Kell-e fénykép az önéletrajzhoz, és ha igen, milyen?

szerző: Jobline
2014 július 22.

Sok pályázó automatikusan fotót is beilleszt az önéletrajzába, mások kifejezetten ódzkodnak tőle, és vannak olyanok is, akik tanácstalanok, nem tudván, árt-e vagy használ egy portré a kiválasztás során. Tiszta vizet öntünk a pohárba.

 

Nyugaton egyszerű eldönteni a kérdést. Nem ajánlott, sőt az amerikai humánerőforrás szakemberek szerint egyenesen tilos fotót is mellékelni az önéletrajzhoz, aminek több oka is van. Érveiket érdemes figyelembe venni, ha multihoz vagy külföldi munkára pályázunk.

 • Diszkrimináció
  Ha valaki fényképpel pályázik, és nem kapja meg az állást, Amerikában és a nyugati országok többségében könnyen perelhet diszkrimináció miatt, mondván, a külseje miatt utasították el. Ezért az amerikai HR-esek eleve nem is foglalkoznak a fényképes önéletrajzokkal, kivéve azt a néhány kivételes területet, ahol a külső kimondottan számít.      
 • Rendszerhiba
  A nagy cégek ATS-t (Applicant Tracking System) használnak a beérkező jelentős számú önéletrajz osztályozására. Az ATS meghatározott kritériumok, hívószavak alapján értékeli a pályázatokat, és egy fotó technikai problémát okozhat, amennyiben a rendszer nem ismeri fel a formátumot. Így a fotós pályázó kizárhatja magát a rendszerezési folyamatból. A hazai multik is használnak ATS-t, tehát nekik ne küldjünk fotós önéletrajzot. (Illetve akkor igen, ha kifejezetten kérik.)
 • Szakmaiatlanság
  Az önéletrajz arra való, hogy képzettségünk, képességeink és tapasztalataink bemutatásával meggyőzzük a munkáltatót, hogy mi vagyunk az ideális jelölt a posztra. Ehhez képest abszolút lényegtelen, hogy milyen a külsőnk. Egy villamosmérnök attól még lehet a szakma legjobbja, hogy nem hasonlít Charlize Theronra vagy Brad Pittre. A fotó ráadásul elvonja a HR-s figyelmét, aki fél percnél is kevesebb idő alatt dönti el, érdekes-e a cég számára a pályázat.

Mi a helyzet nálunk?
Magyarországon bevett gyakorlat fotót is mellékelni az önéletrajzhoz. Hogy milyen legyen a fotó, annak is megvan a magas etikettje, ami párhuzamba állítható azzal, hogyan illik megjelenni az állásinterjún.

 • Formátum, stílus
  Igazolványkép méretű portréfotó ajánlott, semleges beállításban és háttér előtt, de azért az összhatás legyen életszerűbb, mint egy BKV-bérlet számára készített képen. Lehetőleg készítsünk új fotót a cél érdekében, ne régebbit használjunk. Ha mégis korábbi képet vennénk elő, ne legyen 4-5 évnél idősebb, pályakezdőknél pedig csak pár hónap eltolódás megengedett.  
  Az arckifejezés keltsen pozitív benyomást, ne legyünk se harciasak (felszegett áll, villámló tekintet), se visszahúzódóak (lesütött szem, összeesett testtartás). Aki úgy érzi, hogy nem fotogén, de feltétlenül szükséges portrét csatolni az önéletrajzhoz, az próbálja meg tükör előtt gyakorolni a természetes arckifejezést és pózt, egy idő után bele lehet jönni.   
 • Megjelenés
  Kötelező az ápolt külső és az üzleties ruházat. Hölgyeknek visszafogott kiskosztüm, blúz, blézer, uraknak korrekt öltöny, nyakkendő. A szebbik nem számára előnyös a szolid smink, bár kis méretű képen ez kevéssé érvényesül. Arra is ügyeljünk, hogy ne nyúzottan álljunk a kamera elé, keltsünk nyugodt, kipihent benyomást.
A Jobline Női Karriernapon profi sminkesek és fotósok közreműködésével készültek a portrék az önéletrajzok számára. Óriási volt az érdeklődés
A Jobline Női Karriernapon profi sminkesek és fotósok közreműködésével készültek a portrék az önéletrajzok számára. Óriási volt az érdeklődés
Forrás: Jobline

  • Ami kifejezetten tilos
  HR-szakemberek évekig emlegetik azokat a pályázókat, akik vidám családi fotót mellékelnek az önéletrajzhoz, vagy olyat, amelyen a pisai ferde tornyot próbálják megtámasztani, esetleg enyhén erotikus töltetű, miniszoknyás, neccharisnyás képet. A csatolt képnek mindig semlegesnek kell lennie!
  Arról megoszlanak a vélemények, érdemes-e olyan fotóval próbálkozni, amely munka közben ábrázolja a pályázót. Egyesek szerint ez kontraproduktív, mások úgy vélik, pozitív benyomást kelthet. Valószínűleg inkább akkor érdemes ilyesmivel pályázni, ha kreatív területen szeretnénk elhelyezkedni.
  Sokan egy kis művészkedéssel, retussal próbálják feldobni az önarcképet, általában ez is tilos, de itt is kivételt képeznek a kreatív szektorok.
 • Érdemes beruházni
  Mivel egy jobb állás elnyerése az egész életünk menetét befolyásolhatja, megfontolandó, hogy profikat vonjunk be a kép elkészítésébe, ami persze pénzbe kerül. Egy műtermi fotó azonban, amely megfelelő környezetben, jól bevilágítva ábrázol bennünket, hatványozotttan jobb benyomást kelt. Hölgyek esetében minden esetleges problémára megoldást jelent a tapasztalt stylist, aki gondoskodik arról, hogy az öltözék, a smink és a frizura a célnak tökéletesen megfelelő legyen.

          Általános elvek

 • Ha az álláshirdetésben kérnek fotót, nincs mit tenni, próbáljuk meg elkészíteni a lehető legjobb portrét a fentiek figyelembevételével.
 • Ha nem kötelező önarckép csatolása, el kell dönteni, mivel járunk jobban. Egyes szakemberek szerint a HR-es számára előnyös, ha egy archoz tudja kötni a pályázatot, ezért azt ajánlják, hogy még az állásinterjúra is fotóval ellátott önéletrajzzal menjünk.  Mások azonban úgy vélik, a portré csatolása csak akkor indokolt, ha a munkánál előnyt jelent a jó megjelenés, például ha valaki ügyfélkapcsolati menedzsernek jelentkezik. Szerintük más esetekben a fotó jelentősége másodlagos. 
    

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

hr  •  önéletrajz  •  fénykép  •  ATS
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen