Az IT szegmens polihisztorai: a szoftvertesztelők

szerző: Training 360
2018 május 15.

Egyedülálló ingyenes képzést és garantált munkahelyet kínál a Training360

Egyre nagyobb versenyről, s egyre inkább szerteágazó tesztelői tudásról kell beszélnünk, ha az IT szegmenst és a vállalatok elvárásait vesszük górcső alá. Ez jellemzi a szoftvertesztelőkkel szemben kialakult igényt is. 2016 óta a szoftvertesztelő munka hiányszakmának számít Magyarországon: „Jelenleg leginkább szoftverfejlesztőnek vagy tesztautomatizálás területén jártas szakembernek jó lenni a Hays (Hays Salary Guide – szerk.) szerint, amely úgy látja, hogy a jövő a felhő alapú technológiákban és az okoseszközökben van.” A szakemberhiány végett a junior szoftvertesztelők keresete már 2016-ban elérte a 300-400 ezer forintot, mely a tavalyi év felmerései szerint tovább emelkedtek. Ez a szám azonban pár éves munkatapasztalatot követően elérheti a havi 500 ezres havi jövedelmet is.[1]

A munkaerőre és professzionális képzésekre is hatalmas kereslet van hazánkban. Az elmúlt 2-3 évben jelentősen felgyorsult a technológiai és IT igénye a vállalatoknak, mivel már nemcsak tech profilú cégeknek van szüksége digitalizált megoldásokra. A szektorban dolgozó IT munkatársaknak megalapozott tudással kell rendelkezniük ahhoz, hogy megállják a helyüket. Erre a hiányra és szükségre nyújt sokrétű szakági megoldást a Training360 Karrier Start Program – képzési és tudásfejlesztési módszereivel megvalósuló – Informatikai Fejlesztői Karrier Start Programja, melynek keretein belül ingyenes, 3 hónapos szoftvertesztelő oktatást indít. A sikeres záróvizsgát követően a Training360 garantált állást is kínál a náluk végzett diákoknak.

De kezdjük az elején: mit csinál egy szoftvertesztelő?

Alapvetően ezen szférában dolgozók munkakörének két típusát különböztethetjük meg. Klasszikus értelemben a szoftvertesztelő feladata, hogy a fejlesztők által leszállított fejlesztéseket leteszteljék. Létezik manuális, azaz kézi-, illetve automatizált tesztelés. A magyar és nemzetközi tendenciák az automatizált tesztelés felé mutatnak, hiszen a manuális ellenőrzés lassabb és költségesebb is, ugyanakkor jóval hatékonyabb metódus. Az automatizált tesztelői munkakör a klasszikus skill-eken túl jóval nagyobb elvárásokat követel. A követelményekkel párhuzamosan a munkaerőpiaci igények is rendkívül progresszíven fejlődnek, amellyel nagyon kevés képzés tudja felvenni a versenyt. Ez a munkakör többek között azért is hiányszakma, mert kevés tesztelői képzés van Magyarországon, és speciális személetmódot igényel. Ebből kifolyóan nincs is megfelelő utánpótlás, a cégek pedig igyekeznek önálló, házon belüli képzéseket tartani, ám ezek többsége inkább alapozásnak felel meg, valamint komoly házon belüli dedikációt szükséges rá allokálnia a vállalatoknak.

A sztereotípiákkal ellentétben a szoftvertesztelők munkanapjai nap, mint nap bővelkednek kreativitásban és izgalmakban, nem utolsó sorban pedig különösen változatosak. Általános munkakörükbe épp úgy beletartozik az, hogy hibákat keresnek, analizálnak, felhasználói viselkedést vizsgálnak, új funkciókat tesztelnek, minthogy terheléses teszteket futtatnak, vagy akár a termékmenedzsmenttel kapcsolatos feladatokért felelnek. Tehát prompt helyzetfelismerősképesség, illetve a jó problémamegoldási skill-ek elengedhetetlenül fontosak egy ilyen típusú munkakör betöltéséhez.


Egy külföldi lap felmérése szerint a szoftverfejlesztők voltak a legelégedettebbek 2017-ben a munkájukkal. Nem hiába, hiszen ők azok, akik a szakma valamennyi területéhez értenek, átlátják a rendszereket, fogyasztói és ügyfél igényeket egyaránt képesek kielégíteni hozzáértésükkel. Nem csoda tehát, hogy pont ebből a szakmából szenvednek a legnagyobb hiányt a nagyvállalatok és a kkv-k. A megoldást ugyanakkor a megfelelő szakképesítéssel rendelkező, fejlődésre vágyó, junior munkaerő jelentheti. Ők azok, akik tudásuk legjavát adva leveszik a terhet a senior kollégáik válláról, és az állandó és folyamatos fejlődésnek köszönhetően rövid időn belül, látványos eredményt elérve tudnak ugrani a ranglétrán.

Garantált munkát kínáló szoftvertesztelő képzés

A Training360, Magyarország piacvezető tréningközpontja, egyedülálló képzés sorozatot indított melynek célja, hogy olyan informatikus szakembereket és junior fejlesztőket képezzenek, akik kimagasló tudásukkal elismert szakemberekké válhatnak, és betöltik a hiányzó pozíciókat. Az Informatikai Fejlesztői Karrier Start Program – melynek keretein belül szoftvertesztelő és fejlesztő képzések is zajlanak – egy átfogó, alapos és intenzív kurzust kínál a hozzájuk jelentkezőknek. Magabiztos elméleti és gyakorlati tudást ad, melynek szükségszerű velejárója, hogy a projekt fogalma és a megfelelő szakkifejezések is elsajátításra kerüljenek. A képzéshez középszintű német nyelvismeret szükséges, hiszen a későbbiekben a német központú IT Services Hungary Kft. által kínált és garantált munkavégzéshez elengedhetetlen az idegennyelv ismerete.  Ám amennyiben a jelentkezőknél ez a tudás már megkopott, a tanulmányok során felelevenítik az egykoron megszerzett nyelvismeretet.

A három hónapos ingyenes képzésében résztvevők jövője is biztosítva van: IT Services Hungary, mely hazánk első számú informatikai vállalata garantáltan munkaszerződést köt a sikeresen záróvizsgázó juniorokkal. Az ITSH versenyképes fizetés mellett folyamatos képzési és fejlődési lehetőséget biztosít, hiszen tevékenysége nem csak a magyar, de a német piacon is meghatározó. A Training360 lefektette a junior tesztelő és fejlesztő képzés alapjait, mely megoldást kínál mindenkinek: a jövő szakembereinek, azoknak, akik átképeznék magukat, akik jövő biztos karrierre vágynak, de még nem találták meg az útjukat, illetve a jövő vállalatai számára egyaránt. Végül, de nem utolsó sorban az erőforrás, illetve munkaerőhiányra is megoldást kínál a képzési és foglalkoztatási modell segítségével.

Ne szalaszd el az új karrier lehetőségét, jelentkezz május 31.-ig az alábbi linken:

https://karrierstart.training360.com/#jelentkezem
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen