Családbarát munkahelyek - ahol öröm dolgozni

szerző: Udvardi Annamária
2013 október 31. Szóljon hozzá

Ismét kiosztotta az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Családbarát Munkahely díjakat. A pályázat célja olyan munkahelyek kialakítását és fejlesztését megvalósító munkahelyi családbarát programok támogatása, amelyek elősegítik a munka és magánélet összeegyeztetését, összehangolását. Kiderült, hogy a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben van szauna, a Magyar Telekom pedig kismama programot indított el.

Idén is négy kategóriában lehetett indulni, a költségvetési szervezetek mellett a kis-közepes- és nagyvállalatok pályázhattak. A 244 induló közül 28-an vehettek át kitüntetést pénteken.

Soltész Miklós, a Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkár az október 25-i rendezvényen elmondta, a kormány a jövő évi költségvetési intézkedéseik során mindent megtesz annak érdekében, hogy támogassa a családokat és a gyermekvállalást. Elmondta, hogy szemléletváltás zajlik a társadalomban és ez kedvező hatással lehet a családalapításra is.

Juttatás, távmunka - így teszik vonzóvá a munkahelyeket

A nyertesek között volt többek között a Pest Megyei Kormányhivatal, a Telekom Nyrt., az Eszterházy Károly Főiskola, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet, továbbá a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, a Zalaszentgróti Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ, a Goldmark Károly Művelődési Központ, a Gödöllői COOP Vagyonhasznosító és Kereskedelmi Zrt.,valamint az Alba és a Vértes Volán közlekedési társaság.

Ezért jó börtönben dolgozni

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet idén először nyerte el a címet. A közel 800 embert foglalkoztató intézménynél kiemelkedően fontosnak tartják, hogy a dolgozóknak kiegyensúlyozott, stresszmentes körülményeket biztosítsanak - mondta el Pallos Viktória, az intézmény sajtóreferense..

Forrás: Túry Gergely

Kiemelte elsősorban a rugalmas munkaidőt, ahol figyelembe veszik az egyedi igényeket, ezzel főképp a gyermekes családok életét könnyítik meg. Jelenleg mintegy 25 fő él ezzel a lehetőséggel. A szabadságok kiadásánál is figyelembe veszik az egyedi igényeket, illetve a kérelmeket is szívesen fogadják.

Töltse le a Jobline alkalmazását telefonjára!

Lehetőség van részmunkaidőben is dolgozni, ez főképp a szülési szabadságról visszatérő kollégáknak kedvező, illetve az intézmény támogatja a kisgyermekes szülőket is, többek között pótszabadságokkal. A vezetőség munkaidő kedvezménnyel honorálja, amennyiben valamelyik beosztott továbbképzésen szeretne részt venni.

Mivel ez speciális munkahely, az intézményben mindent megtesznek, hogy minimálisra csökkentsék a stresszt, ezért mindhárom objektumban konditerem, szauna és sportlétesítmény áll a dolgozók rendelkezésére. A visszajelzések pozitívak, a munkatársak rendszeresen igénybe is veszik ezeket a szolgáltatásokat.

Jövőbeni terveik között szerepel egy újabb egészségnap megrendezése. Ezen a rendezvényen külső vendégelőadók - orvosok, lelkészek, egészségügyi szakemberek- tartanak előadásokat és tréningeket a dolgozóknak és családjaiknak. Mentálhigiénés, rekreációs szolgáltatásokat biztosítanak, egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteket adnak át és stresszoldásról szóló oktatást is kapnak a résztvevők.

Atipikus munkavégzés és program kismamáknak

A Magyar Telekom 2008-ban is megkapta már a kitüntetést, idén dupláztak. A vállalat híres arról, hogy igyekszik maximálisan a dolgozók kedvére tenni, ezt bizonyítja a számtalan elismerés, amelyet az évek folyamán begyűjtöttek.

A díjat a Fehér doboz nevű projekttel nyerték el, ez egy adatbázist takar, amelynek segítségével fel lehet térképezni a munkavállalói potenciált, emellett segíti a HR munkatársak munkáját, és tudatosítja a hosszabb ideig távollévő kollégákban saját felelősségüket karrierjük tervezésében. Az adatbázist a pályázaton nyert díjból tervezik megvalósítani- tudtuk meg Kovács Ágnes Veronikától, a Telekom külső kommunikációs senior menedzserétől.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

A vállalat nem titkolt célja, hogy szerethető és élhető munkahelyet teremtsenek és ennek érdekében számos eszközzel élnek. Elindították többek között a Kismama programot, amelynek célja, hogy az otthon lévő kismamák kapcsolatban maradhassanak a vállalattal. Hírlevelekkel és a céges interneten belül létrehozott Kismama oldallal támogatják ezt. Ezen kívül megrendezésre kerülnek úgynevezett Mamazsúrok és Kismama találkozók, ahol a szülők- gyermekeiket is elhozva- találkozhatnak egymással és a Telekomos munkatársaikkal.

Évről évre egyre többen használják ki ezen kívül a részmunkaidő, a rugalmas munkaidő vagy éppen a távmunka lehetőségeit. Több telephelyen alakítottak ki gyermekbarát irodákat, amelyik irodaként és gyermekszobaként is funkcionálnak.

Megtudtuk, hogy rendezvényeket is szerveznek a cégnél, többek között a Telekom Gyereknap, a Telekom Olimpia és a Család és munkahely előadás sorozat is ide tartozik, amelyekről rendszeresen értesítik a huzamosabban távol lévő kollégákat is.

Kovács Ágnes Veronika elmondta, hogy nagyon sok pozitív visszajelzést kapnak a mukatársaktól, amely még inkább ösztönzi a vállalatot arra, hogy továbbra is ebbe az irányba haladjanak.

A jövőben terveik között szerepel, hogy 2015-ig a dolgozók 15-20 százaléka atipikusan foglalkoztatott legyen. A cég 2013-ra a 11,2 százalékos arányt elérte. A kollégák visszajelzései szerint igenis van igény a rugalmas foglalkoztatásra.

 Ha tetszett a cikk, lájkolja a Jobline Facebook-oldalát!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)