Így lehetnek sikeresek a frissdiplomások

szerző: Jobline
2013 július 01.

Idén az alapszakoknál a Top4-ben szerepelt a gazdálkodási és menedzsment, a turizmus-vendéglátás és a kereskedelem és marketing. Mesterszakokon a vezetés és szervezés, valamint a kommunikáció vezet. A népszerű szakok kiválasztása azonban nem feltétlenül kulcsa a sikernek: a jelenlegi topszakmák 5 évvel ezelőtt nem is léteztek. „A felvételizők döntését a július 10-éig tartó sorrendmódosítás során befolyásolhatja, hogy aktuálisan melyek a legnépszerűbb szakok, azonban tanácsos azt is figyelembe venniük, hogy a munkaerőpiacon mire lesz a legnagyobb igény a jövőben” – mondja Dr. habil. Vass László, a Kommunikációs és Üzleti Főiskola rektora.

A jelentkezőknek azzal is számolniuk kell, hogy a munkaerőpiaci követelmények gyorsan változnak: a 2010-es évek topszakmái például fél évtizeddel ezelőtt nem is léteztek. A 2012. év végi Closing the Gap Between Business and Education (Üzlet és az oktatás közötti szakadék áthidalása) című európai kutatás szerint ráadásul az üzleti vezetők olyan fiatalokkal találkoznak manapság, akikből hiányoznak a szükséges ún. soft skillek - elsősorban a jó kommunikációs képesség, csapatmunka, magabiztosság vagy a kreativitás. A válaszadók 63 %-a szerint ennek oka nem más, minthogy az állami oktatási rendszer nem megfelelően készíti fel a munkaerőpiacra belépő fiatalokat. A felsőoktatásba most jelentkezők nincsenek tehát könnyű helyzetben, ha az intézményben megszerzett tudásukat a munkaerőpiacra lépve gyakorlatra szeretnék konvertálni.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

A 2020-ig megvalósítandó, Európai Uniós oktatási és képzési stratégia éppen ezért négy hosszú távú célkitűzése közül az egyik a kreativitás, beleértve a vállalkozói készségek fejlesztését az oktatás minden szintjén. „Főiskolánkon a képzés középpontjában mindig a kreatív gondolkodás fejlesztése és a jól konvertálható tudás áll. Ennek elemeként mind a négy fő képzési területünkön (turizmus, kommunikáció, üzlet és művészet) egy egyedülálló tréningrendszert is bevezettünk, amelyek segítségével kommunikációs készségeiket és kreativitásukat fejleszthetik hallgatóink.” – mondta el Dr. habil. Vass László főiskolai tanár, a BKF rektora. A főiskolán a jelenlegi slágerszakok mindegyike indul, ráadásul az intézmény által kínált gyakorlatorientált képzésre a munkaerőpiacon is igény mutatkozik: friss diplomásai sikeres pályakezdőknek mondhatók, hiszen 68 %-uk négy hónapon belül el tud helyezkedni, sőt 43 %-uknak már a főiskolai évek alatt állást ajánlanak.

Forrás: Túry Gergely

Idén július 10-ig módosíthatják a megjelölt intézmények sorrendjét a felsőoktatásba jelentkezők. A sorrendmódosításnál az intézmény által kínált munkaerőpiaci lehetőségek mellett nem elhanyagolandó szempont az sem, hogy az adott iskola milyen lehetőségeket biztosít a tanulmányok finanszírozására. A BKF-en azok a gólyák, akik több mint 400 felvételi ponttal érkeznek kommunikációs, üzleti vagy turizmus alapképzésre, az első aktív félév tandíját teljes egészében megkapják ösztöndíj formájában. A hétezer hallgatóval rendelkező, az ország legnagyobb magánfőiskolájának diákjai mintegy 25 féle ösztöndíjat pályázhatnak meg, amelyek között természetesen nemzetközi támogatások is vannak. A főiskola diákjai három kontinens több mint 60 partneregyetemén tanulhatnak.

pályakezdő  •  frissdiplomás  •  felvételi  •  BKF
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen