Miért lehet lusta emberből a legjobb dolgozó?

szerző: Jobline
2015 március 17.

Azt gondolhatnánk, a lusta emberek teljesen mihasznák, ami igaz lehet, de nem minden esetben van így. Elvégre gyakran a lusták találják ki azokat a kreatív megoldásokat, amelyek révén időt és energiát tudnak megtakarítani, hogy kedvükre lustálkodhassanak.

„A tisztjeimet négy osztályba sorolom: okosak, lusták, szorgalmasak, buták. Az okos és szorgalmas tiszteket érdemes magas posztokra helyezni. A buták és lusták teszik ki a hadseregek személyi állományának 90 százalékát, őket rutinfeladatokra lehet használni. Az okosak és lusták érdemlik meg a legmagasabb rangokat, mert megvan bennük a kellő szenvedély és higgadtság ahhoz, hogy minden helyzetet kezelni tudjanak. Aki viszont buta és szorgalmas, attól azonnal meg kell szabadulni, mert óriási veszélyt jelent!”

(Ezt a nagyszerű HR-alapvetést korábban Erwin Rommelnek, a Sivatagi Rókának tulajdonították, valójában a Wehrmacht másik híres tábornoka, Kurt von Hammerstein-Equord vezérezredes vetette papírra 1933-ban)

„Lusta ember vagyok. De lusta ember találta fel a kereket és a biciklit is, mert utált gyalogolni meg cipekedni.”

(Lech Wałęsa, a lengyel Szolidaritás Szakszervezet egykori elnöke, későbbi köztársasági elnök)

A német tábornok és a lengyel politikus arra jött rá annak idején, amit Lorry Dascal vezetői tanácsadó most náluk bővebben kifejt a Business Insideren közölt cikkében, arra koncentrálva, hogyan lehet kihozni a lusta dolgozóból a maximumot.


Forrás: Jobline


1. Amikor munkatársunk semmittevőnek tűnik,
lehet, hogy azért bámulja a plafont éppen, mert megtalálta a módját, hogy hamarabb elvégezze a feladatait, vagy sokkal fejlettebbek a képességei, mint a többi dolgozónak. Érdemes tőle tanulni, és megkérni, hogy segítsen a többieket is új módszerekre megtanítani.

2. Ha úgy tűnik, hogy unatkoznak, talán csak elmerültek a gondolataikban. Olyan feladatokkal kell őket megbízni, amelyek felkeltik az érdeklődésüket, és bonyult megbízatásokkal kell hasznosítani a lekötetlen energiájukat.

3. Amikor szétszórtnak tűnnek, megint csak meglehet, hogy nem tudja lekötni őket az adott feladat. Multitasking jellegű és gyors ütemezésű projektekkel viszont fel lehet villanyozni őket.

4. Ha úgy mozognak, mint a lajhár, emelni kell a tétet. Kapjanak nagyobb mozgásteret, jelölj ki nekik fontosabb célokat, hadd jussanak el új magasságokba.

5. Amikor nagyon le vannak lassulva, hadd keressenek olyan módszereket, amelyek révén több eredményt tudnak elérni rövidebb idő alatt egy másik területen. Ha segítesz nekik abban, hogy új képességeket fejlesszenek, értésükre adod, hogy szeretnéd, ha sikeresek lennének.

Nem szabad elfeledni, most nem azokról a munkatársakról van szó, akik képtelenek megfelelni az elvárásoknak, hanem azokról, akik minimális vagy nulla erőfeszítéssel teljesítenek alul. A lustaságuk valódi, de lehet, hogy valamilyen nagyobb dolognak a jele: ha nem adunk nekik esélyt arra, hogy jobban teljesítsenek, értékes erőforrást pazarolhatunk el.

Ha nehéz feladatot kell elvégezni, vagy bonyolult projektet kell gyorsan befejezni, bízzuk rá egy lusta kollégára, és lehet, hogy meg fogja találni a legegyszerűbb megoldást.

Ne idegenítsd el vagy diszkrimináld a lusta dolgozót, hanem adj neki új kihívásokat, keltsd fel a figyelmét, tereld vissza a munkafolyamatba. Tanulj tőlük, hogyan lehetsz termelékenyebb, hatékonyabb, konstruktívabb.

 

2015-ben is megrendezésre kerül a nagysikerű Jobline Női Karriernap!
A Karriernap megszervezésével két célnak szeretnénk eleget tenni, egyrészt a diplomás nők számára biztosítunk lehetőséget arra, hogy személyesen találkozhassanak a munkaerőt kereső cégekkel, e mellett pedig a karriertervezési folyamatot kívánjuk támogatni inspiráló előadásokkal és sikertörténetek bemutatásával, illetve személyes tanácsadásokkal.


Kövess minket a
Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 
 

motiváció  •  lusta
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen