Milyen eszközökkel támogathatja a cég a női vezetőket a fejlődésben?

szerző: Jobline
2017 április 27.

Ez a hat jó tanács segíthet a cégeknek abban, hogy több női vezetőt alkalmazzanak, és előhívják a bennük rejtőző potenciált.

1. Ismerjük fel a nem tudatos elfogultság jelenségét
Az elfogultság lehetőségei elég általánosak és gyakoriak, de léteznek olyan módszerek, amelyekkel azonosítani és kivédeni tudjuk ezeket. Az olyan cégek, mint például a Paradigm vagy a Textio úgy segítenek nagyobb technológiai cégeknek túljutni ezeken a kihívásokon, hogy tréningeket és workshopokat kínálnak fel az implicit elfogultság csökkentésére, és felvételi gyakorlatukban is változatos összetételű jelölteket keresnek. A Google is élen jár abban, hogy leszámljon az elfogultsággal: saját belső programot hozott létre azért, hogy segítse alkalmazottait a tudattalan elfogultság felismerésében, továbbá nyilvánosan megosztotta a képzési anyagokat az alkalmazottai számára.


2. Visszajelzéseinknek tisztességesnek és alaposnak kell lenniük
Ha öntudatlanul azon aggódunk, hogy visszajelzéseink vajon milyen fogadtatásra találnak, akkor át kell gondolnunk, hogyan mondjunk kritikát. Mindenki – legyen akár nő vagy férfi –, nehezen dolgozza fel az erős kritikát. Ezért sose ítélkezzünk, mindig hozzunk konkrét példákat az elmondottak alátámasztására, és nyújtsunk javaslatokat arra, hogyan javíthatna a hibáin az illető.

 

Közeleg a Jobline Női Karriernap, regisztrálj most!


3. Határozzuk meg a vezetői tulajdonságokat
Ha nem határozzuk meg, milyen tulajdonságokkal kell rendelkezniük a vezetőknek, sokkal valószínűbb, hogy a „főnök” tipikus és uralkodó sztereotípiájára fognak támaszkodni. Ehelyett inkább vegyünk példát a Google Oxygen nevű projektjéről, amely során a vállalat munkavállalói felméréseket alkalmazott, elemezte a menedzserek teljesítményértékelést, és meginterjúvolta a vezető menedzsereket a cégen belül. Ennek eredményeként a Google egy 8 kulcsos viselkedési listát állított össze, amellyel a legjobbaknak rendelkezniük kell. Nem meglepő módon ezek közül egy sem tartalmazta azokat a hagyományos autoriter sztereotípiákat, amelyeket sokan még mindig önkéntelenül követnek. Ehelyett a következő követelményeket támasztották a vezetők iránt: legyenek jó tanácsadók, bátorítsák a csapatot és ne alkalmazzanak mikromenedzsmentet, fejezzék ki érdeklődésüket a csapattagok sikere és jólléte iránt.

Találjuk ki tehát, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a jó vezetőknek a cégünknél. Győződjünk meg arról, hogy ehhez felhasználtuk mind a munkavállalók, mint a menedzserek véleményeit is. Minél jobban meghatározzuk, hogyan néz ki a jó vezetés, annál kevésbé fognak a menedzserek elavult sztereotípiák alapján választani maguknak vezetési stílust.

 4. Integráljuk ezeket a tulajdonságokat a teljesítményértékelésünkbe
Nem elég, hogy egyszerűen létrehozunk egy követendő viselkedési listát. A következő lépés legyen az, hogy integráljuk ezeket a teljesítmény-felülvizsgálati folyamatainkba mint elvárt vezetői kompetenciákat. Kérdezzük meg az embereket arról, hogyan értékelik mások kommunikációs képességeit vagy miként lehet őket motiválni. Ez segíteni fogja a nőket és a férfiakat is abban, hogy fejlesszék vezetői képességeiket.


5. Mentoringjelentések
Készítsenek a vezetők havi vagy heti stratégiai jelentéseket. Ezzel biztosítják, hogy öntudatlanul sem részesítenek egyeseket előnyben másokkal szemben.


6. Csípjük fülön az imposztor-szindrómát
Habár gyakran a nőknek tulajdonítják, az imposztor-szindróma mindkét nemet veszélyezteti. Ez a jelenség általában a magasan teljesítő emberekre van hatással. Szerintük a sikerük csupán a véletlennek köszönhető, ezért úgy érzik, nem érdemlik meg azt az elismerést, amit kapnak. Ez lehet az oka annak, amiért a tehetséges egyének nem kapnak támogatást a cégünkön belül. Az imposztor-szindróma kezelésének érdekében segítsük a munkatársainkat abban, hogy kihívást jelentő, de elérhető célokat tűzzenek ki maguk elé, és tanítsuk meg őket arra, hogy képesek legyenek látni, mennyit fejlődtek.

 

Az Eremedia cikke nyomán.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen