A tehetségekért folytatott harc legmodernebb fegyvere az interaktív videó

szerző: Jobline
2016 május 30.

Egyre kiélezettebb küzdelem folyik a legígéretesebb tehetségek megszerzéséért, és az arzenál egyik hatékony fegyvere a recruiterek által készített vonzó tartalom és ennek megosztása a jelöltekkel.

A mobil platformok és a közössége média digitális terepe válik napjainkban a toborzás egyik legfontosabb csataterévé, szögezi le Erika Trautman a Recruiteren közölt írásában.

Új csatornák jelennek meg és a „célszemélyek” koncentrálóképességének időtartama egyre zsugorodik, a recruitereknek ezért gyakoribb és személyesebb kommunikációval kell felkelteniük a folyamatosan fejlődő munkaerő figyelmét.

A legígéretebb dolgozók olyan szakmai lehetőségeket keresnek, amelyek iránt lelkesedni tudnak, ez pedig azt jelenti, hogy a recruitereknek minél kretívabb eszközökkel kell felcsigázniuk az érdeklődésüket. A céges szervezet megújulási képessége, a munka és a magánélet egyensúlya, a fejlett céges kultúra mind egyre fontosabb olyan tényezők, amelyek alkalmasak a kiváló jelöltek bevonzására (és megtartására). Mit tegyenek a cégek annak érdekében, hogy mindezen értékekre autentikus módon hívják fel a jelöltek figyelmét? A válasz így hangzik: a toborzás sikere érdekében ki kell használni az interaktivitásban rejlő lehetőségeket.

Az interaktív videó három módon modernizálja a toborzást és legjobb tehetségek bevonzását:

Megragadja a jelölt figyelmét
A cégek és szervezetek folyamatosan olyan módszerek után kutatnak, amelyek révén kapcsolatba léphetnek a digitális világban járatos jelöltekkel és felkelthetik a figyelmüket. A tehetségek személyre szabott digitális élményekre vágynak, a marketingesek 75 százaléka azonban nem gondolja, hogy a tartalom eléggé személyre szabható a különböző közöségigények szerint.
Az interaktív toborzási videók autentikus és bennfentes módon mutatják be a céges kultúrát, a célokat és az ottani dolgozókat, mégpedig az adott jelölt igényeihez alkalmazkodva. Vannak, akik számára az a legizgalmasabb, hogy az adott cég milyen szakmai fejlődési lehetőségeket kínál. Másokat viszont az érdekli jobban, miként alakult a cég története a kezdetektől napjainkig.
Az interaktivitás kulcsfontosságú a jelöltekkel folytatott kommunikációban, mert hozzájárul ahhoz, hogy autentikus és kellően mély kapcsolat jöjjön létre.

 

 


A jelöltek különféle csoportjait szólíthatjuk meg
Az új tartalomtechnológiák használatával a HR-szakemberek szamélyre szabottá tehetik a jelölt által befogadható élményt, s ezáltal elérhetik, hogy a tehetség a párbeszéd egyenrangú résztvevőjének érezhesse magát.
A Rapt Media Power of Choice (A választás hatalma) című kutatása szerint a fogyasztók 64 százaléka hosszabb ideig hajlandó nézni egy vieót, ha lehetősége van arra, hogy eldönthesse, milyen tartalommal ismerkedik meg. Az interaktív toborzóvideók felkínálják a jelöltnek a lehetőséget, hogy olyan módon ismerkedjen meg a céggel, ahogyan az egyéni érdeklődésének és igényeinek leginkább megfelel. A személyre szabott interakció jobban elkötelezi a potenciális dolgozót.

Mérhetővé válik a közvetített tartalom hatékonysága
A Rapt Media Future of Content (A tartalom jövője) című felmérése szerint a marketingesek 60 százaléka képtelen megállapítani, mennyire hatékony az általuk előállított tartalom. Az interaktív videó magasabb szintre emeli a dolgozói elköteleződést azáltal, hogy a történetmesélés és a gamification (játékszerűvé tétel – például a Marriott szállodalánc toborzóoldalán az álláskereső egy játékkal kipróbálhatja, tényleg neki való-e a meghirdetett pozíció) elemeit beépíti a kommunikációba.

A toborzók pozitívabbá alakíthatják a jelöltek hozzáállását azáltal, hogy lehetővé teszik számukra a befogadott élmény kontrollálását. Az interaktív videóban a jelöltek kedvükre navigálhatnak, elmerülve az élményekben, s ezáltal valódi elköteleződés alakulhat ki. Az interakciók alapján a toborzók meg tudják állapítani, miként alakul a jelölt hozzáállása. A felhasználó viselkedésének alaposabb megértése abban is segít, hogy a toborzók fejlesszék a tartalomélményt és folyamatosan finomítsák módszereiket.

Egy cég például a toborzási folyamat egésze során nem tudta felmérni, lineáris videóinak mekkora a hatékonysága. Az unalmas tartalom megreformálása érdekében a Deloitte megalkotta Will You Fit Into Deloitte (Neked való-e a Deloitte) című, játékszerűen bejárható interaktív toborzási videóját, amely érzékletesen bemutatta a céges kultúrát és a különféle részlegeket. Nem csupán dráma mértékben megnőtt a videó átlagos nézettségi ideje, de az interaktivitásnak köszönhetően a toborzási szakemberek számára az is lehetségessé vált, hogy megállapítsák, a tartalom mely elemei gyakrolták a legnagyobb hatást a felhasználókra.

A szerző a Rapt Media vezérigazgatója.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen