Alvás a munkahelyen? Nem is olyan rossz ötlet

szerző: Jobline
2019 december 17.

Talán nem is gondolnád, de az alvás és a kemény munka kéz a kézben járnak. Mindannyian tudjuk, hogy elegendő alvás kell az életben és a munkában való helytálláshoz, azonban valószínű nem mindenki ismeri a munkahelyi alvás jótékony hatását, amely nagyszerű módja lehet a termelékenység és az általános jólét növelésének. Természetesen nem arról van szó, hogy aludjunk nyolc órát az irodai asztalunknál. Inkább arról, hogy napi 20 perc szundi az irodában egyáltalán nem árt meg, sőt inkább használ.

Egy 26 percig tartó szundi akár 54 százalékkal javíthatja az éberségét, a produktivitást. Egy rövid pihenés a nap folyamán pozitívabbá teheti a hangulatunkat. A szundi csökkenti a stresszt, ami hosszú távon egyértelműen előnyös az egészségünkre, egy fél órás pihenés után könnyebben tudunk összpontosítani a munkánkra annak ellenére, hogy picit kótyagosnak érezzük magunkat tőle. Kutatások bebizonyították, hogy 90 perc szundikálás a munkahelyen serkenti a kreativitást, az érzelmi feldolgozást.

Legtöbbünk keveset alszik. Míg az elegendő alvás úgy hét és kilenc óra közé tehető, addig a National Sleep Foundation felmérése megállapította, hogy az Egyesült Királyságban egy átlagos felnőtt mindössze hat óra és 49 percet alszik, az Egyesült Államokban ez hat óra 31 perc, Japánban pedig hat óra 22 perc. Eközben egy 1942-es Gallup kutatás azt mutatta, hogy átlagos felnőtt akkoriban 7,9 órát aludt, vagyis nagyon lerövidült az alvásunk hossza az elmúlt 70 évben.

Forrás: Jobline

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK

Öt cég, amely már bevezette a munkaközi szundit

Ha azt gondolnád, hogy az alvásidő ovisoknak való foglalatosság, akkor itt van neked öt olyan világsikerű cég, amely komolyan veszi a szundi jelentőségét:

#1. Zappos
A Las Vegasi illetőségű Zappos nevű cégnek szundiszobái vannak ágyakkal, babzsák fotelekkel és egyéb pihenést segítő eszközökkel.

#2. Nike
A Portlandban lévő Nike telephely csendes szobákat nyújt a munkavállalói számára, ahol a meditáció mellett egy kis alvásra is van lehetőségük. A cég rugalmas munkaidőt kínál az alkalmazottaiknak kronotípusuknak, vagyis természetes belső órájuknak megfelelően: a pacsirták már korán az irodában kukorékolnak, míg az éjszakai baglyok akár este is dolgozhatnak – a Nike senkivel sem kivételezik, hiszen tudja, hogy ez genetikai különbség, nem pedig jellembeli hiba.

#3. Procter & Gamble
A cég irodáiban olyan világítási rendszerek vannak, amelyek szabályozzák a melatonin alváshormon termelését, ezzel segítik alkalmazottaikat az esti kikapcsolódás megteremtésében.

#4. Reboot
A londoni online marketing ügynökség alapítója, Sha Aharony arra ösztönzi az alkalmazottakat, hogy ha álmosak, vonuljanak el egy erre a célra szolgáló csendes helyiségbe, eközben a munkáltatók megpróbálják megkímélni őket a munkahelyi e-mailektől egy ideig. „Automatikus választ küldünk azoknak az ügyfeleknek, akik a szundizó kollégáknak írtak e-mailt, a dolgozónak pedig csak akkor kell ezekkel az ügyfelekkel foglalkozniuk, mikor abbahagyták a pihenést, vagy az ügyfelek sürgősként újraküldik az e-mailt” – mondta el az ügyvezető.

#5. Google
A Google egyik amerikai helyszínén speciális „nyugágyakon”, úgynevezett nap podokban, alvó hüvelyekben pihenhetnek a dolgozók. Ezekben az asztronauták üléseire vagy hibernációs kamrákra emlékeztető csúcstechnikai ágyakban beépített hanglejátszón hallgathatnak pihentető zenéket a fáradt dolgozók.

A The Guardian cikke alapján

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

munkahely  •  alvás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen