Így toboroz a profi HR-es

szerző: Jobline
2014 október 31. Szóljon hozzá

Annyit érsz, amennyit az általad kiválasztott emberek – ez Maynard Webb ars poeticája. Miután sikerült megtalálni az ideális jelöltet, egyengetni kell az útját, hogy ki tudjon teljesedni.

Webb jelenleg a Yahoo! elnöke, pályafutása során volt már az eBay ügyvezető igazgatója, vállalkozó és befektető is. Cikkünk címe apró csúsztatást tartalmaz, mert a szakember nem kimondottan HR-es, hanem olyan vállalati vezető, aki intenzíven részt vesz a tehetségek kiválasztásában. A LinkedInen osztotta meg tapasztalatait.

A siker titka, hogy a legjobb embereket kell kiválasztani, óvakodva a középszertől. Webb állítja, az általa alkalmazott stratégia csalhatatlan, mindig megtalálta a legjobb jelölteket. A szükséges lépéseket tíz pontban foglalta össze.

Nézz az orrod elé
Első körben azoktól a kiváló munkatársaktól érdemes ajánlásokat kérni, akikkel öröm együtt dolgozni. Webbnek gyakran kellemes meglepetésben volt része, mert az általa megkérdezett nagyra becsült szakember jelezte, hogy ő maga is szívesen betöltené a nyitott pozíciót. Webb azokat a jelölteket is megkérdezi, hogy kiket ajánlanának a posztra, akiket végül nem érdekelt az ajánlat.

Kérdezősködj a jelöltről
Rengeteg véleményt kell begyűjteni a jelöltről, és ezeket értékelve szülessen meg a döntés a felvételéről. A negatív visszajelzéseknek érdemes nagy jelentőséget tulajdonítani.

Forrás: Jobline

 

Folyton toborozz
A keresést nem akkor kell megkezdeni, amikor egy pozíció éppen megüresedik, a toborzási folyamat legyen állandó. Kapcsolatokat kell építeni a legkiválóbb szakemberekkel, és fenntartani velük a kommunikációt, mert elérkezhet a pillanat, amikor olyan ajánlatot lehet tenni nekik, amelyre nehezen tudnak nemet mondani.

Ne fényezd túl a lehetőségeket
Webb szerint tilos a valóságosnál szebb fényben feltüntetni a pozíciót annak érdekében, hogy a jelölt ráharapjon a horogra. Természetesen pozitívan kell hozzáállni a dologhoz, de az állást transzparens módon kell felkínálni: a jelentkező legyen tisztában a lehetőségekkel és az elvárásokkal, hogy tudja, mire vállalkozik, ha elfogadja az ajánlatot.

Bízz az ösztönödben
Mérlegelni kell, méltó-e a bizalomra a kiválasztott szakember. Rábíznánk-e a legnehezebb feladatot, vagy kételyeink vannak azzal kapcsolatban, hogy meg tud felelni az elvárásoknak? Ez ösztönszinten dől el – ha fenntartások jelentkeznek, elemezni kell, ennek mi lehet az oka.          

Így gondozd a jelöltedet

Azonnal be kell vonni
Ha már megvan a tökéletesnek tűnő szakember az adott feladatra, nem szabad tekeróriázni, azonnal be kell vonni a munkába. Még a hivatalos munkakezdés előtt találkozzon a csapattal, amellyel együtt fog dolgozni, kapjon értékes háttérinformációkat, ismerkedjen meg a célokkal. Ez garantálja, hogy amikor hivatalosan is munkába áll, már fel van vértezve az elinduláshoz szükséges tudással.

Építs inspiráló vállalati kultúrát, ahol élénkek a visszajelzések
Webb nagyon világosan tudtára adja a munkatársainak, mit vár el és mikorra. Ennek alapján azt feltételezi, hogy minden rendben megy a maga útján, de ha mégsem, az sem tragédia, ilyenkor finomít a követelményeken, csak ne legyen belőle rendszer.

Derítsd ki, az illető gyorsítós vagy lassítós típusú-e
Mindig bajt jelent, ha valakire rá kell szólni, hogy kicsit húzzon bele, és ha ez hosszú távon is így van, az illető sajnos nem vált be. Az is előfordul, hogy másvalakit arra kell figyelmeztetni, lassítson, mert a cég még nincs kellően felkészülve, nem biztos az irányban vagy nincsenek meg a szükséges források. Webb jobban szereti azokat a munkatársakat, akiket fékezni kell, mert tele vannak kreatív energiával, míg kevésbé rajong azokért, akiket noszogatni kénytelen.

Ne ess hasra a hangzatos címektől
Szép dolog, ha valaki patinás egyetemre járt és nagy presztízsű cégtől érkezett, de nem az számít, mi áll az önéletrajzban. Sokan belépőkártyaként használják a pályafutásuk fényes momentumait, de ez még nem jelenti azt, hogy meg is felelnek az adott feladatra. Az a helyzet, mondja Webb, hogy a buszt csak kevesen tudják elvezetni, a legtöbben csak utasok rajta. Az eredmények számítanak.

Használj színkódot
Fel kell mérni, hogyan fejlődik a frissen felvett kolléga. Értékeld, hol tart most, és próbáld elképzelni, hová fejlődhet fél év, majd egy év alatt. Képes lesz nagyobb felelősséget vállalni, vagy alig bírja majd a munkát? Piros, sárga és zöld színekel jelöld fejlődése egyes állomásait, mérlegelve, hogyan állja a sarat a gyorsan változó környezetben, amely egyre nagyobb felelősséget ró rá. Ha derekasan teljesít, ez azt jelenti, hogy fejlődik, és érdemessé válik az előléptetésre. Vagyis zöld jelzés illeti meg.       

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!  

hr  •  toborzás  •  Yahoo
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)