Képzeld! Már a Facebooknál sem jó dolgozni!

szerző: Jobline
2015 február 03.

Minden munkahelyet lehet valamiért utálni, de a Facebokról ezt kevesen gondolták volna. Néhány egykori és jelenlegi alkalmazott lerántotta a leplet a cégnél tapasztalható visszásságokról. Mi jöhet legközelebb? A Google?

A földkereség egyik vezető tech-cégéről eddig mindenkinek fantasztikus elképzelései voltak. Miért is ne, hiszen már a gyakornokok mesés fizetéssel kezdenek, ódákat zengenek a munkakörülményekról, a Glassdoor szakmai portálon pedig a világ legjobb cégének választották. Nos, mint mindennek, ennek a legendának is vannak sötét oldalai. A jelenlegi és volt alkalmazottak egy ideje a Qurora kérdezőportálon meg a blogjaikban panaszkodnak. A Business Insider kiválogatta a legérdekesebb posztokat, mi pedig ezek közül a legjobbakat. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Facebooknál általában rosszul érzik magukat az emberek, de nem árt szembesülni azzal, hogy tökéletes munkahelyek csak vágyálmainkban léteznek, és az emberek egyébként is mindig találnak valamit, ami miatt bosszankodhatnak.

Egy évben háromszor két hétig 24 órás ügyeletben vagyok – Keith Adams mérnök
Mivel a szerverek folyamatos működését biztosítani kell, a Facebook mérnökeit rotációs rend szerint kéthetes ügyeletekre osztják be. Ez azt jelenti, hogy mindenhová csak feltöltött telefonnal mehetnek, hétvégén nem hagyhatják el a várost, és a szombati buliban vigyázniuk kell, mennyit isznak, mert bármikor jöhet a riasztás. Ez állítólag nagyon stresszes állapot, de azért biztosan sokan cserélnének Adams úrral.

A menedzsment nem törekszik csapatok létrehozására – névtelen volt alkalmazott
A Facebook egyik szlogenre a „gyakorolj hatást” (make an impact), s a cég filozófiája szerint az egyéni győzelmek számítanak igazán, a közös erőfeszítések nem. A menedzserek esetében nem követelmény, hogy motiválni tudják a beosztottakat, hiszen őket is arra bátorítják, hogy a saját eredményeikre koncentráljanak. Minden vezető csak magával törődik, a munkahelyi közösség építése elmarad – áll a posztban.

Forrás: Jobline


Mindenki nekem panaszkodott csak azért, mert Facebook-alkalmazott felesége voltam – Elaine C. Smith, volt FB-alkalmazott felesége
Különösen bosszantónak találta Elaine, hogy mindenki a férjét nyaggatta a Facebookkal kapcsolatos problémáival. Sőt, őt magát, a feleséget is gyakran zaklatták mondjuk a biztonsági beállítások miatt, amiből nagyon hamar elege lett.

A Facebook még mindig startupnak akar látszani – volt alkalmazott
Idétlen érzés a hozzászóló szerint, hogy a FB már világméretű vállalat, de még mindig úgy próbál viselkedni, mintha feltörekvő innovatív vállalkozás lenne. Ez pont olyan kínos, mint amikor a középkorú Adam Sandler kamaszt játszik aktuális nézhetetlen vígjátékában.

Ez volt a legrosszabb szakmai tapasztalatom – volt szerződéses külsős
„Külsősként helyettesítettem egy szülni ment kolleginát, és nagyon kevés útmutatást vagy támogatást kaptam, mert két olyan rossz főnököt fogtam ki, amilyenekkel még életemben nem találkoztam.”

Lekezelő és öntelt volt a kollégák stílusa – volt alkalmazott
Nagyon kellemetlen a hangulat a cégnél a hozzászóló szerint. A legtöbben beképzeltek, klikkeket alkotnak és kimondottan gorombák azokkal, akik nem tartoznak közéjük.

Roppant kellemetlen feladatokat kaptam – volt alkalmazott
„Úgy kezeltek, mint a cselédet, és olyan feladatokat is bíztak rám. Például nekem kellett szétválogatnom a főnök szennyesét, amiben a felesége használt alsóneműje is benne volt.”

Az utasítások nem voltak világosak, eleve kudarcra voltam ítélve – volt alkalmazott
Szigorú követelmények elé állították, de a többiektől semmilyen visszajelzést nem kapott, ezért hamar megunta és kilépett.

Zuck és Sheryl a fellegekben járnak – FB-alkalmazott
A hozzászóló a cég két vezetőjére, az alapító Mark Zuckerberg vezérigazgatóra és a második számú tisztségviselőre, Sheryl Sandbergre utal. Szerinte túl sokat foglalkoznak az egyéni hobbijaikkal a cég vezetése helyett. A Business Insider megsaccolta, olyasmiről lehet szó, hogy Sandberg az általa létrehozott Dobd be magad! mozgalom útját egyengeti, Zuckerberg pedig a konkurencia egyes ötleteit próbálja másolni, mint a Snapchatre kísértetiesen hasonlító Poke applikáció esetében is, ami meg is bukott.

Hiába az ingyen kaja és üdítő, a munkakörülmények rémesek – FB-alkalmazott
A mezei munkavállalók hatalmas hodályokban, sűrűn egymás mögé rakott sorokban, szinte összeérő könyökkel dolgoznak. Szörnyű, mint a birkák az istállóban, nulla magánszféra, panaszkodik a hozzászóló.

Néha gyakornokok hoznak döntéseket – Philip Su szoftvermérnök
Su a blogjában publikálta 10 dolog, amiért utálok a Facebooknál dolgozni című szatirikus posztját, amelyben többek között az általa különösnek tartott döntési mechanizmusokról ír. „Láttam, hogy egy mérnök egyedül hozott döntést. Vagy egy mérnök és egy grafikus ebéd közben. Vagy egy gyakornok. Egyszer sem szóltak a menedzsereiknek. Az ilyen autonóm döntéshozatal arról tanúskodik, hogy fogalmuk sincs arról, hogyan kell működnie egy nagy szervezetnek.”

Frusztráló volt rájönni, hogy a cégnek nincs mobilos jövője – volt alkalmazott
„Nagy baj van, ha a felhasználók folyton arra panaszkodnak, hogy nem jól működik a mobilos applikációnk.” A Facebook mobilos appját ugyanis sutának tartják, és nehezményezik, hogy gyorsan lemeríti az akkut. „A Facebook minden mobilos felhasználóját el fogja happolni a konkurencia.”

Ha az ember a Facebooknál dolgozik, egész nap facebookozik – Felipe Oliveira Carvalho volt gyakornok
„Mivel az ember az általa írt programot teszteli, szürfölnie kell a Facebokon, aztán meg leragad mindenféle oldalakon.”

Soha nem lehet abbahagyni a munkát, még szabadságon sem – Sunayana Sen, a FB volt alkalmazottja Indiában
„Mivel minden csapatnak/projektnek vannak FB-csoportjai, folyamatosan jönnek az üzenetek, amikre válaszolni kell, ezért a munka soha nem áll le, még nyaralás közben sem.”

Istentelen mennyiségű belső email jött, naponta 1600+ – Thomas Moore volt alkalmazott
Moore elviselhetetlennek tartotta a folyamatos belső kommunikációt, és az sem tetszett neki, hogy egy FB-alkalmazott afféle álcelebnek számít. „Visszasírom a régi időket, amikor ha azt mondtam, hogy Facebook, megkérdezték, hogy az meg micsoda.”

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen