Változtatnál, hogy jobban alakuljon a karriered? Ezeket gondold át előtte!

szerző: Jobline
2020 február 03.

Ha épp egy nagy változás előtt állsz, ezt a néhány dolgot alaposan gondold át. Változtatni igencsak rémisztő lehet a körülményektől teljesen függetlenül. Gyakran egy külső tényező (például egy leépítés, egészségünkben bekövetkező negatív változások) erősítenek meg abban, hogy végre lépéseket tegyünk a vágyunk felé. Máskor megváltoznak a prioritások, az, ahogyan eddig éltük az életünket, már nem működőképes. Megpróbálhatod a tőled telhető legjobbat ahhoz, hogy a jelenlegi körülményeid működjenek, ám sokszor az egyetlen út az, ha változtatunk.

A szakértők szerint azonban nem mindig gondoljuk át azokat a tényezőket, melyek befolyásolják a döntésünket. Érzelmeink által vezérelt elménk, a külső hatások, a pszichés és szociális környezetünk mind megfontolásra érdemes faktorok, ha érzelmileg intelligens döntés akarunk hozni.

Ha épp nagy változás előtt állsz, ezeket érdemes átgondolnod a drasztikus cselekvés előtt:

Forrás: Jobline

Vizsgáld meg az érzéseidet

Még ha tudod is, hogy a változtatás az egyetlen helyes cselekedet, ellenállhatsz ennek. Bizonyos típusú változások, mint például egy új munka, izgalmat kelthetnek, ezért sokan ezt az érzést várják el, pedig vannak olyan változások, melyek sok bizonytalanságot és félelmet hoznak magukkal. Julita Haber, a Fordham Egyetem szervezeti magatartás professzora szerint a potenciálisan negatív kimeneteleket feszültségként regisztráljunk az agyunkban, amely extra idegi erőfeszítést okoz, és beindítja a túlélési üzemmódot. Agyunk a kudarc és az elhagyatottság félelmeitől szenved. Amikor ellenállunk, fontos elgondolkodni azon, hogy a változás mely aspektusai váltják ki belőlünk a félelmet. Miután ezt azonosítottuk, könnyebbé válik a félelem lehetőséggé alakítása. Félhetünk attól, hogy egy másik városba való költözés miatt magányosok leszünk, noha ez egy lehetőség is, és dönthetünk úgy is, hogy új emberekkel ismerkedünk meg.

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK

Legyünk tisztában azzal, miért döntünk így

Néha, amikor egy frusztráció vagy egy mélyen gyökerező félelem miatt felmerül bennünk a változtatás iránti igény, fontos megkérdeznünk magunktól, miért akarjuk ezt a változást végrehajtani, ez-e a legjobb cselekedet. Például ha most kezdtél egy munkában, az elmenekülés helyett inkább kérj segítséget, hogy csökkentsd a kezdeti nehézségeket. Amikor üss vagy fuss reakcióban vagyunk, gondoljunk vissza azokra a helyzetekre, amikor erre a zsigeri reakcióra támaszkodtunk, hogy ráébredjünk, érdemes először lehiggadnunk ahhoz, hogy jó döntést hozzunk. Ki kell lépnünk az érzelmi fenyegetettség állapotából, és fel kell ismernünk, hogy ez a gondolkodásmód érzelmeink által vezérelt.

Vigyázzunk magunkra

Túl könnyű beleesni abba a hibába, hogy a változás stressze miatt elhanyagoljuk fizikai és szellemi egészségünket. A nagy döntések meghozatala gyakran minden energiánkat lemeríti. Sokan alábecsülik a mentális és fizikális fáradtság jelentőségét. Ha nagy döntés előtt állunk, nagyon fontos, hogy rendesen kialudjuk magunkat. Csak így tudunk megállni, és megfontoltan döntést hozni ahelyett, hogy csak reagálnánk a helyzetre.

A Fast Company cikke nyomán

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen