Rettentő a kiejtésed? Így javíthatsz rajta

szerző: Jobline
2014 április 18. Szóljon hozzá

Nem életbevágó, hogy tökéletes legyen a kiejtésed idegen nyelven, kezdetnek bőven elég, ha meg tudod értetni magadat. De azért nem árt, ha idővel minél szebben beszélsz. Kellő gyakorlással az is bele tud jönni, aki nem nyelvzseninek született. Olvasd el, hogyan.

Egy régi anekdota szerint Kossuth Lajos meglepte a közönségét, amikor Amerikában a magyar szabadságharc ügyéről tartott előadásokat. A jeles államférfi jó pár évvel korábban a börtönben, szótárból és Shakespeare műveit olvasgatva tanult meg angolul. Egyik előadásán a hallgatóságban két atyafi állítólag összenézett: nahát, ki gondolta volna, hogy a magyar ennyire hasonlít az angolra?!

Közelebbi példa a magyarok jellegzetes akcentusára a Die Hard-sorozat harmadik részéhez kapcsolódó sztori. Eredetileg úgy volt, hogy Bruce Willis ellenfele az egykori magyar kommunista titkosszolgálat tisztje lesz. A karaktert játszó Jeremy Irons azonban, bármilyen kiváló színész, képtelen volt hitelesen elsajátítani az angol rettenetes magyaros kiejtését. Így lett a főgonosz egykori Stasi-tiszt: a keletnémet akcentus jobban ment Ironsnak.

Ezek jópofa kis történetek, és igazán nincs mit szégyenkeznünk miattuk, más nemzetek fiai-lányai is a maguk adottságai szerint törik kerékbe az idegen nyelveket. Erről sokat tudna mesélni például az a pénzügyes, aki egy ázsiai cég budapesti leányánál hónapok alatt kínkeservesen tanulta meg, hogyan kell megérteni azt az izgatott csiripelést, amiről a főnöke valamiért azt gondolja, hogy angol.

A munka világában ma már egyre többször kell idegen nyelven megszólalni, és minél magasabb pozícióba kerül valaki, annál kellemetlenebb – neki is meg a hallgatóságnak is – , ha nagyon csúnya a kiejtése. (A nyelvtani hibákról majd máskor). Gyakorlással sokat lehet javítani a helyzeten.

Barátkozz a tükörrel. A helyes kiejtés alapja, hogy a száddal, az ajkaiddal, a fogaddal és a nyelveddel megfelelően formáld a hangokat. Ebben nemcsak a tükör lesz a segítségedre, hanem a YouTube is, ami tele van oktatóvideókkal. Legalább hússzor ismételd az egyes hangokat. Kezdetben fura lesz, de gyorsan megszokod.

Hallgasd vissza magad. Ez is nagyon ciki érzés lehet az elején, de türelmesen figyeld meg, hogyan szólalsz meg idegen nyelven. Gyorsan ki tudod majd szűrni, min kell leginkább javítani, és nem hallja más, csak a telefonod.

Papagájkommandó.
A papagájok azért tudják megdöbbentő módon utánozni az emberi beszédet, mert figyelnek, megformálják a szavakat, aztán ismétlik őket a végtelenségig. Nézz tévéműsorokat, filmeket, hallgass popzenei számokat a választott idegen nyelven, és ismételd a mondatokat, a ritumusra is ügyelve. Nagyon sokszor.

 

Forrás: Jobline


Ereszd ki a hangod.
Az operaénekesek teli tüdőből, eltúlzott mimikával adják elő az áriát, és néha az lehet az érzésed, hogy nem csak a szavakat, de az egyes hangokat is külön nyomatékosítják. Vegyél példát róluk! Amikor már úgy érzed, jól megy, próbáld ki egy barátodon, aki szintén érti az adott nyelvet. Formáld meg a szavakat, de némán, és ha kitalálja, mit „mondtál”, jó úton haladsz.

Maradj szexi.
Nem érdemes mindenáron arra törekedni, hogy a leghalványabb akcentus nélkül beszélj egy idegen nyelvet. (A legtöbb embernek soha nem is sikerül.) Ha folyékonyan, megfelelő ritmusban beszélsz, de van egy kis saját beütésed, azt sokan szexinek találhatják. Ilyen például, ha egy francia kicsit raccsol magyarul, vagy egy olasz nagyon dallamosan beszéli a nyelvünket. Vagy emlékezz az Igazából szerelem egyik cselekményszálára: a béna angol srác azért tud triplán becsajozni Amerikában, mert az ottani bombázók elolvadnak a vicces kiejtésétől. Csak rajtad áll, kihasználod-e a nyelvtudás előnyeit! Nézd meg, milyen ingyenes nyelvtanulási lehetőségeket gyűjtött össze az Eduline!

Jelentkezz a Facebookon nyelvi játékunkra, hogy a nyeremény birtokában fejleszthesd nyelvtudásodat!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

gyakorlat  •  nyelvtanulás  •  kiejtés
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)