Mi a különbség a motiváló és a demoralizáló vezető között?

szerző: Jobline
2015 szeptember 22.

Valószínűleg nincs olyan vezető, aki szándékosan demoralizálni szeretné a beosztottait, mégis sokan ezt teszik, mert eredendően rossz a kommunikációs stílusuk és a hozzáállásuk. A motiválásra való képességek tárháza szerencsére fejleszthető, kivéve, ha az illető reménytelen eset.

Dianna Booher kommunikációkutató összegyűjtötte a legszembetűnőbb tulajdonságokat, amelyek motiváló, illetve a demoralizáló vezetők stílusát megkülönböztetik egymástól.

A motiváló vezető mindent gondosan elmagyaráz, hogy a dolgozók a teljes kép birtokában végezzék feladataikat.

A demoralizáló vezető kis adagokban bocsátja rendelkezésre az információkat – mint egy szülő, aki folyamatosan mérlegeli, mi az, amit a gyerek már képes felfogni, és mely dolgok akadnának fenn csekélyke értelmének szűrőjén.

Biztos, hogy jó helyen vagy? Merj továbblépni és nyerj>> 

A motiváló vezető mindig pontosan elmagyarázza a miérteket, azaz hogy mi az egyes döntések, projektek, folyamatok oka és értelme.

A demoralizáló vezető mindig a hogyanra helyezi a hangsúlyt, mert attól tart, ha a munkatársai megismerik a miérteket, kérdéseket tesznek föl vagy megkérdőjelezik a döntéseket.

A motiváló vezető mindig örül a kérdéseknek, mert ezek azt jelzik, hogy a dolgozók nyitottak az együttműködésre és az innovációra, továbbá elkötelezettek, hiszen mélyebben meg akarják ismerni az összefüggéseket.

A demoralizáló vezető igyekszik csírájukban elfojtani a kérdéseket, mert időpocsékolásnak tartja őket, és úgy érzi, aláássák a tekintélyét.

 

Forrás: Jobline

 

A motiváló vezető észszerű ütemben delegálja a projekteket és feladatokat, gondoskodik arról, hogy a munkatársak átlássák az összefüggéseket és meglegyenek a kellő források a célok eléréséhez.

A demoralizáló vezető villámgyorsan kiosztja a feladatokat, aztán eltűnik, mintha a föld nyelte volna el.

A motiváló vezető magánál okosabb embereket vesz fel, biztatja őket, hogy gondolkozzanak kreatívan, és fejlődésre sarkallja őket, hogy minden képességüket ki tudják bontakoztatni.

A demoralizáló vezető magánál kevésbé tehetséges munkatársakat keres, és nem sajnálja az időt arra, hogy kijelölje a számára elfogadható határokat.

A motiváló vezető közvetlenül, világosan és bizalommal kommunikálja az elvárásait.

A demoralizáló vezető gyakran kommunikál indirekt módon, feltételezi, hogy a munkatársai bizonyos dolgokat már úgyis eleve tudnak, és elvárja, hogy a kollégák maguktól rájöjjenek, mik a szabályok és az elvárások.

A motiváló vezető személyesen, rendszeresen és következetesen kommunikál, akár jól megy a szekér, akár nem.

A demoralizáló vezető következetlenül, rendszertelenül és személytelenül kommunikál. Amikor hajlandó személyesen is megszólalni, általában rossz hírt közöl vagy negatív visszajelzéssel lepi meg a munkatársait.

A demoralizáló vezető rengeteg pénzébe kerül a cégnek, mert a dolgozók igyekeznek minél több szabadságot kivenni – vagy kénytelenek betegszabadságra menni a stressz, illetve a stressz által kiváltott betegségek miatt –, és nagy az elvándorlás. A motiváló vezető viszont mágnesként vonzza a kiváló jelölteket.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! Ráadásul most értékes ajándékokat is nyerhetsz. Regisztrálj itt>>

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen