Ezt semmiképpen ne csináld, amikor networkingre kerül sor

szerző: Jobline
2014 december 19. Szóljon hozzá

A networking kiváló lehetőség arra, hogy olyan kapcsolati hálót építsünk, amely biztosítja a karrierünk szárnyalását. Ám ha néhány dolgot rosszul csinálunk, legközelebb menekülnek majd láttunkra azok az emberek, akik előtt lejárattuk magunkat.

Minden konferencián, szakmai rendezvényen akadnak tolakodó, idegesítő figurák, akiket jobb elkerülni. A U.S. News and World report szakértője összegyűjtötte, mik a legalapvetőbb hibák, amiket el lehet követni.

Ne halogasd! Nyerj 4 fős szállást és síbérletet Ausztriába! 

Ne dicsekedj az ismeretségeiddel
Enyhén szólva nem elegáns, ha valaki azzal kérkedik, hogy milyen fontos embereket ismer, érzékeltetve, hogy ezáltal ő is befolyásos személyiség. Különösen kínos az ilyesmi, ha minden apropó nélkül dobjuk be, hogy XY az ismerősünk, sőt a barátunk. Más a helyzet, ha a kapcsolatot a megfelelő kontextusban emlegetjük, és valóban szoros, jó viszonyt ápolunk az illetővel.

Ne tolakodj a névjegykártyával

Sokan rögtön a frissen megismert szakember kezébe nyomják a névjegykártyájukat, ami a protokoll szerint udvariatlanság, mert azt sugallja, hogy a közvetlen haszon érdekében szeretnénk szóba elegyedni vele. Előbb barátkozzunk egy kicsit a másikkal, és amikor már gördülékeny a beszélgetés, mintegy mellesleg nyújtsuk át a névjegykártyát. De az sem baj, ha búcsúzáskor, mintegy emlékeztetőül tesszük ezt a gesztust.

Forrás: Jobline


Ne ejts túszokat

A szakmai összejövetelek réme az a kolléga, aki valósággal rátapad az általa kiszemelt vendégre, és hosszú időn át nem tágít mellőle. Ez roppant kellemetlen az illetőnek, mert akadályozza abban, hogy eredményes networkinget folytasson, de a tapadós embernek is rossz, mert ő sem tud másokkal megismerkedni. Az a jó megoldás, ha a kielégítő információcsere után udvariasan elköszönünk, és igyekszünk minél több vendéggel szóba elegyedni.

Ne hencegj
A networking egyik alapszabálya, hogy igyekeznünk kell jó benyomást gyakorolni a másikra, de ez nem egyenlő a gátlástalan öndicsérettel. A nagy eredmények és fényes győzelmek leginkább annak érdekesek, aki aratta őket, a beszélgetőpartnert ezek jobbára hidegen hagyják. A hencegéssel azt érthetjük el, hogy a másiknak hirtelen a mosdóba kell távoznia vagy zavart bocsánatkérés után megcélozza a szendvicsestálat a terem túlsó oldalán.

Ne csak régi ismerősökkel beszélgess
A networking során melegen kell tartani a régi ismeretségeket, de az igazi cél az, hogy új emberekkel ismerkedjünk meg, és bővítsük velük a hálózatunkat. Tehát vegyüljünk el, keressük meg a számunkra leginkább fontosnak tűnő célszemélyeket, illetve a hálózatunk tagjait kérjük meg arra, hogy mutassanak be ismerőseiknek.

Ne feledd: ez nem rapidrandi
A networkinget szigorúan szakmai keretek között kell tartani, vagyis ez nem az az alkalom, amikor a felettébb szimpatikusnak tűnő kollégával elkezdhetünk flörtölni. Sokakkal előfordult már, hogy a networking során a beszélgetőpartnere a szakmai kérdések megvitatása közben megpendítette, hogy esetleg elmehetnének vacsorázni, ahol már nem csak a munkáról eshetne szó. Ez tilos, a romantikus kezdeményezéseknek más alkalmat kell keresni.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 
 

baki  •  networking
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)