Ezért nem lesz soha fényes karriered

szerző: Jobline
2015 január 12. Szóljon hozzá

Larry Smith kanadai közgazdászprofesszor megfejtette a kudarc titkát. A TED-konferenciasorozat egyik vendégeként szarkasztikusan avat be abba, hogyan bukhatunk el kitartó, szorgos munkával, úgy, hogy csak önmagunkat okolhatjuk a fiaskóért.

 A TED (Technology, Entertainment, Design - technológia, szórakoztatás, dizájn) konferenciasorozat előadói a legkiválóbb tudósok, üzletemberek, politikusok, művészek és közéleti személyiségek közül kerülnek ki. Ami közös bennük: szellemes és szórakoztató előadásukban a saját tapasztalataik általában szemnyitogató konklúzióival ismertetik meg a közönséget.

Összefoglaljuk Smith professzor előadását. A teljes videót itt nézheted meg. A Subtitles ikonra kattintva legördülő menüt kapsz, innen kiválaszthatod a Hungarian pontot, így magyar felirattal nézheted meg a videót. A kommentek linkre kattintva elolvashatod angolul az előadás átiratát.

A bukás természetrajza
Smith professzor úgy véli, ma már a jó munkák eltűnőben vannak, ellenben jócskán akadnak nagyszerűek, amelyekkel érdemes fényes karriert építeni. Mégis: szerinte azok is kudarcot vallanak, akik a jó munkát vállalják el, meg azok, akik fényes karriert szeretnének építeni. Miért? A fényes karrierhez az kell, hogy valaki az álmait akarja megvalósítani szenvedélyesen és mindenáron, azzal akarjon foglalkozni, amiért a leginkább rajong az életben. Ezt mondja minden karriertanácsadó és Steven J. (Jobs) is, akinek a Stanford Egyetemen elmondott híres beszéde kötelező anyag mindenki számára, aki vinni akarja valamire az életben. A recept tehát megvan - mégsem veszik figyelembe az emberek, hangsúlyozza Smith professzor, és emiatt kudarcra vannak ítélve.

Larry Smith nem tudja pontosan, miért viselkednek így az emberek. Sejtései azért vannak. Az emberek lusták, visszariadnak a feladat nehézségeitől, és félnek attól, hogy ha a szenvedélyüket keresik, idiótának fogják érezni magukat. Ezért aztán kibúvókat keresnek, hogy miért nem teszik meg azt, ami a fényes karrierhez szükséges.

Forrás: TED

 
A kudarc valódi oka
Ilyen kibúvó, hogy a fényes karrierhez szerencse kell, ezért meg kell várni, amíg ez a kegyelmi állapot beköszönt. Olyan kibúvó is akad, hogy a fényes karrierhez zseninek kell lenni, mint Steven J., de hiába hitte valaki ötéves koráig, hogy zseni, az iskolában kiverték belőle.

Az is hatásos kibúvó, hogy azok, akik az álmaikat akarják megvalósítani, általában különcök, mint a már említett Steven J. Aki olvasta a róla szóló könyvet, a hideg futkoshatott a hátán. Hát ki akarna rá hasonlítani? Érdemes inkább a szüleink tanácsát megfogadni: aki keményen dolgozik, az jó karriert tud építeni. Ebből következik a stratégia: ha nagyon-nagyon keményen dolgozunk, akkor meglesz a fényes karrier is. Ez matematikailag stimmel, nem? Hát nem, válaszol a professzor.

Szintén garancia a kudarcra a következő elterjedt kibúvó. Amikor azt mondjuk magunknak, hogy az emberi kapcsolatainkat nem akarjuk feláldozni a siker oltárán. Jó társak, barátok, szülők akarunk lenni, amit nem tzdnánk megvalósítani, ha az álmainkat kergetnénk. De miért keresünk menedéket az emberi kapcsolatainkban ahelyett, hogy az álmainkat kergetnénk? - kérdezi Smith. Azért, mert a szívünk mélyén félünk, válaszolja. Félünk, hogy nevetségessé válunk és félünk a kudarctól is. Pedig a nagyszerű társ, nagyszerű szülő, nagyszerű barát és a fényes karrier egy csomagot alkot. Mégis félünk.

A professzor előadása végén esélyt ad a reménynek. Azt mondja, kudarcot vallunk, hacsak... Ugyanis egy rémisztő mondat cikázhat a fejünkben: "bárcsak megtettem volna".

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 

karrier  •  kudarc  •  TED  •  Larry Smith
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)