Meglepő felfedezés: a Google kiderítette, mitől lesz valaki jó vezető

szerző: Jobline
2015 január 02. 1 hozzászólás

A világ egyik vezető tech cége, a Google megszállottan kutatja, hogyan és miért válik valakiből jó vezető. Adatok gigabájtjait elemzik, és nemrég meglepő eredményre jutottak: a vezetésre termett emberek legfontosabb jellemzője egy olyan tulajdonság, amire a legkevésbé számítottunk volna.

A jó vezető gyújtó hangú beszéddel lelkesíti embereit, elsőként rohan – jelképesen – az ellenség aknatüzébe, és az utolsó pillanatban is képes megfordítani a csata állását. Így ábrázolják a lánglelkű hadvezéreket és rettenthetetlen vezérigazgatókat, a valóság azonban sokkal prózaibb. A Google kutatása lehűti a kedélyeket – vagy éppen ellenkezőleg? Walter Chen, maga is munkahelyi vezető és blogger, foglalta össze a lényeget.

A Google arra jutott, hogy a jó vezető legfontosabb tulajdonsága a kiszámíthatóság. Ez teszi a legjobbat a vállalatnak, a többi kiváló készség jóval hátrébb kullog.

A cég kutatói nem a levegőbe beszélnek, agyafúrt értékelési rendszert működtetnek, amelynek az a célja, hogy megtalálják és esélyhez juttassák a legjobb potenciális vezetőket. A Google-nál évente kétszer kérdőívet tölt ki minden olyan munkatárs, akinek főnöke van. 12-18 paraméter szerint értékelni kell az adott menedzser teljesítményét (felfelé visszacsatolásos kérdőívnek nevezik), a kapott adatokat aztán összeöntik, különféle szempontok alapján elemzik, és az irdatlan információmennyiségből megpróbálják kihámozni a lényeget. Legutóbb azt kapták, hogy amennyiben egy menedzser kiszámítható és következetes, ezzel elhárítja a beosztottjai előtt éktelenkedő legnagyobb akadályt – saját magát. A munkatársak ugyanis akkor tudnak kibontakozni, ha nem zavarja őket a vezetőjük okvetetlenkedése.


„Ha egy vezető kiszámítható, a munkatársak hihetetlen mértékű szabadságot élveznek” – fogalmaz Laszlo Bock, a Google HR-igazgatója. 

Forrás: Jobline

 

Az autonómia az alkalmazottak elégedettségének kulcsa
Amikor egy vezető szabad teret biztosít a beosztottainak, vagyis lehetővé teszi számukra az autonóm munkavégzést, ezzel az egyik leghatékonyabb motivációs tényezőt állítja munkába: a dolgozók érzik, hogy megvan irántuk a kellő bizalom, és kreatívan láthatnak neki a feladatok megoldásának.
Mindezt korábbi kutatási eredmények is alátámasztják. 2004-ben két pszichológus, Edward Deci és Richard Ryan több száz banki alkalmazott hozzáállását vizsgálta, és arra jutottak, hogy azok szerették leginkább a munkájukat, akik „autonómiatámogatásban” részesültek a főnökük részéről – azaz támogatást és elismerést kaptak, valamint olyan céges szervezetben végezték feldataikat, amely igényeiknek leginkább megfelelt. A kutatás másik fontos eredménye az volt, hogy kiderült: az autonóm dolgozók nem csupán a legelégedettebbek voltak, hanem ők nyújtották a leginkább kimagasló teljesítményt is.

A jó vezető tehát nem a filmekben ábrázolt drámai hős – összegzi Walter Chen. Az elvégzendő munka nem a főnökről szól, hanem a feladatok megoldására szövetkezett, felszabadult csapatról, és ehhez még azt is vállalni kell, hogy a vezető esetleg unalmasan kiszámíthatónak tűnik.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 

vezető  •  Google
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (1)
Kamukaze0 2015. január 05., 17:10

Ez a kutatás azt állapítja meg, a BEOSZTOTTJAI SZERINT KI a legjobb vezető. Ha minden beosztott tudna a tutit, (akkor miért is még alacsony beosztásban??)általánosan igaz eredményt adna. De ki a legjobb főnök, a tulajdonos szerint,az ügyvezető, a piac, az ügyfélkör/vevőkör szerint? Persze,nekem az a jó főnök,aki rám hagyja,kedves,udvarias,tehát nem b..gat..De ez eredményes piaci szempontból? A világ ennél azért összetettebb!