Csak okosan! A leghatékonyabb interjúkérdések egy feltörekvő tech startup tapasztalatai alapján

szerző: Jobline
2016 január 29.

Az Enplug szoftvercég minél kreatívabb munkatársakat akar fölvenni, ezért a megszokottaknál okosabb interjúkérdéseket találtak ki.

Egy szoftvercégnél természetesen fölösleges olyanokat kérdezni, miért akar a jelölt a tech szektorban dolgozni. Nyilván, mert ez érdekli, szereti és ért is hozzá. Ennél sokkal beszédesebb dolgokat kell kideríteni az álláskeresősőről a rendelkezésre álló rövid idő alatt. Az Enplugnál az alábbi négy kérdést és a hozzájuk hasonlóakat kedvelik legjobban, számol be róla a Recruiter.

1. Ha korlátlan tőke és emberi erőforrás állna rendelkezésére, mit hozna létre belőle legszívesebben?
A válasz nagyon sokat elárul arról, milyen léptékben képes gondolkodni a jelölt, mer-e nagyot álmodni, mennyire kreatív. Az Enplugnál erre a kérdésre helyezik a lagnagyobb hangsúlyt, és a választ a munkatársak közösen alaposan elemzik az interjú után.

Néha egészen gyenge válaszok is születnek:

* Egészségügyi szolgáltatáscsomagot finanszírozna a barátainak. (Ez egy Amerikában általánosan elterjedt, sokrétű szolgáltatásfajta, amellyel diákokat, időseket, rászorulókat vagy bármilyen más kedvezményezetteket lehet támogatni.)

* Gasztronómiai magazint alapítana.

* A munkahelyi teljesítményt mérő alkalmazást hozna létre.

A fentieknél sokkal jobb válaszok:

* Olyan berendezést alkotna, amely bármilyen minőségű vízből kifogástalan ivóvizet állít elő.

* Egy hordozható eszközt készítene, amellyel azonnal mérhetők valakinek az egészségügyi értékei (vörösvérsejtek száma, koleszterinszint, vérnyomás, májfunkció stb).

* Soha le nem merülő elemet tervezne, amelyet nem kell újratölteni.

 

 
Az Enplug vállalati kultúrájának nagyon fontos eleme, hogy megszállottan törekednek minél hatékonyabb és hasznosabb technológiák kifejlesztésére. A termékfejlesztés folyamatos, ennek nyomán gyakran keletkeznek új eszközök, amelyeket azonnal tesztelnek. Emiatt olyan munkatársakra van szükségük, akik bátran előhozakodnak még a legmerészebbnek tűnő ötleteikkel is.

Ha a jelölt gyenge választ ad a fenti kérdésre, megkérik, hogy próbáljon valamilyen nagyobb léptékű dologra gondolni. Amennyiben a második válasz már kiváló, a jelölt átment ezen a teszten, mert bebizonyította, hogy a visszajelzés nyomán gyorsan képes alkalmazkodni az elvárásokhoz.

2. Nevezzen meg egy céget vagy egy iparágat, amely ön szerint hasznos terméket állít elő!
Az Enplug az élvonalbeli szoftvergyártó Szilícium-völgybeli startupok közé tartozik, ezért az állásinterjún olyan válasznak örülnek, ha valaki mondjuk a PayPal-csoportot említi, és nem a sportfelszerelések szektorában piacvezető Nike-t. Arra is megkérik a jelöltet, hogy gondolkozzon egy kicsit, nehogy rögtön az ilyenkor alapértelmezettnek számító válasz csússzon ki a száján, miszerint Apple vagy Google.

3. Melyik tech-vezért csodálja?
Erre a kérdésre nehéz kapásból felelni, ezért ha valaki rögtön erős választ ad, bónuszponttal jutalmazzák. Természetesen nincs jó vagy rossz válasz, az indoklás a fontos.

Például: „Bill Gates a kedvencem, mert hatalmas céget hozott létre és alapítványa élén jó ügyeket szolgál”. Ez nem olyan erős válasz, mint a következő: „John Legere-re nézek fel (a T-Mobile vezérigazgatója), mert fékezhetetlenül lázadó természetű és őszinte. Nyíltan bírálta a többi mobilszolgáltatót a közösségi médiában.”

4. Említsen néhányat pályafutása legnagyobb eredményei közül! Dicsekedjen!
Az Enplugnál azt szeretnék, ha a jelölt meglepetést okozna nekik. A sales területre jelentkezők általában olyasmikkel szoktak előhozakodni, hogy rendszeresen túlteljesítik a tervet és a legjobb értékesítők közé tartoznak. Az Enplugnál azonban akkor kapják fel a fejüket, ha a jelölt mondjuk arról számol be, hogy művészeti galériát alapított, amelyet hétvégéken üzemeltet.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen