Béren kívüli juttatás: mennyi járna, ha bérben fizetnék ki - Számoljon!

szerző: Jobline
2010 december 01.

Jövőre a munkáltatónak a béren kívüli juttatások értékének 1,19-szerese után 16 százalék személyi jövedelemadót kell fizetniük a törvénymódosítás értelmében, írja a HVG Adó 2011 különszáma. Ha szeretné tudni, mekkora bérnek felelnek majd meg a 2011-ben adható béren kívüli juttatások, most kiszámolhatja.

A kalkulátorban meg kell adni a havi bérjövedelmet és a kedvezményes cafetéria elemek együttes összegét. Ahhoz, hogy pontosan megkapjuk a munkáltatói bruttó költséget, az utalvány-forgalmazó jutalékát is meg kell adni. A bruttó munkáltatói költségből leszámítjuk a 27 százalék társadalombiztosítási járulékot és az 1,5 százalék szakképzési hozzájárulást. Így megkapjuk, hogy a béren kívüli juttatás – változatlan munkáltatói költséggel számolva – mekkora bruttó bérjövedelemnek felel meg.

Cafeteria-kalkulátor 2011

Számolja ki! Bővebben a béren kívüli jutattásokkal kapcsolatos jövő évi változásokról a HVG Adó 2011 különszámában olvashat, amelyet itt lehet megrendelni.

Ebből levonva a járulékokat és a személyi jövedelemadót, megkapjuk, hogy mekkora nettó összeg felel meg a béren kívüli juttatásnak. Mivel a béren kívüli juttatásoknál a magánszemélyt semmilyen levonás nem terheli, ezért a két nettó összeget összevetve a kalkulátor kiszámítja, hogy mennyi a nettó megtakarítás, mennyivel kapunk több nettót, ha béren kívüli juttatásként és nem bérként kapjuk a jövedelmet. A számítást befolyásolja a családi kedvezmény és az adójóváírás összege is. A pontos kalkulációhoz ne felejtsük el megadni az eltartottak és a kedvezményezett eltartottak számát is. A kalkulátor nem a törvény szerinti maximális családi kedvezményt illetve adójóváírást számolja ki, hanem a ténylegesen elszámolhatót.

forrás: hvg.hu

kalkulátor  •  cafeteria  •  adó  •  adózás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen