9 dolog, ami garantáltan megöli a motivációt

szerző: Jobline
2014 december 03. Szóljon hozzá

A boldog dolgozó hatékony munkaerő, a boldogtalan pedig nem, ez egészen nyilvánvaló. Számos munkahelyen mégsem tesznek meg mindent azért, hogy megfelelően motiválják az alkalmazottakat.

A tlnt.com HR-portál 9 dolgott gyűjtött össze, amitől a dolgozónak elmegy a kedve attól, hogy lelkesen végezze feladatait. A motivációgyilkos tényezők közül gyakran egy is elég a hatékonyság csökkenéséhez, de számtalan munkahelyen általában több is érvényesül egyszerre.

Ne halogasd! Nyerj 4 fős szállást és síbérletet Ausztriába! 

1. Elégtelen javadalmazás
Nagyszerű dolog, ha valaki azért végzi a munkáját, mert örömét leli benne és ki tud teljesedni úgy szakmailag, mint emberileg, de lássuk be, a legtöbben azért dolgoznak, mert valamiből meg kell élni. Ezért a fizetés és az egyéb juttatások kulcsszerepet töltenek be a dolgozók motiválásában. Egy amerikai felmérés szerint a munkavállalók 26 százaléka már 5 százalékkal nagyobb bérért hajlandó lenne máshova menni.

2. Hervasztó munkakörülmények
A túlzsúfolt, zajos iroda vagy a balesetveszélyes szerelőcsarnok elveszi az ember kedvét a munkától. Aki látta a Google híres munkahelyi videóját, az tudja, mennyire inspiráló környezetet lehet teremteni. Mégis egyre terjed az open office, azaz az egybenyitott, hodályszerű hatalmas iroda. Ennek oka az állítólagos költséghatékonyság, holott kutatások igazolják, hogy ilyen munkahelyi térben csökken a produktivitás és nő a kivett betegszabadságok száma, tehát ami bejön a réven, az elmegy a vámon.

3. A fejlődési lehetőség hiánya
Ha a dolgozónak nincs lehetősége új ismeretek és készségek elsajátítására, kedvét veszti és csökken a teljesítménye. Természetesen mindenkitől el lehet várni, hogy belső késztetésből fejlessze önmagát, ám ezt a késztetést kívül is meg kell támogatni tréningekkel, képzési programokkal.

Forrás: Jobline


4. A pozitív visszajelzés hiánya
A munkahelyi vezetőnek mindig tudatnia kell a beosztottaival, amikor elégedett a teljesítményükkel. Sokak esetében ez erősebb motiváló tényező, mint a pénzjutalom vagy az ajándék wellness-hétvége. A megdicsért alkalmazott lelke szárnyal, teljesítménye nő, tehát nem szabad fukarkodni az elismerésekkel.

5. Negatív kollégák
A negatív dolgozó két téren is rombol: rosszul végzi a munkáját, és terjeszti a rossz hangulatot. A folyton morgó munkatársakat le kell szerelni, nehogy végül az egész kollektívát megbetegítsék, s ha nincs más megoldás, meg kell tőlük válni.

6. Világos célok hiánya
A munkatársaknak mindig tudniuk kell, miért indul egy projekt, merre tart és milyen a feladatok fontossági sorrendje. Ha az alkalmazott nem érti, minek mi az értelme, elveszti a fonalat, ezért kedvetlenül dolgozik és a hibák lehetősége is nagyobb, amitől még inkább csökken a motivációja.

7. Mikromenedzselés
A folyton az alkalmazott nyakába szuszogó főnök ellenkező hatást ér el, mint szeretne: elveszi a kedvet a munkától. Az embereknek ma már több autonómiára és hatékonyabb támogatásra van szükségük, mint akár pár évvel korábban, különösen a dolgozói kreativitást igénylő szektorokban.

8. Haszontalan értekezletek
A világ irodai dolgozói átlagosan heti 3,8 órát töltenek értekezleteken. Ez rengeteg idő, egy fél munkanap. Ráadásul a meetingek jó része szócsépléssel megy el, amit az emberek utálnak. Nem csoda, hogy külön tanítják, hogyan kell hatékony értekezleteket tartani.

9. Időpocsékolás
A lelkes dolgozó szívesen túlórázik, ha látja, hogy van értelme és elismerik a munkáját, de rögtön elveszti a kedvét, ha pocsékolják az idejét. A fölösleges e-mailek, a főnök fontoskodása, az értelmetlenül íratott összefoglaló mind odahatnak, hogy egyre csökken a motiváció, s végül esetleg teljesen el is fogy. 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!    

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)