Miért érdemes fölvenni olyasvalakit, akit nemrég rúgtak ki?

szerző: Jobline
2015 április 27.

Sok cégnél nem szeretik az olyan jelölteket, akiknek nincs állásuk, mert nemrég kirúgták őket. Pedig ez nagy hiba, mert nem biztos, hogy a jelentkezővel volt a baj.

A megfelelő munkatárs megtalálása kemény dió. Egy pár oldalas önéletrajz és a motivációs levél, illetve néhány interjú alapján kell eldönteni, hogy az illető képzettsége, tapasztalata, személyisége, attitűdje passzol-e a meghirdetett pozícióhoz és a vállalati kultúrához. A kiválasztási szakemberek számára ezért az úgynevezett proxyk jelentik a kapaszkodókat. Ilyen proxy az egyetemi végzettség – minél elitebb az intézmény, annál jobb –, illetve az, hogy az illető éppen éppen milyen állásban van. Sok HR-es élből elutasítja az állástalan jelöltet, abból a logikából kiindulva, hogy ha tényleg jó munkaerő lenne, nyilván nem az utcáról próbálkozna.    


Forrás: Jobline


Nyilván igaz, hogy a rossz munkaerő nagyobb valószínűséggel állástalan, mint a remek alkalmazott, visszafelé viszont nem feltétlenül működik az összefüggés, vagyis az éppen munkanélküli jelölt nem biztos, hogy rossz munkatárs lenne. Sőt, most tessék kapaszkodni: sokan közülük egészen kiválóak.

Természetesen nagy különbség, hogy valakit leépítettek, most jön vissza gyesről vagy eddig az idős szüleit ápolta, illetve kirúgták. A leépítés racionális üzleti döntés eredménye: a céget átszervezték különböző okok miatt, és megszűnt a pozíció. Kirúgásra akkor kerül sor, ha valaki valamiért nem felel meg az adott posztra. A leépített jelölteket ugyanúgy kell kezelni, mint azokat, akiknek jelenleg is van állásuk. A kirúgottakkal már jóval óvatosabban kell bánni, de Suzanne Lucas az Inc.com-on 5 nyomós érvet is felsorol amellett, miért érdemes óket is komolyan számításba venni.  

 1. Néha a főnök a hunyó
  Mindenkinek volt már rossz főnöke, vagy ha mégsem, hallhatott horrorsztorikat basáskodó menedzserekről, akik lehetetlen követelésekkel álltak elő, a kedvenceiket tolták előtérbe, nem fizették ki a túlórákat, gúnyolódtak a beosztottjaikon vagy hirtelen pocsék munkaerőnek kiáltották ki a kolleginát, amint bejelentette, hogy terhes. Nem mindenkit azért rúgnak ki, mert inkompetens munkaerő, hanem azért, mert a főnöke az. Emiatt lehet, hogy a kirúgott álláskereső kiváló kolléga lesz a mi cégünknél.

 2. A munka nem volt neki való
  Stephen King nagyszerű író, mégsem lenne őt érdemes babazsúrok szervezésére felkérni, mert a kicsik sikoltozva ébrednének hajnaltájt. Vagyis ez a munka nem lenne Kingnek való. Mindenkivel előfordulhat pályafutása során, hogy rossz döntést hoz, és olyan állást vállal, amit egyáltalán nem rá szabtak. Azért, mert valaki nagy hibát követett el, nem biztos, hogy legközelebb is ekkorát botlik.

 3. Mindenki abból tanul, ha hibázik
  Nézzünk szembe a tényekkel: aki nem hibázik, az valószínűleg sosem mer kockázatot vállalni. Néha azért rúgnak ki valakit, mert valamit nagyon elrontott. A kérdés az, képes volt-e tanulni ebből. Jobb emberré vált-e, mert levonta a szükséges következtéseket? Ez sosem fog kiderülni, ha reflexből elutasítjuk a kirúgottakat.

 4. Fontos a kultúra
  A kiválasztási szakemberek olyan jelölteket keresnek, aki jól beleillenek a vállalati kultúrába. Lehet, hogy a jelöltet azért rúgták ki az előző munkahelyéről, mert nem illett bele a szervezetbe, de ettől még ő lehet a tökéletes választás a mi céges kultúránk számára.

 5. Az újabb esély csodát tehet
  Aki egyszer már nagyot bukott, meglehet, legközelebb szívvel-lélekkel azon fog dolgozni, hogy ez még egyszer ne következzen be. Ha kirúgtak, és kapsz egy új állást, tisztában vagy azzal, hogy most már nem szúrhatod el. Előfordulhat, hogy egy eddig balszerencsés munkavállaló a jó szerencsét hozza el a mi cégünk számára.


Természetesen nem szabad a másik végletbe esni: a kirúgás ténye önmagában még nem jó ajánlólevél. De kár lenne megtagadni az esélyt attól, aki esetleg csak egy rossz főnök áldozata.       
    

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!  

2015-ben is megrendezésre kerül a nagysikerű Jobline Női Karriernap!
A Karriernap megszervezésével két célnak szeretnénk eleget tenni, egyrészt a diplomás nők számára biztosítunk lehetőséget arra, hogy személyesen találkozhassanak a munkaerőt kereső cégekkel, e mellett pedig a karriertervezési folyamatot kívánjuk támogatni inspiráló előadásokkal és sikertörténetek bemutatásával, illetve személyes tanácsadásokkal.

 

hr  •  álláskeresés  •  kirúgás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen