Könnyebb a pályakezdőknek, mint az ötveneseknek

szerző: Jobline
2013 július 01.

A magyarok többsége szerint nem tesz jót egy vállalatnak, ha idősebb munkavállalót alkalmaz. A Randstad Workmonitor kutatás szerint ugyan a fiatalok is nehezen találnak munkát, de még náluk is rosszabb az 55 év felettiek helyzete az álláspiacon.

Míg a magyarok többsége támogatja, hogy a munkaadója 25 éves vagy ennél fiatalabb pályázót vegyen fel az üres pozíciókba, az 55 év felettiek alkalmazását a válaszadók 65 százaléka elutasítaná - derül ki a Randstad Workmonitor 2013 tavaszán felvett adataiból. Ez nemzetközi szinten a harmadik legmagasabb eredmény - nálunk csak a csehek és a szlovákok elutasítóbbak az idősebb munkavállalókkal szemben, de a különbség mindössze 1-2 százalék.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ezzel összefüggésben a megkérdezettek 96 százaléka gondolja úgy, hogy az 55 évesnél idősebbek nehezen találnak új állást, és 90 százalék szerint a nyugdíj előtt állóknak gyakran kell elvállalniuk a végzettségüknél alacsonyabb szintű munkát. „A kutatás alapján a magyar fiataloknak is gondot jelent az elhelyezkedés, de a válaszadók az 55 évesnél idősebbek helyzetét még a pályakezdőkénél is borúsabbnak látják” - tette hozzá Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

Csak a tudás számít

A válaszadók véleményét igazolják a munkaerő-piaci statisztikák is: az Eurostat adatai szerint 2013 első negyedévében az 55 év feletti álláskeresőknél 52 százalékos volt a hosszú távú munkanélküliség, míg a fiataloknál csak 28 százalékos. „A teljes munkanélküliség jóval nagyobb a fiatalok körében, így a 44 ezer idősebb munkavállalóval szemben 92 ezer pályakezdő keres jelenleg is munkát - árnyalta a képet Baja Sándor. - Kétségtelen ugyanakkor, hogy a fiatalok a rugalmasságuknak köszönhetően könnyebben és gyorsabban találnak állást.”

Forrás: Stiller Ákos

Az idősebbek számára a nagyobb tapasztalat jelenthetne előnyt, de a Randstad Workmonitor adatai alapján a megkérdezettek 64 százaléka szerint a fiataloktól is elvárják a vállalatok a munkatapasztalatot a megfelelő végzettség mellett. „A munkaadóknak nem papír kell, hanem használható tudás, bármilyen korú álláskeresőt alkalmaznak végül. Ezért a fiataloknak a gyakorlatorientált képzésekre és a valóban szakmai tudást biztosító gyakornoki programokra érdemes koncentrálniuk, az idősebb munkavállalóknak pedig folyamatosan frissíteniük kell ismereteiket” - magyarázta a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

felmérés  •  pályakezdő  •  munkahely  •  Randstad
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen