Hogyan találjuk meg a legkiválóbb munkatársakat?

szerző: Jobline
2015 március 13.

Minél kiválóbb munkatársakra vágyunk, annál nehezebb megtalálni őket. Mégis megéri a keresésre fordított energia, mert középszerű emberekkel cégünk nem fogja bírni a versenyt. De miből látható, hogy valaki pont az, akit keresünk?

A kiváló munkatárs megbízható, terhelhető, proaktív, szorgalmas, jó vezető és jó beosztott. Könnyen meghatározható, de nehezen felkutatható jó tulajdonságokkal bírnak. Jeff Haden, a LinkedIn szakértője nyolcat sorol fel közülük.

1. Kicsit mások, mint a többiek...
A kiváló munkatárs bizonyos mértékben kilóg a sorból: fura, pimasz, és még az is előfordulhat, különös örömét leli abban, hogy a csodabogarak közé tartozik. De bármennyire furák, ennek pozitív hozadéka van: a nem hétköznapi emberek felpezsdítik a dolgokat, velük szórakoztató a munka, ízessé és színessé tudnak tenni egy egyébként sótlan és fakó közösséget.

Ők azok az emberek, akik nem félnek különbözni a tömegtől, természetes módon feszegetik a határokat és megkérdőjelezik a fennálló status quót – erre pedig minden fejlődni akaró cégnek szüksége van.

És gyakran nekik vannak a legjobb ötleteik.

2. ...de tudják, mikor kell visszavenni és összekapni magukat
A kiváló munkatárs tudja, mikor jött el az ideje a szórakozásnak és mikor kell komolyra váltani. Mikor lehet pimaszkodni és mikor kell sebeket gyógyítani. Mikor lehet előretörni és mikor kell visszavonulót fújni.

Nagyon nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt, de a legkiválóbbak ügyesen lépkednek a két területet elválasztó vékony határvonalon.

3. Nem érdekli őket a munkaköri leírás
Minél kisebb egy cég, annál fontosabb, hogy a dolgozók önállóan tudjanak gondolkodni, gyorsan képesek legyenek alkalmazkodni a változó prioritásokhoz, és bármilyen pozícióban vannak éppen, meg tudják oldani az előálló feladatokat.


Forrás: Jobline


Amikor egy fontos projekt veszélybe kerül, a legkiválóbb dolgozók azonnal ott teremnek, anélkül, hogy szólni kellene nekik, és akkor is rendbe teszik a dolgokat, ha nem is az feladatuk lenne.

Sőt, különösen akkkor, ha nem is az ő dolguk.

4. Nyilvánosan dícsérnek...
Jó dolog, ha a főnök megdícséri az embert, de ha egy kolléga teszi ezt, az egyenesen a mennyekbe repít, különösen, ha felnézünk az illetőre.

A kiváló munkatárs elismeri a kollégák érdemeit, és ha ezt közönség előtt teszi, ennek sokkal nagyobb lesz a hatása.

5. ...és titokban panaszkodnak
A problémákat fel kell vetni, hogy kezelni lehessen őket, de vannak ügyek, amelyeket diszkréten kell kezelni. A kiváló munkatársak hajlamosak arra, hogy közönség előtt konfrontálódjanak a problémákkal, mert a teljesítményük alapján ezt megengedhetik maguknak.

Az egészen kiváló munkatársak viszont a meetingek előtt vagy után keresik meg a főnököt, hogy négyszemközt vitathassák meg az érzékeny témákat, jól tudván, hogy ha közönség előtt vetnék fel a kényes kérdéseket, abból alighanem botrány kerekedne.

6. Akkor is meg mernek szólalni, amikor mások nem
Haden felidéz egy esetet, amikor egy munkatársa fontos kérdést intézett hozzá egy értekezleten. A meeting után megkérdezte tőle, miért szólalt fel, hiszen már tudta a választ. A munkatárs azt válaszolta: ezért, mert a többiek még nem tudták a választ, és azt szerettem volna, hogy a te szádból hallják.

A kiváló munkatársak velük született ösztönükkel megérzik, mi foglalkoztatja a többieket, mi miatt aggódnak, és felteszik helyettük azokat a kérdéseket, amelyekkel ők nem mernek előhozakodni.

7. Szeretik bebizonyítani, hogy másoknak nincs igaza
Az erős motiváció egyik forrása gyakran az, hogy be akarjuk bizonyítani, a kételkedőknek nincs igazuk. A diploma nélküli munkatárs, a női technikus, akinek azt mondogatják, sosem lesz belőle vezető, vagy a tanár, aki izgalmasabb karrierre vágyik, de leintik, mondván, hiányoznak a megfelelő képességei - mind égnek a vágytól, hogy bebizonyítsák, mekkorát tévednek, akik lesajnálják őket.

Fontos a képzettség, az intelligencia és a tehetség, de a legfontosabb a hajtóerő. Az egészen kiváló munkatársakat valami mélyebb és személyesebb dolog hajtja annál, hogy pusztán arra törekedjenek, legyen rendes munkájuk vagy rendszeresen emeljék a fizetésüket.

8. Mindig buherálnak valamit
Az egészen kiváló munkatársak sosem elégedettek (jó értelemben véve), és mindig bütykölnek valamit: finomítják a projekteket, átigazítják a határidőket, megbuherálják a munkafolyamatokat.

A jó munkaerő követi a folyamatokat. A kiváló is így tesz, de közben arra törekszik, hogy még gyorsabbá, tökéletesebbé tegye, nem csak azért, mert ezt várják tőle, hanem azért is, mert úgy érzi, egyszerűen muszáj.

Ugyanez a helyzet, ha főnök lesz belőlük. A jó főnök odafigyel arra, hogyan mennek a dolgok, a kiváló főnök viszont azt keresi, hogyan mehetnének a dolgok másképpen, jobban.

Miért? Mert őket ilyen fából faragták. És pont ezért imádjuk őket.


2015-ben is megrendezésre kerül a nagysikerű Jobline Női Karriernap!
A Karriernap megszervezésével két célnak szeretnénk eleget tenni, egyrészt a diplomás nők számára biztosítunk lehetőséget arra, hogy személyesen találkozhassanak a munkaerőt kereső cégekkel, e mellett pedig a karriertervezési folyamatot kívánjuk támogatni inspiráló előadásokkal és sikertörténetek bemutatásával, illetve személyes tanácsadásokkal.


Kövess minket a
Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen