Hogyan legyél boldog introvertált egy extrovertált világban

szerző: Jobline
2019 december 05.

Spoiler: a kulcs a másságod elfogadásában van. A világ főként az extrovertáltakat jutalmazza, a beszédes embereket, mert a narratíva szerint a sikeres emberek jó véleménynyilvánítók és kifejezőkészségük is tökéletes. Az introvertáltak az extrovertáltak által uralt világban mintha az árral szemben úsznának, egy olyan világban kell boldogulniuk, ahol nem nekik kedveznek a szelek. Az introverzió természetesen arról szól, honnan kapod meg az energiádat, és nem arról, milyen hangosan nevetsz, vagy hány barátod van. A lényeg azon van, miből töltekezel: magadból vagy a másokkal elöltött időből?

A világ gyakran akarja az extrovertáltakat introvertáltakká tenni. Már kisgyerekkortól kezdve a szülők arra szocializálják csemetéiket, hogy minél több időt legyenek játszócsoportokban, és az óvodát is azért értékelik, mert gyerekeik ott megtanulnak kapcsolatba lépni másokkal. A szociális készségek természetesen kritikusak mind az introvertáltak, mind az extrovertáltak szempontjából. Például az empátia és az együttműködés nélkülözhetetlen, függetlenül attól, melyik csapatban játszol.

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

Szerencsére ma már számos olyan módszer létezik, mely által az introvertáltak kiemelkedhetnek. A figyelem és a koncentráció például egy olyan képességük, amelyet ápolni kell. Az empátia, a problémamegoldás és az újító hajlam olyan gondolkodást igényel, amelyre a legtöbb introvertált képes, ahogy az önálló gondolkodás és a kreativitás is az erősségük. Ahogy az empátia kifejezése a csoport számára is kritikus fontosságú a hatékony együttműködéshez. Természetesen nem minden introvertált birtokolja ezeket a személyiségjegyeket, ráadásul a leggyakoribb az, hogy az emberek vegyesen mutatnak introvertált és extrovertált jegyeket. Számos olyan introvertált van, aki egyáltalán nem empatikus, miközben rengeteg extrovertált az.

A legfontosabb: légy önmagad!

Forrás: Jobline


A boldoguláshoz vezető legfőbb lépcső, ha tudod, mi tesz egyedivé.

• Ismerd meg magad: Légy öntudatos, értékeld ajándékaidat, ismerd meg személyes határaidat. Olyan munkát keress, ami hozzád való.
• Légy magabiztos: Erősítsd meg magad és képzeld el a sikert.
• Aggódj kevesebbet: Kevésbé érdekeljen az, mit gondolnak rólad mások, arra figyelj, ami téged boldoggá tesz, és ami másokat is szolgál.
• Légy rugalmas: Ahelyett, hogy a különbségeidet mentségként használod, inkább legyen ez egy kiindulási pontja az alkalmazkodásnak és az elköteleződéshez. Egy friss tanulmány azt vizsgálta, hogy az extrovertált viselkedés pozitívabb érzéseket kelt-e, mint az introvertált. A válasz igen volt, tehát a komfort zóna tágítása jó ötlet. Ne tagadd meg persze azt, aki vagy, de terjeszd ki tehetségedet azáltal, hogy előtérbe helyezed magad.
• Öleld át a hibákat: Ne törekedj a tökéletességre. Összpontosíts inkább a saját fejlődésedre.
• Értékelj másokat: Ismerd el mások egyedi hozzájárulását is függetlenül attól, hogy introvertáltak vagy extrovertáltak-e.

A Fast Company cikke nyomán

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen