Így találj állást leggyorsabban az állásportálok segítségével

szerző: Jobline
2019 szeptember 05.

A kezdet egyszerűnek tűnik, ha csak a meghatározó hazai állásportálok kínálatát nézzük akár a profession.hu, akár a cvonline.hu vagy éppen a jobline.hu oldalain is több ezer nyitott pozíció érhető el egy időben. Hogyan őrizd meg lelkesedésedet és aknázd ki maximálisan az állásportálok szolgáltatásait? A következő 4 tippünk ezekre a kihívásokra ad gyorsan alkalmazható tanácsokat.

1. Hogyan szűrd ki a lényeget? A kevesebb több ereje..

Ha gyorsan végig böngészed Magyarország legnépszerűbb állásportáljait több ezer álláshirdetéssel találkozhatsz. Aki hirdet és aki állást keres szinte biztos, hogy találkozik a profession.hu nevével. Itt 23 kategória, 24 lokáció, 24 kulcsszó keresési javaslatát találod.

A pályakezdő, friss diplomás szakemberekre kiemelten fókuszáló jobline.hu portálon 24 kategóriára, a jelentősebb megyeszékhelyekre, a pályakezdő lehetéségekre vagy éppen diákmunkára szűkítve is megkezdheted a keresést.

Bár az állásportálok próbálnak olvasni a gondolataidban saját igényeidet te ismered a legjobban! Mi az első lépés? Használd kreatívan a keresés szűkítése funkciót!

Ne feledd, hogy a kézenfekvőnek tűnő pozíció meghatározása mellett szűrhetsz lokációra, végzettségre és a szakmai tapasztalat idejére is. Használd a részletes keresés funkciót, hogy könnyen megtaláljanak a személyiségedhez leginkább illő állásajánlatok.

A két leggyakrabban használt szűrés a lokációra, illetve a szakma típusokra történő keresés. A következő részben két meghatározó hazai portál adatait összevetve mutatjuk be mire érdemes figyelned, hogy a maximális eredményt érd el.

Ha a lokáció szerinti szűrést alkalmazod a fentiek mellett érdemes a keresés szűkítésénél érdemes az alábbi szempontokat is figyelembe venned.

A jobline.hu állásportál inkább Budapest fókuszú, ott az állások közel kétharmada budapesti, míg a profession.hu oldalon az állások közel fele vidéki.
A jobline.hu-n az állások között nagy arányban megtalálhatók természetesen vidéki városok is, úgymint Pécs, Debrecen, Szeged vagy éppen Tatabánya. A Jobline álláskínálatában ezek a városok nagyon hangsúlyosak, az összes hirdetés közel 53%-át teszik ki az itteni állásajánlatok.

A profession.hu kínálatában a keleti régió legnagyobb városa Debrecen, valamint Győr és Székesfehérvár van jelen nagyon sok állásajánlattal. E három városban található álláshelyeik 48 százaléka.
A legtöbb állásportál engedélyezi, hogy tematikus hírleveleket készíts magadnak, ha megcsináltad az aktuális pályaorientációdat két-három szakmai terület álláslehetőségeit is napra készen megkaphatod.

Jelentős eltérések vannak a szakmaspecifikus kínálatban is. Míg a Jobline-on az Informatikai, telekommunikációs valamint gyártó, műszaki és pénzügyi területekről kerül ki az állásajánlatok közel 40%-a, addig a Profession oldalán jellemzően magasabb a fizikai, betanított-, segédmunkák, valamint a szakmunka és az építőipari munkák aránya - közel 35%-a az állásoknak ezekről az területekről kerül ki. Itt erős még az értékesítés, a banki terület, az ügyfélszolgálati, vevőszolgálati szakterület (összesen az állások 17 százalékában várnak e területekről jelentkezőket).

2. Maradj lendületben! Napi állásposta!

„Az emberek gyakran mondják, hogy a motiváció nem tart sokáig. Nos, a fürdés sem... Ezért kell naponta megmártózni benne.”  Zig Ziglar

Tapasztaltad már, hogy pár nap, esetleg egy hét lelkesedés után elpárolog a lendület?

Ha aktív álláskereső vagy válaszd a napi állásposta lehetőséget a heti összesített lista helyett, így folyamatosan megismered az aktuális lehetőségeket.

A gyorsaságoddal jó benyomást tehetsz a leendő munkaadódra is, ha viszont mégsem te vagy az igazi vagy neked nem szimpatikus a lehetőség, gyorsan válthatsz és másnap már egy új lehetőség tart lendületben.


3. Tervezz és mérj!

“Mérd, ami mérhető, számold, ami számolható, és ami nem mérhető, azt pedig tedd mérhetővé!” /Galilei/

Ismerd meg saját számaidat! Közismert tény, hogy könnyebb irányítani egy folyamatot, ha méred a tevékenységre jellemző adatokat.

Mit mérhetünk az álláskeresési időszakunk alatt? 

1. Elküldött pályázatok számát hetenként.
2. Visszajelzések számát.
3. Interjú lehetőségek számát.
4. Állásajánlatok számát.


Ahogy a repülőgép is csak egy meghatározott sebesség felett száll fel az álláskeresésnél is létezik egy szám, amit elérve átlagosan heti egy bemutatkozó interjún biztosan részt vehetsz. Javasoljuk, hogy legalább 4-5 pályázati anyagot nyújts be hetente a leendő munkaadók felé.

Bónusz tipp: ne elégedj meg legnépszerűbb állásportálok kínálatával!

Ahol sok pályázó van ott a verseny is sokkal nagyobb, mint egy szűkebb szegmensre célzó, specifikus állásportálon.

Mindezeken túl a HR szakemberek is gyakran használják azokat az állásportálokat, amelyek álláskeresők csak egy kiemelt szegmensére fókuszálnak, hiszen itt célzottan és gyakran kedvezőbb áron érhetik el a pozícióhoz legjobban illeszkedő jelölteket.


4. Go offline!

Végignézted a profession.hu, a jobline.hu a Cvonline oldalakat még az Indeedre is bekukkantottál?

Igen, nehéz a választás, hiszen az online térben nem feltétlenül derül ki, hogy mennyire jó fej a csapat, megvan-e az összhang, szívesen mennél-e abba a közösségbe reggelente… Keresd a találkozási lehetőségeket, légy kreatív: rendszeresen vegyél részt állásbörzéken.Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen