Unatkozol? Megmondjuk, mit is jelent ez valójában…

szerző: Jobline
2020 február 14.

Tanulmányok mutattak rá arra, hogy az unalom jót tesz a kreativitásnak, az innovatív ötleteknek, valamint a mentális egészségnek. Egy 2014-es vizsgálat megállapította, hogy az emberek sokkal kreatívabbak voltak egy unalmas feladat teljesítése után, egy másik pedig arra világított rá, hogy amikor unatkozunk, fokozódik az asszociatív gondolkodásmódunk, vagyis az innovatív gondolkodás.

Ezek a tanulmányok lenyűgözőek, de talán a legfontosabb az, hogy unalom idején tisztázhatjuk gondolatainkat, csendben lehetünk és álmodozhatunk.

Az igazság az unalomról

Akármit is mondanak a tanulmányok, a valódi unalom, ami leginkább egyfajta ürességérzetként defíniálható, egyáltalán nem kellemes élmény: egy, a Science lapban megjelent tanulmány szerint a részvevők (67% férfi, 25% nő) inkább az áramütést választanák, mint 6-15 percet üljenek csendben. A Washington Egyetem tanulmánya rámutatott, különösen a kamaszlányok unatkoznak, ami azért probléma, mert ez negatív következményekkel is járhat, mint például a drog- és alkoholfogyasztás vagy szerencsejáték. Stimuláció-gazdag világunkban irreálisnak tűnik, hogy egyáltalán valaki unatkozni kezdjen, mégis előfordulhat, különösen akkor, ha olyan szükségletünk van, amely még nem teljesült.

Forrás: Jobline

Ezeket jelezheti az unalom

Az unalom ugyanis azt jelzi, több szociális kapcsolódásra van szükségünk. És nem, nem közösségi média kapcsolatokra, ugyanis azok felületesek, megakadályozzák a valódi hovatartozás érzésének felépítését. Az unalomérzet jelezheti a valódi közösség iránti vágyat, ezért ha túl sokat unatkozunk, érdemes csatlakoznunk klubhoz, szervezetekhez, többet találkoznunk barátainkkal, szeretteinkkel. Az általuk nyújtott mélységeket nem lehet megkapni a képernyőn keresztül.

Emellett azt is megmutathatja nekünk, hogy szükségünk van arra, hogy hozzájáruljunk valami nagyobbhoz. Alapvető emberi szükségletünk, hogy létezésünknek nagyobb céljai legyenek. Az unalom ennek hiányát is jelezheti, ahogy az kutatásokból is kiderült. Ezzel szemben, amikor az emberek önként jelentkeznek valamire, növekedhet a boldogságérzetük. Épp ezért érdemes olyan dolgokat keresnünk, melyeknek értelmük van a számunkra, olyan projektekben részt vennünk, melyek túlmutatnak egyéni életünkön.

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK

Az unalom jelezheti azt is, hogy nincs az életünkben elég kihívás. Az embereknek eltérő a stimuláció- és adrenalin-igényük, az unalom pedig jelentheti azt, hogy itt az ideje egy kis izgalomnak. Ez lehet egy új feladat a munkahelyen vagy a szabadidős tevékenységeinkben. A közösségi médiában való időtöltéssel nem elégül ki ez az igény, és új képességeket sem fogunk tanulni általa.

Ez a nem kívánt érzés tükrözheti azt is, hogy a dolgok napról napra ugyanazok. A kiszámíthatóság hasznos mentális egészségünk szempontjából, ám változatosságra is szükségünk van az életben. Ennek érdekében szélesítsük ki látókörünket, hogy pici izgalmakat csempésszünk mindennapjainkba.

Végül keressünk olyan munkánkat, melyekben „elveszhetünk”, melyek elragadnak, mert annyira izgalmasak vagy nehezek, hogy mélyebb gondolkodást, erőfeszítést igényelnek.

A Fast Company cikke alapján

Kövess minket a Facebookon!


Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen