Így kell hatékonyan elismerni a dolgozók jó munkáját

szerző: Jobline
2015 szeptember 09.

Nem elég egyetlen gesztust tenni, több csatornás pozitív visszajelzésre van szükség. Így lehet növelni a dolgozók elkötelezettségét, és hatékonyabb lesz a megtartás, derül ki egy 26 országra kiterjedő friss felmérésből.

Az IBM Smarter Workforce Institute (SWI) 19 000 ezer dolgozót kérdezett meg 26 országból. A nemrég közzétett jelentés szerint a munkáltató minél több csatornát használ a visszajelzésre, annál jobban tudja közvetíteni pozitív üzenetét.

A jelentés legfontosabb megállapításai a következők:

Azok a dolgozók, akiknek a munkáját nagyra értékeli a munkáltató, elkötelezettebbé válnak. Az elismert dolgozók elkötelezettségének szinte majdnem háromszor akkora (76%), mint az el nem ismerteké (28%).

Az elismert dolgozók kevésbé hajlamosak arra, hogy elhagyják a céget. Az el nem ismert dolgozók körülbelül fele (51%) nyilatkozott úgy, hogy a távozást fontolgatja, ez az arány az elismertek körében mindössze 25%.

Biztos, hogy jó helyen vagy? Merj továbblépni és nyerj>>

Azok a dolgozók, akiknek a szervezete több csatorna használatával ismeri el munkájukat, megbecsültebbnek érzik magukat és magasabb az elkötelezettségi szintjük. Minél több csatornát használ a munkáltató az elismerésre, annál magasabb az elkötelezettség szintje.

A kutatás egyik fontos következtetése, hogy olyan technológiák, mint a közösségi média és a mobil platform komoly szerepet játszhatnak a pozitív visszajelzések közvetítésében, mert több csatornás, interaktív, gyakori és közvetlen kommunikációt biztosítanak.

Több csatorna = azonnali elismerés
Történelmileg az írott és a szemtől szembeni köszönetnyilvánítás a dolgozói elismerés klasszikus formája. Ezek a csatornák azonban már nem elegendőek a dolgozók elérésére a mai globális, virtuális és mobil munkahelyeken. A modern technológiák, mint a mobilos, online és videón történő köszönetnyilvánítás elengedhetetlenek a magas dolgozói elkötelezettség fenntartásához.
 

Forrás: Jobline

 

Az azonnali elismerés létfontosságú a köszönetnyilvánítás hatékonysága szempontjából. A mobil applikációk és egyéb új technológiák sokkal praktikusabbak e célből, mintha meg kellene várni, amíg a dolgozó beér az irodába, meg kellene írni a köszönőlevelet vagy be kellene csatlakozni a céges hálózatba.

Egy okostelefonnal az elismerés bármikor, bárhol megtörténhet. Ez különösen igaz, ha földrajzi távolságokat kell legyőzni. Az SWI jelentése hangsúlyozza:

Bebizonyosodott, hogy az elismerés nagyobb jelentőségre tesz szert, ha minél aktuálisabb és gyakoribb. A földrajzi és időbeli korlátok megszüntetésével a modern kommunikációs csatornák használata pozitív hatással lehet a dolgozókra, mivel az elismerés gyorsan és gyakran érkezik.

Csak egy email már nem elég
Bár tudjuk, milyen fontos a gyorsaság és az aktualitás, az email még mindig az elismerés leggyakoribb kommunikációs formája (58 százalék).

Az igazán hatékony módszerek lehetővé teszik a közösségi elismerést, amikor munkahelyi közösségek elérése, online platformok és mobil applikációk révén a közönetnyilvánítás a kollégák tudomására jut, és gratulációk özönét váltja ki.

A közösségi elismerés nemcsak az elkötelezettséget növeli, hanem a megtartást is hatékonyabbá teszi. A megtartás a három legfontosabb kihívás egyike, amelyekkel a HR napjainkban kénytelen szembenézni. (A másik kettő az elkötelezettség növelése és a céges kultúra fejlesztése a Deloitte átfogó kutatása alapján.)

Fejleszteni kell az elismerést
Ha meg akarjuk tartani, elkötelezettebbé akarjuk tenni és a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni a tehetségből, fejlesztenünk kell az elismerési stratégiánkat annak érdekében, hogy a modern munkahelyek követelményeinek megfelelően tudjunk kommunikálni. Az SWI így összegzi kutatásának tapasztalatait:

Kutatási eredményeink azt sugallják, hogy a szervezeteknek a különféle kommunikációs csatornák minden lehetőségét ki kell használniuk elismerési programjaikban. Különösen a közösségi, a mobil és egyéb modern technológiák tűnnek alkalmasnak az elismerés közvetítésében, mert több csatornát biztosítanak és lehetőségeket kínálnak az interaktív, gyakori és közvetlen kommunikációra. Ha sikerült jól kidolgozni őket, a dolgozói elismerési programok képesek lesznek közvetíteni a köszönetnyilvánítás teljes potenciálját.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! Ráadásul most értékes ajándékokat is nyerhetsz. Regisztrálj itt>>

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen