Time management: 7 jele annak, hogy rosszul bánsz az időddel

szerző: Jobline
2019 december 12.

Hiába van tele a naptárad teendőid sorával, ez még nem vonja magával feltétlenül azt, hogy hatékonyan bánsz az időddel. Épp ellenkezőleg: bokros teendőidnek köszönhetően valószínűleg nyomás alatt állsz, és kergemarhaként viselkedsz.

Az idő és a naptár kezelése életed számtalan aspektusára hatással van. Ezért fontos, hogy tisztában legyél azokkal a figyelmeztető jelekkel, amelyek arra intenek, ideje kicsit jobban összeszedned magad. Amint hatékonyan bánsz az időddel, nemcsak profibb leszel a szakmádban, de boldogabbá és elégedettebbé is válsz az életedben. De mi jelzi, hogy kifolyik az idő a kezünkből?

1. Pontatlanság

Mindig késve érkezel, és elmulasztod a határidőket? Valószínű túl sok feladatot vállaltál el, vagy egyáltalán nem vagy képes átlátni, mennyi tevékenység fér bele egy adott időintervallumba. Mivel pontatlanságodnak nemcsak te, hanem mások is az áldozataivá válnak, kapcsolataid minőségére sincs jó hatással ez a tulajdonságod. A pontosság ugyanis a tisztelet jele, ha pedig folyton késel, azzal azt üzened, hogy nem tiszteled a másik idejét.
A pontatlanság hátterében számos egyéb ok is állhat: vannak, akik az utolsó perc adrenalin-fokozó mámora miatt csinálják, mások agyonterhelik magukat mindenféle feladattal. Azonban ha szeretnél leszámolni ezzel a rossz tulajdonságoddal, új szokásokat kell kialakítanod. Például feljegyezheted, hogy egyes tevékenységek – mint például a zuhanyzás vagy a reggeli készülődés – mennyi időt igényelnek. Kalkuláld be az idődbe a váratlan helyzeteket – például útlezárás -, és inkább érkezz korábban. Az így felszabadult időt produktívan is kihasználhatod: átnézheted az e-maileket, jegyzeteket vagy csak élvezheted a magányt.

2. Nem sorolod magad az első helyre

Először ütemezd a saját idődet, és csak ezután fogadd el a kéréseket másoktól. Ha ezt nem teszed meg, azt fogod észrevenni, hogy a naptárad zsúfolásig megtelt mások prioritásaival.

3. Nincs listád az elintézni valókról

Az elintézendők listája nagyszerű módja annak, hogy emlékezz az elvégezendő feladatokra, és szervezett maradj a nap folyamán. Az egyetlen hátulütője a dolognak, hogy könnyen túlzsúfolhatod olyan feladatokkal, amelyeket egyszerűen képtelenség egy nap alatt véghezvinni. Ennek elkerülése érdekében minden reggel vizsgáld felül a listát, és válaszd ki a két legfontosabb feladatot, amit mindenképpen el kel végezned a nap végéig. Ha már erre képes voltál, igazán termékeny napot tudsz majd a hátad mögött.

Forrás: Jobline


Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK

 
4. Állandóan szabadkozol

Milyen gyakran mondogatod magadnak, hogy nincs időd? Mindenkinek 24 órából áll egy napja, ezért nem maga az idő hiányzik, hanem az arra való képességed, hogy hatékonyan kezeld. A kifogások helyett inkább vizsgáld felül, min kell változtatnod. Kezd azzal, hogy azonosítod az „idő tolvajokat”, és fontold meg, mit tehetsz ellenük.

5. Határozatlanság

Mi történik, ha több lehetőséged adódik? Ha nem tudsz választani közülük egyet, akkor valószínű, hogy elaprózod magad, és ezzel elfecsérled az idődet. Pedig a legtöbb döntés megváltoztatható. Ne félj tehát döntéseket hozni.

6. Sokat foglalkozol vele, de alig van eredménye

Ez nemcsak annak a jele, hogy rosszul osztod be az idődet, de figyelmeztetés is arra, hogy túlterhelt vagy. Túllépted a teljesítőképességeid határát, ezért nyomon kell követned az idődet: nézd meg, egy-egy feladat mennyi időt vesz igénybe. Ha például egy átlagosan 2 órás munka most 4 óráig is eltart, akkor ott valami nem stimmel.

7. Nem tudsz nemet mondani

A segítségnyújtás remek dolog, de ha mindig csak másokon segítesz, végül semmi időd nem marad magadra. Az időgazdálkodás egyik legfontosabb lépése, hogy megtanulsz nemet mondani. Lehet, hogy először nehezedre esik majd, mert attól félsz, elveszíted mások szimpátiáját, de hidd el, érdemes önmagadért megtenned.

A Business Insider cikke nyomán

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen