4 ok, amiért egy sikerre vágyó IT-szakembernek vezetői képességekre van szüksége

szerző: Jobline
2015 január 22. Szóljon hozzá

Egy elfoglalt IT-szakember azt gondolhatná, hogy annyi szüksége van vezetői képességekre, mint halnak biciklire. Ez régebben talán így is volt, mára azonban a helyzet sokat változott: vezetői képességek birtokában könnyebb jó állást találni, magasabb kereset érhető el, és a munkavégzés is gördülékenyebb lehet.

A vezetői képességeknek rengeteg hasznát lehet venni az IT-karrier során, akkor is, ha ezek megléte nem követelmény és nincsenek is ilyen ambícióid. A CareerBuilder.com szakértője  négy jó okot is tud, amiért egy IT-szakembernek érdemes fejlesztenie a vezetői képességeit.

1. Az IT nem sziget többé
Elmúltak már azok az idők, amikor az IT elszigetelt részleg volt, és a munkatársak alig tudtak valamit arról, mi folyik a többi osztályon, az egész cég működéséről pedig végképp csak halvány fogalmuk volt. Manapság az IT-szakemberek munkájának stratégiai jelentősége van egy sikeres cég tevékenysége szempontjából, mert az ő hatékony közreműködésükre elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezet minden egysége olajozottan tegye a dolgát. Nem meglepő, hogy a munkáltatók ugyanolyan nagyra értékelik a puha faktorokat (soft skills) - vezetői képességek, fejlett kommunikáció írásban és szóban, csapatszellem, problémamegoldó képesség, empátia -, mint a szaktudást. A fejlett vezetői képességek megléte alapkövetelmény a csapat kohéziója és sikere szempontjából.

A vezetői képességek megalapozásához információra és inputra van szükség. Mélyebben meg kell ismerni a cég küldetését, stratégiáját és a kihívásokat, amelyekkel szembesül. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy részt vegyél a céges megbeszéléseken, elolvass minden feljegyzést, ami odaföntről érkezik, rendszeresen konzultálj a vezetőkkel. Így tudni fogod, hová koncentráld erőfeszítéseidet, és hogyan kormányozd a projekteket a cég céljainak elérése érdekében.

2. Fejlettebb vezetői képességek = több elismerés
Ha fejlett vezetői képességeket tudsz felmutatni, az előnyt jelent a teljesítményértékelésnél és amikor eljön az előléptetések ideje. Sok vállalatvezető nincs teljesen tisztában azzal, mit csinál pontosan az IT-csapat, ezért a munkatársak szakmai és személyes képességeire támaszkodnak, hogy a részleg - és a cég - olajozottan működjön. A kiválasztási szakemberek is ezekre a kompetenciákra kíváncsiak az IT-sok esetében. Minél inkább demonstrálni tudod a vezetői képességeidet, annál magasabb fizetésre és annál jobb karrierlehetőségekre számíthatsz.

A vezetői képességeket azonban nem lehet könyvből elsajátítani. Élettapasztalatokat kell szerezni és kockázatot vállalni. Ennek érdekében ne ódzkodj attól, hogy vezetői szerepet vállalj. Ha a fönököd megkér, hogy vezess le helyette egy értekezletet, tedd meg, és jól teljesíts. Ha egy különleges projektnek vezetőre van szüksége, azonnal jelentkezz. A menedzsment értékeli a kezdeményező vezetői hozzáállást, és nem fukarkodik az elismeréssel.

Forrás: Jobline

 

3. A sikeres cégeknek válságmenedzserekre van szükségük
A túlórázás, a nehéz feladatok és a magas elvárások nyomás alá helyezik a munkatársakat, ami kiégéshez vezethet. Ha valaki képes határozott döntéseket hozni, problémákat megoldani és világosan kommunikálni, akkor jó vezetői tulajdonságokról tesz tanúbizonyságot, és ki tudja küszöbölni azokat a tényezőket, amik miatt az emberek tönkremennek.

Még ha nem is te vagy a főnök, betöltheted ezt a szerepet. Tanulj meg odafigyelni és közvetíteni, hogy megelőzd a problémák eszkalálódását. Ha már a korai szakaszban meg tudod oldani a problémákat, a kisebb döccenőkből nem alakul ki általános válság, amivel időt, energiát és hasznos erőforrásokat lehet megtakarítani - a tieidet is beleértve.

4. A vezetés szüli az innovációt
Az informatika a természetéből adódóan a leginkább élvonalbeli és innovatív iparágak közé tartozik. A mindenkit magával ragadó vízió és az úttörő szellem felvillanyozza a munkatársakat és rakétaként repíti előre a céget. Ha jó vezetői képességeid vannak, sikeresebben tudod elfogadtatni az ötleteidet, megoldási javaslataidat, termékeidet és szolgáltatásaidat.

Ahhoz, hogy kreativitásod szárba szökkenjen és tökéletesedjenek a vezetői képességeid, tudásra van szükséged. Legyél naprakész a legújabb IT-trendekkel, fejlesztésekkel kapcsolatban. Nézz utána, milyen ingyenes online IT-tanfolyamok vannak, keress rá konferenciákra, szemináriumokra és workshopokra, és kérdezd meg a munkáltatódat, hogy befizetne-e rájuk. Ismerkedj össze újítókkal és vezetőkkel, és meríts az energiájukból, szakértelmükből.

Tekintet nélkül arra, hogy milyen pozíciót töltesz be és mennyi szakmai tapasztalatod van, fejlesztened kell a vezetői képességeidet. Úgy kezdd, hogy felméred, milyen kompetenciáidat akarod fejleszteni, aztán keresd a lehetőségeket, amikor tesztelheted őket. Hasznos, ha tanácsokat kérsz attól, akire felnézel, vagy felkérsz valakit mentornak. A ma tökéletesített vezetői képességek nagy szakmai sikerek eléréséhez juttatnak holnap.


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)