5 nyomós érv amellett, miért érdemes autistákat foglalkoztatni

szerző: Jobline
2015 október 16.

A Microsoft idén új kezdeményezést indított: autista programozók számára hirdetett meg állásokat redmondi központjában. A szoftveróriás nincs egyedül, az SAP, a Freddie Mac és a Walgreens is elkezdett autistákat toborozni. Vajon miért?

Az autistákat toborzó programok nem egyszerűen progresszív kezdeményezések a társadalmi felelősségvállás jegyében, ami jól mutat a cégek PR-jában. Az utóbbi 5 évben egyre inkább erősödik a felismerés, hogy az autisták foglalkoztatásának komoly üzleti haszna van, állítja Ed Thompson a LinkedInen közölt cikkében.

Biztos, hogy jó helyen vagy? Merj továbblépni és nyerj>> 

Mindjárt ötöt is fel lehet sorolni:

1. Az autisták hatalmas, kiaknázatlan talent poolt alkotnak
Amerikában 68 emberből egynél kimutatható az autizmus valamilyen formája. A következő 5 évben 250 ezer fiatal autista szerez diplomát.

Közben tovább dühöng a „tehetségekért folytatott háború”, a Fehér Ház adatai szerint félmillió nyitott pozíció vár betöltésre az IT-szektorban. Vagyis az autisták olyan talent poolt képeznek, amelyet egyetlen HR-szakember sem hagyhat figyelmen kívül.

2. Az autisták kiváló munkavállalók
Miközben egyes készségeik kevésbé fejlettek, az autisták gyakran rendkívül produktív, lojális munkavállalók. Sokan közülük képesek strukturáltan gondolkodni és remekül bánnak a számokkal, ami nagyszerű IT-szakemberekké teszi őket. Másoknak a verbális vagy vizuális készségeik igen fejlettek, ők kiváló kutatók vagy tervezők lehetnek, mint a nagyszerű Temple Grandin, aki forradalmasította az állattartás építészeti megoldásait.

3. Az autisták alkalmazása pozitív lépés a társadalmi felelősségvállalást illetően
Az autisták sokan vannak és tehetséges emberek, mégis csekély számban llehetők fel a munkaerőpiacon. Amerikában csak az autisták 15 százalékát foglalkoztatják teljes munkaidőben – ez a legalacsonyabb arány a fogyatékkal élők körében –, ami jelentős társadalmi költséggel jár.

A foglalkoztatás felé vezető hagyományos út – leegyszerűsítve: az állásinterjú – nagy kihívást jelenthet olyan emberek számára, akiknek gondot jelent a kommunikáció a testbeszédtől a hangfekvésen át egészen az érdekérvényesítésig. Az autizmus rejtett állapot, ezért az autista személyek akaratlanul is diszkriminiáció szenvedő alanyai lehetnek, amennyiben a nem kellően tájékozott munkáltató kiválasztási procedúrája alkalmatlan e különleges társadalmi csoport tagjainak megfelelő értékelésére. Az autisták célzott toborzásával mindez elkerülhető.

 

Forrás: Jobline


4. Az autisták alkalmazása az összes többi dolgozó számára is hasznos

Nem csak az autisták számára hasznos, ha egyenlő esélyeket biztosítanak számukra a 21. századi munkaerőpiacon. Ha a HR-vezetők erős céges kultúrát akarnak építeni, ahol magas a dolgozói elégedettség és csekély az elvándorlási ráta, figyelembe kell venniük a sokszínű toborzás tágabb értelemben vett előnyeit is – a sokszínű toborzás stratégiájára nagy hangsúlyt fektető cégek, mint például a Sodexo, a dolgozói elkötelezettség nagy mértékű növekedéséről számolnak be.

Mindezen túlmenően, ha a munkahelyek berendezését az autista dolgozók igényeihez igazítják – a fényviszonyok javítása, zajcsökkentés –, az az egész csapat számára kedvező lehet. Ráadásul ez nem is drága beruházás, mint arról az amerikai munkaügyi minisztérium A munkahelyek berendezése: alacsony költségek, nagy eredmények című jelentése is beszámol.

Még tovább menve az autista dolgozók foglalkoztatása kihívást, de egyben tréninglehetőséget is jelent a menedzsment számára: továbbfejleszthetők a vezetői készségek és az érzelmi intelligencia.

5. Az autisták foglalkoztatása jót tesz a céges brandnek
Az autista közösség hatalmas, rengetegen blogolnak, befolyásos jogvédő és kutatócsoportjaik vannak – milliók érintettek és még többen vannak azok, akik szorosan kötődnek autista emberekhez.

A Microsoft, az SAP, a Walgreens és a többi cég autistákat felkaroló kezdeményezése hatalmas sajtónyilvánosságot kapott – a mainstream és a fogyatékkal élőkkel foglalkozó médiumokban egyaránt –, ami azt jelzi, hogy márkaépítés szempontjából is óriási jelentősége van a hasonló kreatív toborzási sratégiáknak.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! Ráadásul most értékes ajándékokat is nyerhetsz. Regisztrálj itt>>
 

toborzás  •  Microsoft  •  autisták
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen