Ezeket titkold vagy ne hozd szóba a munkahelyeden, ha jót akarsz

szerző: Jobline
2018 május 16.

Kilenc dolog tabu, jegyezd meg őket.

Sok kellemetlenséget okozhat, sőt akár a karrieredet is veszélyeztetheti, ha a kelleténél több személyes információt osztasz meg magadról a munkahelyen vagy másokkal kapcsolatban teszel bizonyos kijelentéseket. Íme kilenc dolog, amit fedjen diszkrét homály az irodában, de még a céges tréningen bekövetkező szolid italozás közben is.

1. Facebookos tevékenység
Nem kell a kollégákat feltétlenül barátnak jelölni, vagy ha olyan jó a kapcsolat, hogy mégis így teszel, az érzékeny információkat akkor is érdemes elrejteni előlük. Óhatatlanul posztolhatsz olyasmit, ami rájuk nem, csak a szűkebb baráti körre és a rokonságra tartozik.

2. Mások negatív megítélése
Minden munkahelyen vannak alulteljesítő, intrikus vagy más szempontból kellemetlen kollégák. Mégsem szabad a hátuk mögött panaszkodni rájuk vagy szidni őket, mert a negatív megjegyzés árnyéka óhatatlanul arra vetül, akitől származik, és a probléma ettől még nem oldódik meg: ha a vezetés nem lép a tökéletlen munkatárssal kapcsolatban, semmi értelme szót vesztegetni rájuk.

3. Politikai vagy vallási nézetek
Komoly törésvonalak keletkezhetnek a munkahelyi közösségben, ha a kollégák elkezdenek politikai vagy vallási nézetekről vitatkozni, netán veszekedni. Hitbéli kérdésekben amúgy sem nagyon lehet meggyőzni másokat, mert ezek kényes dolgok, amit a legtöbben nagyon komolyan vesznek, fölösleges tehát az ilyen témákat feszegetni.


Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


4. Bulizási szokások

Az emberek már csak olyanok, hogy ha hétfőn valaki azzal jelenik meg az irodában, milyen jól berúgott szombaton, elterjesztik róla, hogy alkoholista, és nem veszik komolyan. Mindenkinek magánügye, mikor mennyit iszik vagy hogyan viszonyul egyéb tudatmódosító szerekhez, és elemi érdeke, hogy erről illetéktelenek ne szerezzenek tudomást. Elég, ha kezelőorvosa, gyógyszerésze tisztában van a helyzettel.

5. Jövedelmi helyzet
Szintén feszültséget kelthet, ha valaki a pénzügyeiről árul el információkat. Amikor egy kolléga arra panaszkodik, milyen rosszul áll anyagilag, azt gondolják róla, sajnáltatni akarja magát, ellenkező esetben pedig irigykedni fognak és megorrolnak rá, amiért a sok pénzével dicsekszik.

  

Forrás: Jobline


6. Hálószobatitkok

Már a neve is mutatja, hogy ami a hálószobában történik, az nem tartozik másra. Amennyire kellemetlen mások intim titkaiba bepillantást nyerni, a többiek számára ugyanolyan kínos a mi magánéletünk titkairól értesülni. Adódhatnak ugyan olyan munkahelyi közösségek, ahol az ilyesmi nem számít tabunak, de ez nagyon ritka.

7. Mások nemi identitása
Ez végképp a legszigorúbban vett magánügyek szférájába tartozik, és a lehető legízléstelenesebb dolog valakinek a nemi identitását firtatni, különösen abból gúnyt űzni.

8. A munkához való viszony
Az emberek nem kis része utálja a munkáját, ám legyen ez bármennyire feszítő érzés, nem kell folyamatosan hangoztatni. Csak elrontja a kedvét azoknak, akik kevésbé utálják, amit csinálnak. Ráadásul hamar az utcán találhatjuk magunkat, ha a főnökség fülébe jut, és zokon veszik negatív hozzáállásunkat.

9. Durva, diszkriminatív viccek
A viccek mesélésének megvan a maga helye és ideje, a munkahely és a munkaidő azonban nem tartozik ezek közé. Vannak egészen szórakoztató, sőt kimondottan szellemes diszkriminatív viccek is, amelyek megfelelő körben elmesélve nem sértenek senkit, az irodában azonban biztos akad valaki, aki a poént valamilyen okból kellemetlennek találja. Jobb a békesség.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen