A Jabil a jövő generáció szakembereire épít

szerző: Jobline
2018 november 14.

A tiszaújvárosi Jabil Circuit Magyarország Kft. fontosnak érzi, hogy az évtizedes tapasztalatait és globális tudását megoszthassa a jövő generáció szakembereivel is, így számos gyakornoki programot kínál egyetemistáknak és szakközépiskolásoknak egyaránt. A duális képzési programban pedig már a tanulmányok alatt több éves gyakorlati tapasztalatra tehetnek szert a hallgatók.

A Jabil a világ első számú elektronikai vállalatainak gyárt és szállít különböző alkatrészeket. A tiszaújvárosi gyár az elmúlt 18 évben letette névjegyét az autóipar, a telekommunikáció, számítástechnika és adattárolás, az orvosi és ipari elektronika területén is. A tiszaújvárosi anyavállalat Európában a Jabil legnagyobb gyára, csaknem 3500 szakember dolgozik itt.

A vállalat a kiváló termékek mellett, fontosnak érzi, hogy az évtizedes tapasztalatait és globális tudását megoszthassa a jövő generáció szakembereivel is. Ezért számos gyakornoki programot működtet, hogy felkészítse a diákokat a munka világára és olyan egyedi tudást biztosítson számukra, melynek révén a diploma megszerzését követően releváns gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek pályakezdőként. A programok alapvető célja a szakmai tudás és a különböző „soft skillek” fejlesztése, valamint a tehetséggondozás.

A vállalat speciális programokat kínál a hallgatóknak, ilyen például a szektorgyakornoki program, vagy a pénzügyi gyakornoki program. A szektorgyakornoki program felépítése egyedi: az első három hónapban általános képzésben vehetnek részt a hallgatók, mind a négy mérnökségi terület működésébe betekintést nyerhetnek, továbbá számos specifikus tréningen is tanulhatnak a diákok.

A gyakornoki program második része 15 hónapos, itt lehetősége van a diákoknak arra, hogy az általuk kiválasztott területen dolgozhassanak. Kubuk Dániel, a Miskolci Egyetem gépészmérnök szakos hallgatója az ipari mérnökséget választotta, mert elmondása szerint ez áll hozzá a legközelebb. „Nagyon izgalmasak a mindennapjaim, rengeteget tanulok. Munkámat szakmai mentor segíti, akitől minden támogatást megkapok. Ugyanakkor élvezem azt is, hogy szabad kezet kapok az egyes feladatok megvalósításában, és már nagyobb projektekben is részt vehetek.” – mondta Dániel.

Ha valaki rövidebb időre szeretne gyakornoki programban részt venni a vállalatnál, arra is van lehetőség: a 4-6 hetes nyári szakmai gyakorlatra is nagyon sok diák érkezik különböző egyetemekről, szakközépiskolákból.

A Miskolci Egyetemről 11 hallgató jelentkezett a céghez villamosmérnök, logisztika, gépész és informatika területekről, valamint 17 tanuló érkezett a régió szakközépiskoláiból elektronika, mechanika, informatika és közgazdasági területekről.

A vállalat duális képzés keretében is fogad egyetemi hallgatókat, akik teljes egyetemi tanulmányaik alatt a Jabilnél dolgoznak, így elméleti tudásuk mellett több éves gyakorlati tapasztalatra tehetnek szert. Óriási előny lesz ez a számukra a diploma megszerzését követően pályakezdőként.

Stefanovics Viktória például azért jelentkezett a Jabil duális képzés programjába, mert olyan élvonalbeli cégnél szeretette volna elvégezni a képzést, amely rugalmas gyakorlati helyet biztosít a számára, és amit könnyedén össze tud egyeztetni tanulmányaival. „Egy fiatalos, lendületes, segítőkész csapatban dolgozom és élvezem azt, amit csinálok. Nagyon sokat köszönhetek a kollégáimnak, akik segítenek a tanulásban, és a feladatok megoldásában, sőt a vállalatnál még abban is támogatnak, hogy a vizsgaidőszakot sikeresen zárjam. Nagyon örülnék, ha a diploma megszerzését követően főállásban is a Jabilnél folytathatnám.” – tette hozzá Viktória.

A vállalatnál jelenleg 7 hallgató érkezett a Miskolci Egyetemről, közülük egy diák novemberben diplomázik majd, és ekkor főállásban is megkezdi Jabil karrierjét termeléstervezőként, továbbá 3 olyan közgazdasági hallgatójuk is van, akik az éves kötelező szakmai gyakorlatuk után ismét visszatértek a vállalathoz, hogy a nyári szakmai gyakorlatukat a cég beszerzési osztályán töltsék. Májustól pedig további 12 elektronikai technikusnak adtak lehetőséget diákmunkásként, akik közül a diploma megszerzését követően 11-en csatlakoztak is a Jabil csapatához.

Azon diákoknak, akik az elméleti tudás mellett releváns gyakorlati tapasztalattal szeretnének gazdagodni, kiváltképp megfelelő hely a Jabil, mindezért ráadásul még versenyképes fizetést és teljesítményalapú bónuszt is kapnak.

A vállalat fontosnak tartja, hogy a legfiatalabb generációt is megszólítsa és elősegítse pályaválasztásukat, ezért gyárlátogatásokat szervez általános iskolások számára. A tanulók e programokon keresztül megtudhatják, hogyan működik egy gyártóvállalat, betekintést nyerhetnek a hétköznapokba és az itt dolgozó szakemberek munkájába is. Az elmúlt 10 hónap alatt 380 általános iskolás látogatott el a vállalathoz. Az iskolások nem csupán egy világszínvonalú elektronikai termelő vállalat hétköznapjairól kaphatnak benyomást, de a cég szakemberei a technológia és a tudomány világába is bevezetik az ifjúságot.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen