Ezért számít a kiválasztás után is a személyiségértékelés

szerző: Jobline
2014 november 18. Szóljon hozzá

A jelölt személyisége sok esetben fontosabb, mint a képzettsége és a szakmai tapasztalatai, amennyiben az a cél, hogy tökéletesen be tudjon illeszkedni a szervezeti kultúrába. Ám a személyiség különleges jelentősége az után is megmarad, hogy jelöltet felvették a céghez.

A tlnt.com szerzője, Pierre-Francois Verley, a Talentoday alapító vezérigazgatója egy amerikai statisztikát idéz, mely szerint a tengerentúli munkáltatók 38 százalékánál akadnak olyan nyitott pozíciók, amelyeket nem tudnak betölteni. Gyakran folyamodnak olyan megoldáshoz, hogy azt a jelöltet veszik föl, aki ugyan nem rendelkezik kellő szakmai ismeretekkel, de lelkes és motivált, be tud illeszkedni a szervezetbe és feltételezhető róla, hogy beletanul a feladatkörébe. Érthető a választás: egy magányos farkas vagy egy olyan jelölt, aki folyamatos irányításra szorul, kevésbé hatékony tagja lenne a szervezetnek.

Ne halogasd! Nyerj 4 fős szállást és síbérletet Ausztriába! 

A személyiségértékelés kiterjesztése
Sok HR-es csak a kiválasztási folyamat során alkalmazza a személyiségteszteket, és figyelmen kívül hagyja, hogy a személyiségértékelés azt követően is hasznos, hogy a jelölt már munkába állt. A jelölt személyiségre és lelkesedése mindenre hatással van a vállalatnál, kezdve attól, hogy milyen projekteken dolgozik örömmel, egészen odáig, hogy a csapat mely tagjaival tud igazán gyümölcsözően együttműködni.

Következzen néhány érv amellett, hogy a személyiségértékelést a kiválasztási folyamat lezárulta után is folytatni kell.

Forrás: Jobline

 

Erősíti a motivációt és a morált
A Gallup meglepő felmérése szerint az amerikaiak 70 százaléka nem rajong a munkájáért. Ez anyagi veszteséget jelent, mert a motiválatlan munkaerő alvajáróként dolgozza végig a napot. Az alkalmazottak egy része talán azért kapcsol ki mentálisan, mert különleges képességeik nem passzolnak a feladataikhoz. Foghatunk két nagyon tehetséges alkalmazottak, összerakhatjuk őket, aztán kiderülhet, hogy folyton csak veszekednek a hatékony együttműködés helyett. Megbízhatunk egy okos dolgozót, hogy vezessen egy projektet, hogy a végén arra jussunk, hogy a vezetői képességei nem elégségesek a feladat ellátására.
Aki tudja, mi motiválja az alkalmazottait, az lelkesíteni tudja őket, hogy hatékonyan dolgozzanak. A személyiségtesztek segítenek a munkaerő jobb megértésében, aminek köszönhetően a tehetséges alkalmazottakra olyan nekik való feladatokat lehet bízni, amelyek miatt reggelente örömmel járnak be dolgozni.

Megfelelő jutalmazás
A dolgozónak leginkább azért megy el a kedve a munkájától, mert nem érzi úgy, hogy az adott pozícióban értékelik az erőfeszítéseit. Sajnos a munkáltatónak nem egyszerű rájönnie arra, mire vágyik igazán az alkalmazottja: több pénzre, nagyobb kihívásokra, egészségesebb munka-élet egyensúlyra?
A személyiségértékelés segít abban, hogy a dolgozó személyre szabott juttatásokban részesüljön, olyanokban, amilyenekre vágyik. Ez nem csak azt mutatja, hogy a munkáltató értékes egyéniségnek tartja az alkalmazottját, de valószínűleg javítja a morált és segíti a dolgozó megtartását is.

Javul az együttműködés és hatékonyabbá válik a csapatmunka
Minden szervezetben fontos a csapatmunka, de előfordulnak súrlódások és az is meglehet, hogy a munkastílusok egyszerűen nem passzolnak egymáshoz.
Akármennyire bízunk is abban, hogy jól ismerjük cégünk állományát, a csapatmunka a dolgozók személyiségének meglepő új oldaláról ránthatja le a leplet.
A személyiségértékelés segíthet abban, hogy jobb csapatokat állítsunk össze, hiszen az egymáshoz passzoló munkatársakat válogathatjuk ki. Elkerülhetjük, hogy két alfahímet rakjunk ugyanabba a teambe, vagy olyan projektet indítsunk el, amelynek nincs határozott vezetője. Ennek köszönhetően a dolgozók a munkára tudnak koncentrálni ahelyett, hogy azon mérgelődnének, mi bajuk van a másikkal.

Konfliktuskezelés
Ahol különféle emberek összekerülnek, ott konfliktusok is keletkeznek. Ha megértjük, hogy mit akarnak és mire vágynak az embereink, és milyen a személyiségük, könnyebben megtalálhatjuk a mindenkit kielégítő megoldásokat, mert jobban közvetíthetünk a felek között.

Vagyis összefoglalva: a személyiségteszteket akkor is alkalmaznunk kell, amikor a jelölt már állandó alkamazottunk lett. Ezek az értékelések erősítik a morált, segítenek a konfliktusok megoldásában, hatékonyabb jutalmazási rendszert dolgozhatunk ki általuk és javítják a csapatmunka minőségét.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!     

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)