Mit tegyen egy cég, hogy a dolgozó ne jelentsen beteget, ha munkaundora van?

szerző: Jobline
2016 augusztus 16.

Olyan politikát kell bevezetni, ahol nem kell hazudni, és nő a dolgozói elkötelezettség. A jelszó: dunyhanap.

Nézzünk szembe a kegyetlen ténnyel: van úgy, hogy az embernek nincs kedve bemenni dolgozni. Ilyenkor sokan betelefonálnak, hogy sajnos ágyban fekvő, lázas betegek. Pontos adatok is vannak: az amerikai CareerBuilder 2015-ös felmérése szerint a dolgozók 38 százalékával fordult már elő, hogy beteget jelentett, pedig nem is volt semmi baja. Az előző évben ez az arány még csak 28 százalék volt. A hamis betegek 28 százalékának valamiért nem akaródzott bemenni a munkahelyére, 26 százalékuk pihenni szeretett volna, 21 százalékuk pedig súlyos alvásdeficitjét akarta csökkenteni.

A jelenség visszaszorítására érdemes bevezetni a „dunyhanapot”: ez fizetett szabadság, és a dolgozó arra használja, amire csak akarja – javasolja a Fast Company cikkében Karen A. Young HR-szakember.

„Pusztán szemantikai kérdésnek tűnik, de sokkal jobb, ha a betegszabadságot szabadnapnak hívjuk, így nem kell a dolgozóknak füllenteniük – magyarázza Young. – Mindenkivel előfordulhat, hogy lelkileg szüksége van arra, hogy minimum egy napra távol maradjon a munkahelyétől. A dolgozók szabadságérzetét erősíti, ha bármilyen személyes okból otthon pihenhetnek.”

Tehát az egyszerű névváltoztatás azt eredményezheti, hogy kevesebbet sunnyognak az alkalmazottak.

A dunyhanapok erősítik a dolgozók boldogságérzetét
Kutatások bizonyítják, hogy a fizetett szabadnapok segítenek megelőzni a kiégést, csökkentik az elvándorlást és növelik a boldog, produktív dolgozók számát. A szabadnap intézményét támogató cégeknél a dolgozók 36 százaléka alacsony stressz-szintről számol be, 55 százalékuk pedig rendkívül boldognak érzi magát a munkahelyén – derül ki a Project: Time Off nonprofit szervezet felméréséből.

A szabadnapot akár az alkalmazottak számára kidolgozott wellnessprogram részének is tekinthetjük – mondja Claire Bissot, a CBIZ HR Solutions humánerőforrás outsourcing cég ügyvezető igazgatója. „A szabadnapok számos egészségügyi problémát kiküszöbölhetnek, amelyek egyébként jelentkeznének előbb-utóbb."

A dunyhanapok a karrier szolgálatában
A pihenőnapokon a dolgozók kikapcsolhatnak és feltöltődhetnek. Brandon Smith, a The Workplace Therapist vezetőképzési és munkahelyi kommunikációs szakembere ezt a gyakorlatot kockázatkezelési stratégiának hívja. „Ha nem foglalkozunk a stresszel, a szorongással, a depresszióval, rontani fogja a teljesítményt és felborítja a lelki egyensúlyunkat. Mindez betegségekhet vezethet, ami károsan befolyásolja a karrierünket és az egész életünket.”

 


A dunyhanapok csökkentik a HR terheit
Ha egy kategóriába tereljük a betegszabadságot és a szabadnapokat, ez csökkenti a HR-osztály terheit, mert sokkal kevesebb lesz az adminisztráció – mondja David Lewis, az OperationsInc humánerőforrás tanácsadócég elnök-vezérigazgatója.

A dunyhanapok fejleszthetik a céges kultúrát
„Sok cégnél teljesen természetes, hogy a dolgozók szabadnapot vesznek ki, amikor kedvük tartja – mondja David Barron munkajogász. – Az egészséges életmód részének tekintik, és intézményileg támogatják. De vannak olyan vállalatok is, ahol rossz szemmel nézik, ha az alkalmazott a távollétével tüntet, amennyiben nem feltétlenül szükséges. A megoldás az arany középút lehet: a dolgozó nyugodtan menjen el pihenni, ha ezzel nem veszélyezteti a cég normális működését.”

Jó lenne, ha a cégek szabadnapok kivételére buzdítanák az alkalmazottaikat, de sok helyen nem rajonganak az ötletért. A Project: Time Off felmérése azt mutatta ki, hogy tízből hat dolgozó szerint a vezetőség nem örül, ha szabadnapot vesz ki, sőt a megkérdezettek több mint fele úgy nyilatkozott, a kollégák is megsértődnek, ha valaki a lazítás mellett dönt.

A kutatás végkövetkeztetése az, hogy közvetlen korreláció áll fenn a főnökeik és kollégáik támogatását bíró alkalmazottak és a dolgozói elkötelezettség között. Azaz minél több támogatást érez a dolgozó, annál jobban érzi magát a munkahelyén.

 


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen