. Az álláshirdetés gyakran a legelső kommunikációs lehetőség a leendő jelöltekkel. De milyen ez az első benyomás?

Évtizedeken át az álláshirdetések nagyjából ugyanúgy néztek ki: tartalmazták a munkakör megnevezését és a legfontosabb elvárt készségek és tapasztalatok felsorolását. Manapság ezek a szokásos hirdetések már egyáltalán nem bizonyulnak elég vonzónak ahhoz, hogy megragadják a legtehetségesebb jelöltek figyelmét. A jelentkezőknek akár több ezer megüresedett helyhez van hozzáférésük, ezért egy jó álláshirdetés kiemelkedik a többi közül. Minden álláshirdetés célja, hogy felkeltse az érdeklődést. Bizonyos értelemben a toborzó munkája meglehetősen hasonlít a marketingesére. Ahogy a te vállalatod hirdetéseinek a célja az, hogy a fogyasztókat arra ösztökélje, vásárolják meg a termékedet, az álláshirdetésednek is arra kell ösztönöznie az álláskeresőket, hogy jelentkezzenek.

 

Nézzük tehát, milyen egy jó álláshirdetés:

 

Pontos és rövid munkaköri megnevezés:

Az első benyomás számít. Egy tanulmány szerint a legtöbb ember függőlegesen tekinti át a weboldalakat, nem pedig vízszintesen. Ezért különösen fontos, hogy a hirdetés címe azonnal megragadja a figyelmet, mégpedig a következőképpen:

* Kulcsszavak az első helyen: A leglényegesebb szavakat az állás megnevezésének közelében kell elhelyezned. Lehetőleg maga a cím is ezekből a szavakból álljon, hogy amikor az álláskereső a képernyő előtt ül, rögtön tudja, miről van szó.

* Rövidség: A munka megnevezésének nem kell hosszúnak lennie. Gondolkozzunk a jelentkező fejével. Több tucat álláshirdetést néznek meg, és nincs idejük a hosszú megnevezésekre. A cím maximum 12-20 karakterből álljon.

 

Feladatok és követelmények leírása

Az álláshirdetésnek világos képet kell adnia arról, mit tartalmaz a munkakör, el kell magyaráznia, mi lesz a napi feladat, és fel kell vázolnia az ehhez szükséges készségeket.

A következő jó példa arra, hogyan strukturáljuk három fő részre a hirdetésünket:

„A kihívás” (munkaköri leírás)

„A teendők” (lista a konkrét munkaköri feladatokról)

„Mi kell a sikerhez” (lista a követelményekről)

A képesítésre és tapasztalatokra vonatkozó követelményekkel együtt a posztnak tartalmaznia kell a speciális képességeket (mint például prezentáció, menedzsment, együttműködés), hogy biztosan csak a legalkalmasabb jelölt jelentkezzen.

Amikor álláshirdetést készítünk, ne csak a tanulmányokra és a munkatapasztalatokra figyeljünk, hanem a puha faktorokra is (személyiségjegyek, interperszonális készségek).

 

Miért számít a pozíció

A jelöltek nem csak azt szeretnék tudni, milyen feladataik vannak, hanem azt is, milyen az adott munkakör, és hol helyezkedik el a teljes képben. Oszd meg, milyen érzés a cégnél dolgozni. Ne csak a pozíció feladataiba adj betekintést, hanem abba is, milyen szerepet tölt be az egész cég vonatkozásában.

 

Aki megfejti ezt a képletet, már telefonálhat is a Microsoft HR-esének
Aki megfejti ezt a képletet, már telefonálhat is a Microsoft HR-esének

 

Bepillantás a vállalati kultúrába

A Microsoft egy matematikai képletet adott meg a hirdetésében, csak ennek megfejtésével lehetett jelentkezni a pozícióra. A hirdetésük nemcsak figyelemfelkeltő volt, de innovatív és szórakoztató munkahelynek mutatta be a céget. (Miközben a Microsoft eleve a világ egyik legerősebb márkája, jelen szöveg is a cég termékének használatával íródott.) A vállalati kultúra megjelenítése tehát kulcsfontosságú, különösen manapság, amikor már az Y generáció teszi ki a munkaerő jelentős részét. Nekik ugyanis a vonzó környezet legalább olyan fontos, mint a magas fizetés.

 

Az együttműködés előnyei

Az autóvezetők számára kitalált applikáció, a Lyft olyan címekkel ragadta meg a jelentkezők figyelmét, mint például „Legyél a saját főnököd. Vezess a Lyfttel”. A címeket rövid feladatlista követte, majd egy szakasz, ahol jelentkezni lehetett. Ez nagyszerű módja annak, hogyan emeljük ki a cégünk különleges előnyeit, mint például a rugalmas munkaszervezés vagy a lehetőség arra, hogy mi magunk legyünk saját főnökeink.

 

Fizetési tartomány megadása

Ha szeretnéd megszólítani a mai piaci verseny legtehetségesebb jelöltjeit, átláthatónak kell lenned, és elég információt kell nyújtanod az embereknek a döntéshez. A fizetés fontos információ a jelöltek számára, nem érdemes csiki-csuki játszmába kezdeni, és a „versenyképes fizetés” kifejezéssel a jelöltek idegein táncolni. Adj meg tehát legalább egy tól-ig fizetési tartományt az álláshirdetésedben.

 

Érthetőség

Az online álláshirdetéseknél két szempontot kell észben tartanod: az álláskeresőket és a keresőmotorokat. Az álláshirdetésed elnevezése nagyon fontos ebben a tekintetben, hiszen minél közelebb áll az álláskeresők keresési kifejezéseihez, annál nagyobb valószínűséggel lesz benne a találati listájukban. Ennek érdekében tehát kerüld el az olyan felesleges töltelékszavakat, mint például a már említett „versenyképes fizetés”, „barátságos munkakörnyezet”, „jó csapat”. Ez senkit sem érdekel. Ugyanígy ne használj rövidítéseket sem, mert a keresőmotorok rangsorolásában hátra kerülnek, ráadásul akár több munkakört is lefedhetnek, mint például a „PA”, amely jelentheti azt, hogy „personal assistant”, de azt is, hogy „personal accountant”.

 

A Recruiter cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen