Mit vár el a HR-es az álláskeresőtől?

szerző: Jobline
2017 február 20.

Javítani kell az álláskeresők hozzáállásán, mert egyre nagyobb szerep jut a személyes kompetenciáknak a munkaerő-kiválasztásban – derül ki egy reprezentatív felmérésből.

Jelentős a távolság az egyetemről kikerülő fiatalok tudása és a rájuk váró feladatok elvégzéséhez szükséges ismeretek között – derült ki a Macro-Talent 2015–2017 kutatásból, amelyet a HVG HR Center megbízásából végzett a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (GVI) és az Aon Hewitt. A tanulmány felmérte a közepes és nagyvállalatok diplomás munkaerő iránti keresletének és a felsőoktatás szakember-kibocsátásának viszonyát. A vállalatvezetők nemcsak a piacképes gyakorlati tudással kapcsolatban fogalmazták meg fenntartásaikat, hanem az ismeretek alkalmazásához nélkülözhetetlen készségek, jártasságok és képességek, valamint a viselkedési, magatartási normák hiánya is gondot jelent számukra.


A gyakorlati tudás is fontos, de nem elsődleges

Sok frissdiplomás panaszkodik arra, hogy nem volt lehetősége az elméleti képzés mellett vagy után szakmai gyakorlatot szerezni, mert a tanterveiknek nem volt része a gyakorlat. Pozitívan ellensúlyozza ezt a kevésbé szerencsés helyzetet az, hogy azok a munkáltatók, amelyek szívesen foglalkoztatnak pályakezdőket, vagy kifejezetten őket keresik, mindezt nem nehezményezik.

A Macro-Talent kutatásból az is kiderül, sok cégnél tartanak attól, hogy az egyetemről frissen kikerült szakemberek nem tudnak majd azonnal megfelelni a követelményeknek, ezért nem elsősorban fiatalításban gondolkodnak. Ez lehet az oka, hogy a száz főnél több embert foglalkoztató vállalatoknak csupán a 12 százaléka tervezi, hogy frissdiplomást vesz fel a megüresedő állásokba. Inkább junior és szenior szakembereket szeretnének magukhoz csábítani, akiknél nem kell hosszú betanulási időszakkal számolni, mert feltehető, hogy munkába állva már az első perctől magas szinten végzik feladataikat.

A tapasztalati hiányosságokra megoldást nyújthatnak az olyan gyakornoki és utánpótlás-programok, amelyek hozzásegítenek a munkatapasztalat-szerzési lehetőségekhez, és olyan ismereteket adnak át, amelyek segítségével a kezdő munkavállalók jobban megismerhetik az adott szakterület sajátosságait, és megfelelő készségeket szerezhetnek.

 

A szakképzettség mellett a személyes kompetenciák is meghatározók

A gyakorlati tudáson túl a beilleszkedés és az önálló munkavégzés készségét, illetve a szakmai elhivatottságot és a munkához való hozzáállást kritizálták leginkább a kutatásban megkérdezett vállalatok. Emellett problémát okoz, hogy a pályázók bérigényét nem tudják kielégíteni a munkáltatók. A cégek azért sem gondolkodnak érdemi fiatalításban, mert attól tartanak, hogy a pályakezdők nehezen tudnak majd beilleszkedni, gondjaik lehetnek az önálló munkavégzéssel. Mindemellett nem tartják elég kreatívnak őket, illetve a kommunikációs készségeik, problémamegoldó képességük és a csapatszellemük is fejlesztésre szorul.

A pályakezdőktől leginkább elvárható személyes tulajdonságok:

– szakmai érdeklődés, elhivatottság

– hozzáállás a munkához, munkamorál

– rugalmasság, alkalmazkodás

– szakmai alázat, szerénység

– rátermettség, határozottság

– felelősség- és kötelességtudat, megbízhatóság

A szakképzett dolgozótól elvárt ismeretek, személyiségjegyek és magatartásformák birtokában a jelentkező képessé válik a szakmai feladatok eredményes elvégzésére, hiszen ezek a meghatározó jellemzők szoros kapcsolatban állnak a hatékony és kiváló teljesítménnyel. Bár a tényleges döntés a korábbi háttérdokumentumok (munkaköri leírás) alapján történik, a kompetenciaalapú kiválasztás is egyre időszerűbbé válik – vonható le a tanulság az elkövetkező évek közép- és nagyvállalati munkaerő-szükségletét feltáró prognózisból.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

hr  •  kiválasztás  •  kompetencia
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen