Nők nélkül nem megy: vegyes csoportokkal a vállalat sikeréért

szerző: Jobline
2015 március 25.

Komplex világunkban egy vállalat életében kiemelten fontos, hogyan a felmerülő problémákat milyen perspektívából közelíti meg. Nem véletlen, hogy egyre nagyobb igény van a „férfiasabb” szakterületeken is az úgynevezett vegyes, férfiak és nők egyenlő arányú együttműködésén alapuló csoportok kialakítására a vállalaton belül. A női munkavállalók karriercéljaik támogatásáért született meg tavaly a Jobline Női Karriernap.

Több kutatás eredménye egy alapvető különbségre világított rá a női és férfi munkavállalók között: a tapasztalatok szerint a nők inkább kapcsolatrendszerekben, a férfiak pedig a feladatokban gondolkodnak. A nők erőssége tehát, hogy képesek hálós kapcsolati rendszerekben létezni, ami nagymértékben segíti a problémamegoldásuk hatékonyságát. Fontos a jelenlétük, mert hiányuk esetén sokszor elvesznek olyan szempontok, amelyek meghatározóak lennének egy helyzet megoldásában. A XXI. század egyik legkritikusabb feladata egy HR vezető számára a csapatok összetételében a helyes arányok megtalálása, amihez elengedhetetlenül szükség van a vállalati női karrierprogramok kidolgozására.

Nemzetközi vállalat lévén a BOSCH világszinten támogatja a nők karriervállalását. Nagy Anikó, a vállalat HR vezetőjének véleménye szerint, a nők precizitása és gondossága nehezen helyettesíthető, ráadásul tapasztalat, hogy a női kreativitás még a kilátástalannak tűnő problémákra is képes megoldást találni. „Nem nélkülözhetjük a hölgyek érzékenységéből és szárnyaló ötleteiből fakadó erőt. Nemzetközi tanulmányok bizonyítják, hogy a prosperitás alapját a vegyes, férfiak és nők együttműködésén alapuló csapatok jelentik. Az ilyen csapatok nagyobb számban alkotnak újat, hoznak jobb döntéseket, mint azok, amelyekben kizárólag az egyik nem képviselteti magát.”

Többek között ezért is tartották előremutató kezdeményezésnek a Jobline.hu tavaly nyáron első ízben megrendezett rendezvényét, a Jobline Női Karriernapot. Az eseményről kifejezetten jó benyomásokkal távoztak, hisz rengeteg magasan kvalifikált női munkavállaló kereste fel standjukat. „Nagyon pozitív tapasztalatokkal jöttünk el a rendezvényről. Mindenképpen innovatívnak és előremutatónak látjuk a kezdeményezést. Azt tapasztaltuk, hogy a rendezvény megszokottnál kötetlenebb hangulatának köszönhetően a hölgyek oldottabban cseréltek tapasztalatot egymással, és a szakmai, valamint karrierépítési kérdésekben is jobban előtérbe kerülhettek a női szempontok.”

Forrás: Jobline Női Karriernap


A rendezvényre azokat az álláskereső, diplomás nőket várták, akik céltudatosan építve karrierjüket szerettek volna megismerkedni olyan hazai és nemzetközi vállalatokkal, amelyek kiemelten támogatják a nők karriercéljait. Tavaly közel 5 000 fő regisztrált, és 2 474 nő látogatott el a helyszínre, ahol olyan cégekkel találkozhattak, amelyek vállalati kultúrájában és hosszú távú stratégiájában nagy szerepet játszik a nők karrierjének támogatása, a munkahely és a magánélet közötti egyensúly biztosítása. Emellett az első Női Karriernapot érdekes és tartalmas előadások, kötetlen, jó hangulatú meetup-ok, személyes tanácsadások, és olyan extra lehetőségek, mint az ingyenes CV-fotó készítés, grafológiai gyorselemzés és a karrier-coaching tették még színesebbé. A látogatók átlagosan 2 és fél órát töltöttek a helyszínen és visszajelzéseik alapján minden 5. látogató várakozásait felülmúlta a Karriernap.

Dr. Ránki Zsuzsanna, az IBS Vállalati Kapcsolatok Központjának és Karrierirodájának vezetője kifejezetten pozitívan ítélte meg a rendezvényre kilátogató hölgyeket. „Az első Női Karriernap meglepően sok érdeklődőt vonzott. Talán a rendezvény jellege miatt (női karriernap), talán az időzítése miatt (nyár és szombat), de telitalálat volt a rendezvény. A látogatók szinte kivétel nélkül jól felkészült, céltudatos hölgyek voltak, nem ritkán akár több diplomával és nyelvtudással, de némi tanácstalansággal előrelépési lehetőségeiket illetően. Az érdeklődés folyamatos volt, egy perc üresjárat nélkül jöttek az érdeklődők, akik eléggé tisztában voltak azzal, mit keresnek, vagy legalább azzal – és sokszor ez is nagyon fontos –, hogy mit nem.”

Mind a látogatók, mind a kiállítók kiváló, hiánypótló rendezvényként értékelték a Jobline Női Karriernapot, és javasolták rendszeres megrendezését. Idén május 16-án új és nagyobb helyszínen, a Millenáris D csarnokában kerül megrendezésre, ahol még izgalmasabb előadások és egyedi programok várják a főleg IT, mérnök és gazdasági területen tevékenykedő nőket.

A standfoglalás már megkezdődött, legyen Ön is kiállítónk. A részletekért kattintson ide>>

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen