5 dolog, amit tudni érdemes a Google felvételijéről

szerző: Jobline
2013 július 02.

Ezrek jelentkeznek nap mint nap a Google álláshirdetéseire, sőt, olyankor is, amikor épp nincs szabad pozíció meghirdetve.

Az inc.com öt pontban foglalja össze, miket érdemes tudni a Google felvételijéről.

Használhatatlan kérdések

Aki eddig abban bízott, hogy a meghökkentő kérdésekre frappánsat tud felelni, és ezzel övé lesz az új állás, annak most csalódnia kell. Eddig gyakran elhangzott egy-egy olyan furcsa kérdés, mint például hány golflabda fér egy repülőgépbe, vagy hogy hány benzinkút van Manhattanban. Elvileg ezekből a felvételiztetők az analatikus gondolkodás meglétét derítették volna ki, de aztán rájöttek a cégnél, semmi értelme ezeknek a kérdéseknek. Egyedül a kérdező érezte magát ettől okosnak.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Senki sem született felvételiztető

Hosszú évekig figyelte a Google, hogy a különböző HR-esek hogyan teljesítenek: hány interjút vezényelnek le, kiket választanak, és az új munkatársak hogyan teljesítenek. Végül kiderült, hogy nincs kapcsolat az új munkatárs teljesítménye és a HR-es között, vagyis nincs olyan, aki "született" felvételiztető.

Vezetők

A vezetői pozíciók betöltése is komoly felelősséggel jár. Ráadásul velük az is a baj, hogy sokszor megfoghahatlan, elvont tulajdonságokat keresnek és várnak el, és helyeznek előtérbe, mint a vlódi tudást. És ez végül sokszor következetlenségeket szül, így pedig nem tud igazán jól működni egy szervezet.

A főnököt is értékelik

Évente kétszer van lehetőségük a dolgozóknak arra, hogy elmondják a véleményüket. Ilyenkor anonim módon értékelhetik a saját vezetőjüket. Ez nagy segítség a fejlődés és a siker szempontjából, hiszen egy jó főnök a mozgatórugója az egész csapatnak. És visszaélések sincsenek, hiszen viszonylag egységesek az értékelések, akinél kiugró eredmények vannak, ott a szakmai konfliktuson felül személyes problémák is vannak.

Nem a diploma számít

Sok olyan pozíció van, ahol igazából nem a végzettség számít, hanem a gyakorlat. A főiskolán, egyetemen nem adnak mindig releváns tudást, a papír nem helyettesítheti a gyakorlatot. Bizonyos mérnöki állásoknál például nem lehet eltekintei a diploma meglététől, de már nem ragaszkodik ahhoz a Google kényszeresen, hogy csakis diplomázott dolgozókat vesz fel.

hr  •  toborzás  •  kiválasztás  •  felvételi  •  Google
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen