Mi lenne, ha eltűnnének az önéletrajzok?

szerző: Jobline
2015 április 07.

Az önéletrajzírás már-már külön művészeti ággá nőtte ki magát, mostanában azonban egyre több jel mutat arra, hogy jól meglennénk nélküle. Nem is olyan bonyolult kitalálni, miért.

Az önéletrajz több mint 500 éves műfaj. Még mielőtt felfedezték volna Amerikát, 1482-ben egy Leonardo da Vinci nevű álláskereső egy papíron összefoglalta, mi mindenre képes, és a pályázatot elküldte Milánó hercegének. Mivel az önéletrajz érzékletesen kidomborította a jelölt erényeit, Leonardo megkapta az állást. A műfaj azóta persze sokat fejlődött – sőt, Paul Brown a LinkedInen írt cikkében egyenesen azt állítja, az önéletrajz már eljutott odáig, hogy megszűnjön létezni.

Brown szerint a kiválasztási szakemberek túl nagy nagy jelentőséget tulajdonítanak a CV-knek, s ennek megfelelően rengeteg időt és energiát fordítanak a tanulmányozásukra. Pedig nem is kellene.
 

Forrás: Jobline

Miért?

1. A modern technológia korában gyakorlatilag minden fontos információ megszerezhető az emberekről. (Hacsak nem rejtőzködnek, de akkor ők nehezen jutnak álláshoz.) A legtöbb kiválasztási szakember ki is használja a közösségi média (LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram) nyújtotta lehetőségeket, de mi lenne, ha ezentúl csak a linkeket kérnék el a jelöltektől? Az álláskeresőnek nem kell amiatt aggódnia, hogy nem elég szépen formázta az önéletrajzát, ezért nem fog tetszeni a HR-esnek, utóbbi számára pedig jelentősen csökken a kiválasztásra fordított munka mennyisége. Hiszen a LinkedInről kiderülnek a szakmai tapasztalatok, a Facebook megmutatja a személyes profilt, a tweetek és az instagramos posztok pedig elárulják, mennyire keratív az illető és van-e humorérzéke.

2. Az állásportálokon be lehetne vezetni a jelöltek tesztelését. Kapnának néhány tucat kérdést az adott területről (a könnyűektől az extrém nehezekig), és egy program mérné, hogy a jelölt kapásból válaszolt-e, vagy fél órát guglizott, mire meglett a megoldás. Egy ilyen teszt lehetne a belépő a kiválasztási folyamatba, ahogyan ideáig az önéletrajz.

3. Fentieknél bonyolultabb és drágább egy toborzócég bevonása, amely előszűrné a jelölteket, és már csak a magas minőséget képviselő álláskeresők jutnának el az interjúra. Így a megbízó HR-es már csak azokkal a pályázókkal találkozna, akikben van potenciál, rengeteg időt és energiát takarítva meg.

Persze a régi beidegződésektől nem könnyű megszabadulni, különösen, ha némi túlzással félezer éves hagyományról van. Az önéletrajzok elemzése időt rabló és fárasztó munka, és hosszú távon hatékony is. De mi van, ha létezik más megoldás...?

 

2015-ben is megrendezésre kerül a nagysikerű Jobline Női Karriernap!
A Karriernap megszervezésével két célnak szeretnénk eleget tenni, egyrészt a diplomás nők számára biztosítunk lehetőséget arra, hogy személyesen találkozhassanak a munkaerőt kereső cégekkel, e mellett pedig a karriertervezési folyamatot kívánjuk támogatni inspiráló előadásokkal és sikertörténetek bemutatásával, illetve személyes tanácsadásokkal.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 
 

 

hr  •  CV  •  önéletrajz  •  közösségi média
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen