Tehetségprogramok tündöklése és bukása

szerző: Jobline
2018 augusztus 22.

Iszonyatos versenyben vagyunk a legjobbakért. A HR kiemelkedő feladata, hogy megtalálja és hosszabb távon megtartsa a vállalat legjobb munkatársait. Ennek érdekében programok születnek, szárnyalnak, vagy épp halnak el. Az alábbiakban néhány kulcskritériumát mutatom be a sikeres tehetségprogramoknak, melyet gyakorlati tapasztalataimból merítettem. Lássuk a tehetségprogram 3 szakaszának 3 kulcspontját.

Mit érdemes átgondolni, mielőtt indítjuk a programot?

1.  Ki a tehetség? Bárki, vagyis mindenki. Mindenki jó ugyanis valamiben. A tehetség program kulcsa, hogy jól határozzuk meg, hogy most, vagy a közeljövőben kiket keresünk, mit szeretnénk fejleszteni, kik a mi tehetségeink. Lehet, hogy 1-2 év múlva a középvezetői réteget szeretném erősíteni, van, hogy a nők arányát szeretnénk emelni a vezetői csapatban. Elképzelhető, hogy egy speciális szaktudást szeretnénk behozni, vagy megerősíteni. Mindegyik esetben máshogy definiálom a tehetségeimet.  Gyakran több hónapos folyamat, míg a szervezet kulcsemberei, vezetői megegyeznek abban, hogy kiket neveznek tehetségnek.

2.  Szövetségesek elkötelezése a programra. Kulcskérdés, hogy a tehetség tud-e úgy fejlődni, hogy a tudása többféle kapcsolódáson át erősítse a szervezetet, azaz a tehetség „intézményesülhessen”. Ehhez meg kell nyerni a CEO-t, a tehetségek közvetlen vezetőit és a mentorokat. Tisztán kell szerződni: kitől, mit várunk a program során. Az igazán sikeres tehetségprogramok során a szervezet kulcsemberei és vezetői megismerik a tehetségeket és egy élő hálózattá válik a formális struktúra: sokkal több szervezeti helyzetben jut a vezetőknek is eszébe a tehetségcsoport és vonja be őket a munkába.

3.  Te tehetség vagy, te nem… - a szervezeti kommunikáció. Leggyakrabban kitüntetés bekerülni a tehetségprogramokba. Hosszas kiválasztás, megmérettetés után válik valaki tehetséggé, ezalatt a legkeményebb ellenállók is ellágyulnak és megszeretik ezt a fajta kitüntetést. Ám egy hiányosan előkészített szervezeti kommunikáció fájdalmas billogot is tehet a résztvevőkre. „Á, jól tudom, hogy te is tehetség vagy? Mostantól magázódjunk?” – köszönt a liftben egy munkatárs a programba bekerülő kollégájának. Egy hiányos belső kommunikáció pont ellentétes hatást érhet el: a tehetség tudásának beépülése helyett épp az elszigetelődést erősítheti.

A tehetségprogram egy középtávú szerződés egy szakember és a szervezet között. A szerződés lényege, hogy mindkét fél elismeri (felismeri), hogy milyen igényei vannak a másik féllel szemben és ezt egy közös megértéssé érlelik. Mindez attól működik, hogy mindkét fél különös figyelmet fordít a másik és a saját igényeinek kielégítésére. Épp emiatt akkor lesz sikeres a program, ha a szereplők megértését, tiszta kapcsolódásait támogatjuk.

A tehetségprogram fenntartása

1.  Csak nehogy még egy lámpást akasszunk rá! Abban egyetértés van, hogy a legjobbak általában a legleterheltebbek is. Ha valaki jól teljesít, szívesen hívják be újabb és újabb projektekbe. Általában közülük kerülnek ki a tehetségek is. Egy tehetségprogram gyakran havi 2-4 napot is igényel a résztvevőktől. Fontos, hogy a program kezdetekor a résztvevők tudják az elvárt időráfordítást és erre mondjanak igent. A keretek tisztázása és folyamatos tisztán tartása az, amivel a HR a legtöbbet teheti.

2.  Önismeret, önismeret, önismeret. Egy hosszabb távú elköteleződés alapkérdése, hogy tisztán lássam magamat: ki vagyok, mit szeretnék, mire van szükségem. Egy tehetségprogram szerves része, hogy a résztvevők időt töltsenek magukkal, tisztázzák, hogy mit szeretnének hosszabb távon, ehhez pedig hogyan tud rákapcsolódni a szervezet. Nálunk egy tehetségprogram önismereti fejlesztéssel indul és a szakmai fejlődést végig kíséri az egyéni vagy csapat szintű coaching, önismeret támogatás.

3.  Agilisen mindenek felett. Legyen a programnak néhány alapköve, tudd, hogy milyen változásokat szeretnél elérni, de a rugalmasság legyen a vezérelv. Sok szereplőt kell összehangolni, a különböző tapasztalatok és ötletek már a 2. hónapban átalakíthatják az eredeti folyamatot.

 

Szabó Zsófia  Szervezetfejlesztő, az Ascon Consulting partnere. Lassan 20 éve foglalkozik szervezetek fejlesztésével.
Szabó Zsófia Szervezetfejlesztő, az Ascon Consulting partnere. Lassan 20 éve foglalkozik szervezetek fejlesztésével.

Mi történik, miután lezárult a program?

A program zárultával van egy jól összeszokott, új tudással és tapasztalással felvértezett csapat, akik bevetésre várnak. Egy tehetségprogram emeli a résztvevői várakozásokat, hiszen igen gyakran „karrier gyorsítópályának” tekinthető. Mit tehetünk, hogy az értékes fejlesztés a szervezetben kamatozzon?

1.  Szerződj újra! Ismételten tisztázni kell a kereteket, definiálni, hogy hová jutott egy a program során a tehetség és mi az, amire most igénye van. Tisztázni kell azt is, hogy a szervezet mit tud adni és mi az, ami a program zárultával változik. Nincs rosszabb egy csalódott tehetségnél.

2.  Új tudás, kapcsolatok, kompetenciák szervezeti illesztése. A tehetségek új tudása, tapasztalása és ambíciója átrendezheti a szervezet erővonalait. A programmal ez volt a célunk, de most akár fenyegetővé is válhat. Végig kell gondolni, hogy hogyan tud a tehetség továbbra is fejlődni, illetve a szervezet hogyan tudja új fajta módon, már egy más szinten bevonni a tehetséget a szervezeti munkába.

3.  Tehetségből mentor. Az egyik leghatékonyabb tudás visszaforgatás a tehetségek tapasztalásának felhasználása. Miért ne lennének ők az új tehetségek mentorai, vagy buddy-jai? Ideális a tudásuk, saját élményük könnyen használható az új csapat támogatásában. Bármilyen utat is találunk, érdemes kihasználni az ő kulturális – szervezeti – szakmai tapasztalásukat, amit a tehetség programból nyertek.

És ha mindez nem elég, akkor íme néhány aktuális HR trend, ami nagyban befolyásolja majd a fentieken túl a tehetségprogramokat:

-   AI és analitikák használata a tehetségek azonosításához, a program testreszabásához, az eredmények méréséhez ugrásszerűen erősödik.

-   Szintén érzékelhető a katalógusszerű programelemek elhagyása, helyettük az együttműködésre, kollaborációra épülő, vagy éppen a virtuális, munkatársaktól való kísérleti tanulást, közösségi platformokat előtérbe helyező programok erősödése.

-   A keresztbe-kasul tagozódó, sokszor több embernek riportoló munkatárs könnyen magányosodik el a szervezetben. Alapvető emberi igényünk - a csoporthoz tartozás – hiánya gyakori oka az elvándorlásnak. A tehetség programok épp ezért sokszor arra épülnek, hogy a tehetségek megtalálják és kialakítsák azt a micro-csapatot, ahová elsősorban tartoznak, ahol a társassági igényt meg tudják élni. A programok során tudást és tapasztalást adunk e csapatok dinamikájának értelmezéséhez, vezetéséhez, hatékony működtetéséhez.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen