Ki számít ideális jelöltnek az élvonalbeli cégeknél?

szerző: Jobline
2017 január 31.

Minden álláskeresőnek van elképzelése arról, melyik munkáltatónál érezné jól magát. Most a másik oldalé a szó: néhány kiemelkedően jó karrierlehetőséget kínáló cég vezető munkatársa elárulja, milyen kollégákat várnak a csapatukba.

Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley Magyarország ügyvezető igazgatója

A Morgan Stanley budapesti irodája jelentős szerepet vállal a cég globális pénzügyi és kockázatelemző munkájában, valamint az informatikai rendszerek fejlesztésében és működtetésében. Sokféle munkakörben és sokféle végzettséggel, tapasztalattal el lehet helyezkedni nálunk. Informatikusok, mérnökök, közgazdászok, pénzügyesek, de jogászok és tanári végzettséggel rendelkező kollégák, sőt matematikusok és fizikusok is dolgoznak az irodában.

Vannak olyan területek – például a kockázatelemző részleg –, amelyek kiemelt szaktudást igényelnek a pénzügyi matematikában. De sok informatikus kollégánk is fejleszt olyan rendszereket, amelyekhez szükség van a pénzügyi informatika mélyebb ismeretére is. Előfordul, hogy ezt a speciális tudást csak az egyetemek utolsó éveiben vagy egyáltalán nem tanítják, ezért a hozzánk jelentkezők értékelésekor számos esetben nem elsősorban a pénzügyi területen szerzett tapasztalatot, hanem az egyedi és alapképességeket értékeljük.


Fogarasi Norbert
Fogarasi Norbert
Forrás: LinkedIn

A vállalathoz végül csatlakozó kollégák átfogó belső tréningen vesznek részt, ahol megszerezhetik azt a speciális tudást, amelynek segítségével képesek megbirkózni a feladataikkal, akár a legmagasabb szintű matematikai ismereteket igénylő problémákkal is.

A Morgan Stanley úgy tekint a sokszínű és fejlődni képes dolgozóira, mint különleges lehetőségre, ha úgy tetszik, egyedi versenyelőnyre. Nagyra értékeljük a változatosságot, a nyitottságot, hogy kollégáink többféle nézőpontot képviselnek, mert ez segít magasabb szinten kiszolgálni ügyfeleinket. Ez a fajta változatosság is lehetővé teszi, hogy munkatársaink elérjék szakmai céljaikat. Pontosan tudjuk, hogy az egyetemi évek után nehéz feladat a szakmaválasztás, ezért is igyekszünk számos programmal segíteni a fiatalokat.


Tálos Szilvia, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. személyzetfejlesztési vezetője

Az új munkatárs kiválasztása természetesen attól függ, hogy pályakezdő kollégát vagy tapasztalt szakembert, vezetőt keresünk. Ideális esetben a pályázó frissdiplomások hasznosítható tudással és releváns szakmai gyakorlattal rendelkeznek, továbbá aktív kommunikációképes szinten beszélnek idegen nyelveken.

 

Télos Szilvia
Télos Szilvia
Forrás: HVG Állásbörze

 

Csapatjátékosok, jó a kommunikációs képességük, elkötelezettek, szívesen képzik magukat tovább. Szakemberek esetében is fontosak ugyanezek a tulajdonságok, de velük szemben már elvárás a többéves szakmai tapasztalat és szakértelem. Egy vezetőt ezen felül felelősségteljes munkavégzés, határozott kommunikáció jellemez. Innovatív, támogató, jó lényeg- és helyzetfelismerő. Képes motiváló munkakörnyezetet teremteni és jó eredményeket ér el.

 

Somorjai Éva, a Magyar Telekom Nyrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettese

A Magyar Telekom Csoportban büszkék vagyunk arra, hogy olyan kollégák dolgoznak nálunk, akik szakmailag kiemelkedőek a saját területükön. A korszerű szaktudás és az eredményorientáltság azonban ma már önmagában nem elegendő.

Az ideális telekomos kolléga a munkája során folyamatosan arra törekszik, hogy ügyfeleink számára a legkiemelkedőbb élményt nyújtsa. A változásokat, kihívásokat lehetőségként, folyamatos tanulásként éli meg, és ha egy újítás kapcsán ötlete merül fel, azt nem tartja a fiókban, megosztja a kollégáival, megvalósulását pedig az első perctől az utolsóig végigkíséri.

 

 

Sokorjai Éva
Sokorjai Éva
Forrás: eduline.hu

 

Teljesen mindegy, hogy már hosszú évek óta dolgozik nálunk, vagy éppen most kapta kézhez a diplomáját, a munkáját mindennap dinamikusan, energikusan, teljes erőbedobással végzi, inspirálja a kollégáit.

Nemcsak a munkájáért, hanem önmagáért is felelősséget vállal. Tesz azért, hogy a tudását versenyképesen tartsa, motivációt pedig nemcsak a környezetétől vagy a vezetőjétől szerzi, hanem saját magából is merít. Mindemellett tudja, hogy mindannyian együtt, egymásért dolgozunk. Ha kell, a legjobb tudása szerint segíti a kollégáit, cserébe pedig ő is támogatásra számíthat, akár szakmailag, akár emberileg van szüksége rá.Novák Zsófia, a Nilfisk HR-szakértője

Olyan jelölteket keresünk, akik a tervezésen felül fontosnak tartják, hogy láthassák kreatív ötleteik megvalósulását, a végterméket is. Készségeit tekintve egyre több gyenge jelölttel találkozunk; nem a gyakorlati, szakmai tudásuk az, amiért kiesnek az első körön. Fontos számunkra, hogy tudjanak multikulturális környezetben dolgozni, értsék a kultúrák közti különbözőségeket, és ezt tudják is kezelni. Főleg a dán kultúra az, ahol elég tömören és keményen fogalmazzák meg a véleményüket a kollégák – ezt tudniuk kell nemcsak kezelni, de legfőképp nem magukra venni.


 

Novák Zsófia
Novák Zsófia
Forrás: LinkedIn

 

Fontos, hogy legyenek kezdeményezők, nyissák ki a szájukat, legyen elképzelésük, tudjanak érvelni a gondolataik elfogadásáért. Elengedhetetlen, hogy vállaljanak felelősséget, merjenek dönteni, és tudjanak önállóan dolgozni – akár kevés szakmai tapasztalattal is. Természetesen alapelvárás, hogy beszéljenek angolul. Mérnökeinknél a gépész- vagy villamosmérnök végzettséget preferáljuk.Karaszek Szabolcs HR-igazgató, Harman International

Számunkra mindenki ideális jelölt, aki nyitottságot mutat a vállalatunkkal, a termékeinkkel és a leendő pozíciójával kapcsolatban. Fontos kiemelni, hogy mind a jelöltek, mind a Harman oldaláról meg kell lennie annak a bizonyos „munkakémiának”, amely nélkül nehéz elképzelni stabil és eredményes csapatmunkát. Természetesen fontos, hogy a hozzánk jelentkezőknek legyen már valamilyen ismeretük a leendő pozíciójukról, ugyanakkor a Harman mindig lehetőséget kínál a kollégáknak, hogy megszerezhessék azokat a készségeket, tudást, ami adott esetben hiányzott a pozíció betöltésekor.


Karaszek Szabolcs
Karaszek Szabolcs
Forrás: LinkedIn

Talán a legfontosabb, hogy a leendő kollégák megértsék cégünk vállalati kultúráját és azt, hogy olyan dinamikusan fejlődő cégben válnak családtagokká, amely szintén nagyon gyorsan és dinamikusan fejlődő iparágban tölt be piacvezető szerepet. Az attitűd tekintetében pedig mi sem mondunk mást, mint amit Churchill: „Attitude is a little thing that makes a big difference”. (Az attitűd kis dolog, ami nagy változásokat képes előidézni.)

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen